Er zijn zo van die dagen in een mensenleven die je voor altijd bij blijven. Je weet nog perfect met wie je die dag gesproken hebt, wat je allemaal gedaan hebt, en wat voor weer het die dag was. Grote kans dat morgen een van die dagen gaat worden. Wat je morgen allemaal gaat doen, daar heb ik het raden naar. Maar het gedetaillerde weerbeeld is ondertussen al bekend.[dc_slider slider=”14994″ captions=”true”]Momenteel trekt er een occlusiefront over Nederland met in de westelijke landhelft enige tijd regen terwijl het in het oosten eerst nog vrij helder is. Naarmate die storing vandaag verder over het land trekt, wordt die meer buiig van aard. Dus het zou goed kunnen dat wanneer je in het (zuid)oosten van het land woont, je het met een beetje geluk helemaal droog houdt vandaag. Eenmaal de storing over is, wordt het snel zonniger, want met een matige tot aan zee vrij krachtige wind wordt er relatief droge polaire lucht aangevoerd. Warm wordt het vandaag dus zeker niet, maar uit de wind en in de zon wordt het vandaag met zo’n 12°C best aangenaam. In het uiterste zuidoosten van het land kan het nog tot de avond duren eer ook daar de zon volledig de overhand neemt. Tegelijkertijd komt er dan vanuit het noordwesten tijdelijk even wat meer bewolking opzetten.

 

Al wie vannacht een stevig stapje buiten gaat zetten, neemt best een extra trui mee, want de wind valt dan grotendeels weg, waardoor het onder een heldere tot licht bewolkte hemel sterk kan afkoelen. Op neushoogte blijven de temperaturen op de meeste plaatsen net boven het vriespunt, maar aan de grond kan het op meerdere plaatsen lichtjes vriezen.

 

En dan Koninginnedag zelf, dat wordt een absolute topdag. Heerlijk zonnig weer, met een zwakke tot matige wind die in de loop van de dag naar het noordoosten draait. Maak er allemaal een echte feestdag van zou ik zeggen! Enkel in Limburg komt er in de loop van de dag vanuit het zuidoosten ongewenst bezoek. Dezelfde storing die hier afgelopen vrijdag een flinke plens water heeft achtergelaten, is op zijn stappen teruggekeerd en komt ons wat lastigvallen. Eerst met meer hoge sluierbewolking (tot in het midden van het land) en later zelfs met wat middelhoge bewolking. De zon gaat het daar in de loop van de dag dus moeilijker krijgen, maar de regen blijft lekker in het buitenland!
Geniet van deze dag met 2 gezichten en later vandaag komt er nog een apart bericht met het Alpenweer (hoe lang blijft het daar nog wisselvallig?) en een vooruitblik op de langere termijn (wanneer komt die eerste lange stabiele zomerse periode?).


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

8 reacties

Gesloten voor reacties.