Vandaag niet veel tijd, dus maar een kort bericht. Vanaf vandaag zijn we vertrokken voor een periode met aangenaam zomerweer. Boven Scandinavië nestelt zich een nieuw hoog waardoor de wind naar het oosten draait. Maar een tweetal hoogtelagen strooien regelmatig wat roet in het zomerse weer. We krijgen dus behoorlijk wat zon, maar regionaal kunnen er af en toe veel wolken hangen, zie ook het bericht van gisteren. Wel zullen de temperaturen voor veel mensen heel aangenaam uitpakken, en schommelen tussen de 20° en de 25°C, vrijdag en in het weekend mogelijk nog wat meer.

neerslag door hoogtelaag op donderdag

Vandaag starten we zonnig met wat hoge sluierbewolking die later op de dag de hemel volledig kan toedekken. Morgen passeert ons dan een klein hoogtelaag. In het begin van de week leek het er nog op dat dat hoogtelaag vooral het noorden van Nederland zou aandoen, maar nu is het zeker dat het vooral België en het zuiden van Nederland is die hier rekening mee gaan moeten houden. Tsja, een paar honderd kilometer verschil maakt al gauw een groot verschil. Het ding is niet actief, dus veel neerslag zit er niet op. Enkel ten zuiden van de Grote Rivieren kunnen er rond de middag een paar buitjes vallen. Maar bewolking is er morgen des te meer. In de loop van vrijdag wordt het overal stilaan terug zonnig, en wordt er wat warmere lucht aangevoerd omdat de wind wat meer naar het zuidoosten draait.

gfs-0-78 hoogtelaag

In het weekend worden de weerkaarten interessant. Het Scandihoog verliest zijn contact met het Azorenhoog, waardoor de weg voor een nieuw hoogtelaag wordt vrijgemaakt. Het snoert zich ten noordwesten van Ierland af en is deze keer wat actiever. Het koerst naar het zuidoosten over het noordwesten van Frankrijk richting de Alpenlanden. Dus ook wij krijgen ermee te maken. België het eerst, Nederland het laatst. Wanneer? Wel, dat is voorlopig nog de grote vraag. Waarschijnlijk pas zondagochtend voor België. Volgens de Europese weercomputer geraakt dat hoogtelaag zelfs maar amper over de Belgische grens. Hou voor het weekend dus rekening met meer wolken vanaf zaterdag, ook in Nederland. Met op zondag kans op buien, vooral in België.

gem-0-102

Verder moeten we nog even de exacte trekrichting van dat laag afwachten. Met wat geluk wordt het op zondag nog 25°C, maar met pech krijgen we dat ding toch nog over ons heen en kan het een vijftal graden koeler uitpakken. Volgens het Canadese GEM-model is het zelfs een pittig ding dat op zondag pal over ons hoofd trekt, maar dat lijkt me momenteel weinig waarschijnlijk.

neerslag accumulatie Alpen

Waar je komend weekend, en zeker vanaf zondag, in ieder geval absoluut niet wil zitten, is aan de westkant van de Alpen. Afkoelende bovenluchten doen daar zeer stevige buien ontstaan. Gelukkig is het er aan de grond niet al te warm, dus onweer zit er niet in. Ook de dagen erna gaan in het hele Alpengebied felle buien vallen. In totaal kan er daar op sommige plaatsen op 4 dagen tijd zo’n 200mm vallen! Evenveel als er bij ons in 3 maanden valt! Maar ook hier, nog even de exacte trekrichting en sterkte van dat hoogtelaag afwachten.[dc_slider slider=”21939″ captions=”true”]Over de langere termijn zijn de weermodellen deze ochtend vrij eensgezind. De eerste dagen van de volgende werkweek schuift het Scandihoog weg naar Rusland en draait de wind via het noorden naar het noordwesten. Stilaan gaan die temperaturen wat naar omlaag tot uiteindelijk zo’n +20°C in het zuiden van de Lage Landen tegen het einde van volgende week. Maar het Azorenhoog blijft dichtbij en blijft pogingen doen om in noordoostelijke richting uit te breiden. Of dat ook zal lukken, komen we de volgende dagen te weten.
Zo. Uiteindelijk is het bericht toch nog vrij lang geworden. Morgen ga ik bij Hajo op visite en brengt Ronaldo het mooie weer!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

15 reacties

Gesloten voor reacties.