Hillary-Hotel in Les Menuires doet zijn naam eer aan vanochtend. Genoemd naar Sir Edmund Hillary die in 1953 als eerste de Mt. Everest beklom. Nou als je wakker wordt ’s ochtends heerlijk comfortabel. Geen piepend of krakend geluidje te horen. Je neemt een warme douche. Gevolgd door koud. Altijd! Je gaat naar de ontbijtzaal en dan je eigenlijk pas wat er loos is. Storm!

Gisteravond tijdens de party van de 24 uur van Les Menuires schoot het kwik in een kwartiertje tijd omhoog van +1ºC naar +6ºC. Sneeuw ging over in regen. Daar tussen door zag je soms sterren. Het waaide nog niet hard terwijl een tof DJ duo stond te draaien. Om middernacht vuurwerk. Daarna gingen we terug naar hotel in de weet dat we vandaag amper of misschien wel niet zouden kunnen skiën.

In Duitsland is al het een en ander te merken geweest van Marielou. Nou het hakt er hier echt heftig in nu hoor. Zo een videootje ook en ook wel even Facebook Live hier op terras…

Tegelijkertijd vandaag in North-Carolina een historische sneeuwstorm…

Tot bijna 40cm daar in een klein gebied. Dat wil zeggen een gebied zo groot als de Benelux.

Normaal trekken dat soort stormen strak langs de Amerikaanse oostkust naar het noorden om in Canada uit te sneeuwen. Nu vormt de kou in Amerika een soort blokkade, steekt die depressie meteen na de sneeuwdump vannacht al van wal en zeilt de oceaan over om woensdag klaar te liggen als dooiaanval voor West-Europa. Maar je ziet ook dat ie alweer kou aanzuigt aan de achterkant. De zwaardere dooi als die al komt, komt pas vrijdag door.

We weten intussen dat in West-Europa de temperaturen na de 12e flink gaan stijgen. Min of meer tegelijk gebeurt dat ook in New York om weer eens te onderstrepen hoe grillig het weer toch is en dat je bijna altijd net als je een patroon ontdekt hebt…. je het meteen weer los kunt laten. De chaos is groter dan dat.

Hier zie je hoe de Amerikaanse oostkust en West-Europa op hetzelfde moment in zachte lucht zitten volgend weekeinde….

Hoe is het in godsnaam mogelijk…. gisterochtend hadden we nog deze droomrun eindigend in witte kerst in de Lage Landen….

Meteen daarna namen de zachte runs het over en nu een ronde verder zien we nog twee lijntjes een beetje doen wat de hoofdrun gisteren nog deed. Verder is er één dik zacht cluster.

Idem in het Europese model. Trek er maar een lijn in naar een Witte Kerst. Ik zie hem amper. Ze zouden die lijntjes toch een kleurtje moeten geven. Of clusters moeten bundelen in een kleur. Hier zit wat mij betreft 75% pessimisme en 25% optimisme in.

Voor een punt op 723m aan de Oostenrijkse noordkant zien we dit. Zeg maar bij mij thuis. Vooral morgen en overmorgen dus 100% sneeuw. En morgen behoorlijk wat ook. 20cm toch wel. Dan staat het er allemaal iets gematigder op. Ik kom toch terug op wat ik gisteravond schreef. Laten we nu gewoon lol maken samen door de komende 72 uur te nowcasten samen (kan spoedig ook met een toffe app). In die tijd komen er nog bijna 20 runs alleen al van 2 modellen. Daar gaan weer leuke dingen tussen zitten.

Ik focus al een paar dagen heel sterk op het momentje dinsdag dat het in de Franse Alpen windstil en strak blauw zal zijn. Bijna niet voorstelbaar nu. Net als op de Everest zijn de contrasten gewoon waanzinnig in de Alpen. Als dit uitkomt kan ik een hele mooie solovlucht maken die middag en met de chasecam de toestand in het skigebied in beeld brengen.

Ook let ik sterk op volgend weekeinde als ik weer terug ben in Les Menuires voor een congres voor bergmeteorologie. Gisteren nog een krankzinnige dump in de peiling met 2 meter sneeuw erbij. Nu nog wel sneeuw maar een slap aftreksel. En dan nu afsluitend de grote verrassing vanochtend …

Het Europese model trakteert op een portie optimisme! Niet te zuinig. Zo terug als deze run helemaal binnen is…. eerst ff genieten van m’n ontbijtje in Hillary Hotel.

Nou ook de ochtendrun van het Europese model eindigt zacht… maar wel slaagt daar de echte dooiaanval pas op 18 december. Korte verzachting op zondag de 16e. Maandag de 17e terug koud in de bergen en dan de 18e vanuit het westen de “definitieve” zachte push. Maar als de modellen daar dagen in kunnen verschillen… dan kan van uitstel ook afstel komen. Droomkaarten zijn het niet. Maar ook weer niet zo dat je je zondag erdoor zou laten bederven.

Nog even creatief geworden. Zoals ingetekend kun je zo’n ensemble lezen. Spannend dus wat er vrijdag gebeurt!

Bovenstaande kiek is een mooie uitsmijter vanochtend. In Zell am See Kaprun beneden gaat de regen net over in sneeuw. Morgen al een heel ander plaatje hier en dan woensdag! We gaan genieten! Voor hoe lang is nog even de vraag…. stel je je die vraag ook als je voor het eerst in bed ligt met een nieuwe liefde dan wel wanneer je met je vaste relatie de liefde bedrijft. Of geniet je er gewoon van?

Afsluitend nog een kleine visueel-artistieke training: is bovenstaand plaatje uit Kärnten:

  1. Een ramp
  2. Verschrikkelijk groen
  3. Best mooi
  4. Uniek in winterse schoonheid?

Groeten uit  Les Menuires ook van Dirk-Jan en Jeroen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

122 reacties

Gesloten voor reacties.