livigno1912

Het paradijs op aarde. Klein Tibet. Zo wordt Livigno ook genoemd. Hier zie je het dorp vanochtend liggen. Daar kan geen Côte d’Azur tegenop! Wil je het zelf ervaren? Speel dan nog mee! Snel door met het weerbericht! Daarvoor moeten we vooral ook de 117 reacties lezen op het ochtendbericht. Want we zitten weer in de fase van samen weten we meer dan alleen. En ook hier lopen de reacties al weer binnen met een gaaf filmpje van Eric vanaf het Kitzsteinhorn en van Jeroen uit zijn geliefde Brixen im Thale.

lesmenuires

Dit was Les Menuires vandaag. Net zo mooi blauw als in een groot deel van de Alpen. Robert schreef om tien voor drie van de stromende regen in Duitsland en dat het gaaf zou zijn als dat allemaal naar de Alpen zou schuiven. Sven antwoordde meteen correct dat deze neerslag helemaal niet naar de Alpen onderweg was maar in vliegende vaart met veel warmte naar Oost-Europa schoof.

niesen1912

Tussen de bedrijven door even wat webcams bekeken en tsjakkaa BREAKING NIEUWS – Karlijn is er! Dit is Niesen op 2400m in het Berner Oberland! Dat wordt webcamspotten vannacht! Zie ook de Europese buienradar. De echte afkoeling en de felste buienlijn moet nog komen. En dat is dan nog maar Karlijn deel 1. In de nacht op zondag komt Karlijn deel 2.

accu21

Wetteronline heeft problemen vanavond. Dit is de verste termijn waarop ECMWF kaarten beschikbaar zijn. Maar we hoeven ook niet verder te kijken. Zowat heel Karlijn valt hierbinnen. Onze bestemming Kleinwalsertal is opnieuw koploper met 21 verwachte keiharde millimeters. Evengoed echter kan de Arlberg als winnaar uit de bus komen. De kans op 30cm sneeuw is er gewoon. Alleen vanwege de relatief hoge luchtdruk acht ik een dikke tegenvaller ook nog mogelijk. Het is zo dichtbij nu. Nu gaan we het maar aanzien. Tja de Franse Alpen en de Italiaanse zuidkant. DRAMATISCH natuurlijk. Niks nada en dan na het weekeinde die warmtegolf er nog overheen.

chanel

Die temperaturen in de Franse Alpen na het weekeinde zijn zo ziek, dat we ze niet meer tonen. Gewoon kop in het zand. Of bikini mee. Dat gaat dan toch leuke plaatjes opleveren. Interessant wordt dat de warmte geen windstille voorjaarswarmte is, maar dat er harde westenwind op zit. Maar daarna? Hier zie je Chanel in de Europese berekening vanavond. Prachtige lijnen. De Alpen heel mooi koud. Goed genoeg voor 10cm kunstsneeuw op alle pistes. Dat sowieso. Maar we mogen ook echte natuursneeuw verwachten met kerst.

chanelens

Kijk maar! Een punt aan de Oostenrijkse noordkant. Een hele dikke nu vrij zekere temperatuurdip met kerst. Voila Chanel. En dan toch echt zicht op een echte dump rond de jaarwisseling samen met de winterse tendensen ook voor de Lage Landen. Snel even naar de Franse Alpen kijken of die nog wat kunnen verwachten van Chanel.

chanelFra

Je ziet het: Karlijn bijna niks. Dan die warmtegolf. En dan met kerst “nix un wirranix” zoals mijn Duitse neef in Duits dialect zou zeggen. Maar Estelle is ook hier te ontdekken. Nog niet op vooruitlopen maar het kan rond de jaarwisseling al gebeuren. Dan een echte dikke dumpen trendbreuk in de hele Alpen en misschien wel in heel West-Europa? We gaan het zien. Ik ga inpakken en morgenvroeg wegwezen. Fréderic heeft morgenochtend “dienst”.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

59 reacties

Gesloten voor reacties.