nederlandbrrr

Fréderic doet zo het weerbericht en hij zal zeker in detail terugkomen op mijn waarschuwing van gisteravond. Ik ben gisteravond weer een rondje gaan Wim Hoffen in T-shirt en op een wat afgelegen stuk ook zonder. Heerlijk! Zo lang ik het al doe (en paleo + intermittent fasting dieet volg) geen verkoudheid of griep meer gehad. Geweldig om alle sloten dicht te zien liggen met ZWART IJS. Vorige winter niet gezien. Gistermiddag ontstond het eerste ijsvlies al geholpen door het lage dauwpunt overdag. Nu vanochtend is het schittérend om de temperatuurkaarten te bekijken. De koudepool van Nederland op 15km van mijn huis.

europe_now

Zie eens hoe alle koude aan weerzijden van de Noordzee “samenvloeit”. Let ook op de Deense westkust. Best interessant om je die dynamiek van een nog warmere zee en het ijskoude land bij windstilte voor te stellen.

wind2301

Zie hier de windkaart. Opvallend! Je zou na zo’n nacht echt een pittige aflandige wind verwachten…. elke zeezeiler weet dat. Maar niets daarvan. De reden moet zijn dat er een hele stevige inversie ligt in de ondersten tientallen meters en dat pas daarboven een flauwe wind te vinden is. De Noordzee vormt vanochtend het hart van een klaverbvlad bestaande uit Azorenhoog, IJslanddepressie, Italiaanse depressie en Scandihoog.

Reurmett

Buiten Scandinavië is de Noordzee echt de koudepool!

schweiz_sytl_uwz-ch_fr oesterreich_sytl_uwz-at_en

Oostenrijk en Zwitserland juist minder koud en ja hoor: in Oostenrijk met sneeuw….. dat is de flauwe Nordstau die voorafgaat aan sneeuwfront Roel…

griekenland

Alleen in bergstreken is het kouder dan in de Lage Landen en Engeland…

frankrijk2301

Nog eentje….

Deutschland2301

Alleen op de Brocken en de Kahler Asten is het kouder…. daar lang niet zo’n sterke inversie…. beneden aan de Ruhrquelle is het maar -4,8ºC vanochtend…. aan de Funtensee in Beieren maar -7ºC. En dus is Nederland momenteel de topper van de week en dus willen we foto’s zien! Ik zet alles wat binnenkomt op een rij…

nieuweniedorp

Marco uit Nieuwe Niedorp: “Het ken net…..niet”

Maurice: “Eerste laagje ijs is een feit op de Kagerplassen. De windstille nacht zal zeker geholpen hebben”.

krommenie2301

Hajo’s pistes voor de deur vanochtend… helaas nog niet sterk genoeg.

pano-krommenie2301

Hajo’s huis is het zonverlichte hoekhuis links op de foto… de flat is onze “Hausberg”…

Bij Leo in Rotterdam doen de ganzen verwoede pogingen uit het zelf in stand gehouden wak te klimmen.

WP_20150123_002

Van de andere zijde een foto genomen. Dat was om half tien vanmorgen. Maar een uurtje later:

WP_20150123_013

Ganzen alsnog vertrokken; het wak alweer dichtgevroren! En bij een iets aantrekkende oostenwind een mistveld binnen gewapperd. Daarop is de temperatuur (volgens eigen waarneming) gedaald van -3.3 naar -3.7 graden. De 2e ijsdag lijkt daar binnen handberiek. Wellicht pakt De Bilt vandaag de eerste sinds 11 maart 2013.

WP_20150123_014

En nog een uurtje verder begon de mist uit te sneeuwen. Not done op zwart ijs natuurlijk maar vooruit, zondag is het toch weer weg. Wel leuk voor de foto.

 

wimhof

Afsluitend een Wim Hofje van afgelopen weekeinde in Rauris! Het lange stuk in de schaduw rechts was “interessant”. Daarna weer in de zon … heerlijk. Geen centje pijn. Over mijn lange inspiratieweekeinde daar vanmiddag nog een artikel.

PS Mis ook Fréderics bericht over de zonsverduistering op 20 maart a.s. niet!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

50 reacties

Gesloten voor reacties.