Bootje varen hoort bij de zomer. Het kan ook in de bergen op de grote gletsjermeren. Zoals het meer van Zell…. am See! Hoe zo’n klein bootje zo’n groot kielzog achter zich aan kan sleuren. Misschien wel metaforisch voor het leven en wat jij erin doet. Nog veel sneeuw rond 2000m!

Kijk eens op de Seegrube boven Innsbruck op 1800m. Dat scheelt wel een halve meter met vorig jaar zou ik zeggen. En is dat om te juichen? Nou, vorig voorjaar stond je gewoon te popelen om te vliegen, te mountainbiken, te hiken. En nu?

We zijn nog niet eens door het dieptepunt heen…. hier thuis in Tirol nadert een koufront met rasse schreden. Heel grappig thermisch ontstaan over West-Europa in de loop van de dag. En nu wordt de grote blauwe Frans-Duitse vlek in de noordelijke stroming opgenomen en tegen de Alpen uitgeknepen. Sneeuwgrens vandaag niet lager dan 1500m maar de komende dagen gerust ook weer dalend naar onder de 1000m.

Hier zie je hoe het in de alpen verder kan afkoelen vanaf zondag. Stuwing uit het oosten. Lage landen profiteren van het centrum van het hoog.

En die stuwing uit het oosten kan lang aanhouden. Sneeuw in Oostenrijk en verder vooral heel veel mooi zonnig weer. Maar wel koel!

Heel geleidelijk kruipen de Lage Landen weer naar 20 graden. Maar daar zit meteen ook regen op.

Tja hierboven de warmste berekende dag van de serie. Da’s dus ook niet om over naar huis te schrijven.

Pakken we het Amerikaanse model voor de komende 16 dagen zien we deze neerslag opgeteld. Hoe bar in de zuidelijke berggebieden inclusief zuidkant Alpen. Over droogte in Italië zul je niemand meer horen. Het KNMI zal spoedig met een persbericht komen dat klimaatverandering gaat leiden tot meer en langere regenperiodes. Vooral rond de Middellandse Zee. Kun je je klok op gelijk zetten…. zodra het beeld voor een seizoen duidelijk wordt komt het KNMI met een persbericht waarom dat weertype precies past binnen de verwachtingen in een warmere wereld.

Nou april was zeker best lekker warm. Mei loopt meer dan 4ºC achter. In Nederland dan. En je ziet de normaal (zwarte lijn) omhoog schieten. Dus moet er veel gebeuren om dit nog recht te trekken voor het einde van de maand. Nou… als de zomer maar mooi wordt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.