Terwijl iedereen wil weten wanneer de BBQ uit de schuur gehaald kan worden, moeten wij bovenstaande kaart delen die laat zien dat de Alpen de komende dagen gaan veranderen in…. winterwonderland! Op zich is sneeuwval in april in de bergen niet zo ongewoon. Maar wat de aankomende fase uniek maakt, is dat de kou echt een hele serie dagen gaat aanhouden.
Het ensemble voor de noordkant van de Alpen toont dat in de nacht op zondag de temperatuur crasht en dat de aprilwinter pas donderdag weer voorbij is. Dat is dus zowat een hele week december/januari in april. Tja in een El Ninjo jaar is alles mogelijk.
In de Lage Landen ziet het er nog somberder uit. We zitten 1000km dichter bij de noordpool en 1000km verder van de Middellandse Zee. De kou arriveert hier een dag eerder en trekt zich pas een dag later terug. Wel is het zo dat wij hooguit wat natte flatsen sneeuw gaan zien terwijl de Alpen echt gewoon helemaal all the way gaan.
In der Nacht auf Sonntag regnet es verbreitet, und die Schneefallgrenze sinkt im Großteil Österreichs allmählich auf 1000 bis 500m, in Vorarlberg eventuell auch noch etwas tiefer. Im Süden bleibt sie meist oberhalb von 1000m Höhe.
Het Oostenrijkse weerbericht houdt die sneeuwgrens zo laag. Dagenlang! Hoe bijzonder is dat….
Net zo bijzonder als sneeuw in het oosten van Turkije eind april! En ook aan de andere kant van de grote plas was het nog eens fors winters…
Laten we eens kijken hoe de Alpen door deze fase zullen gaan. Te meer er nog diverse volgers een week op wintersport gaan. Krijgen zij ook nog wat zon en zo ja wanneer?
Op dit moment broeit er wat in zuidwest Europa. Zie de regenachtige gebieden op de kaart vanochtend. Wat is er aan de hand?
De noordelijke stroming is op gang gekomen. In Krommenie op dit moment (10.18u) bijvoorbeeld 5km/u uit ONO. Tegelijkertijd schuift er een brede zone met vochtige lucht vanaf de Canarische Eilanden nog wat door naar het noordoosten. We kijken hoe het dan verder gaat…
Als de noordelijke stroming sterker wordt, wordt de vochtige luchtmassa uitgeknepen. Natuurlijk ook tegen de Alpenhoofdkam. In eerste instantie met het zwaartepunt in de Franse Alpen met een sneeuwgrens van rond 1600m.
In de nacht op zondag zet de kou vanuit het noorden echt door en dan zie je verschijnselen zoals een polair front. Dat zijn van die korte stukjes front met een scherpe achterrand omdat de buien gevolgd worden door spetterende opklaringen.
Omdat zondagmiddag (en ook de dagen erna) amper een verschil in temperatuur is tussen zee en land zijn er zeker ook droge fasen met veel zon.
Hier zie je zo’n droge tussenfase. Ik zie het zondag tergen middernacht ook wel even vriezen aan de grond. Verder is het wel grotendeels bewolkt en zijn de kansen op nachtvorst juist gering.
Maandagochtend heeft de lucht boven de Noordzee zich weer volgezogen met vocht. De kou uit het noorden blijft doordrukken. Dus gaat het weer lekker sneeuwen. In de middelgebergten en in de Alpen. Op de kaart hierboven zie je een mooie roze puntje boven Zuid-Limburg. In die fase worden de zuidelijke Franse Alpen alweer droog. De rest van het Alpengebied blijft in de neerslag.
De grap is dat de tollende beweging ook ineens de neerslag weer even los kan trekken van de Alpen. Dat zien we hier maandagavond gebeuren. Maar niet voor lang…
Dinsdag draait de volgende neerslaggordel dan alweer over de Alpen. Verder vooruit wil niet kijken. De precieze timing van de neerslaggolven is niet te voorspellen en het maakt nogal wat uit of neerslag overdag of ’s nachts doorkomt. Kortom: pluk de dag als je gaat skiën. En wij gaan thuis genieten van de plaatjes!
14 reacties
Reacties zijn gesloten.