In grote lijnen zijn het Amerikaanse en het Europese weermodel het volledig eens voor de komende 10 dagen. Minimaal tot vrijdag 3 mei zitten ze volledig op hetzelfde spoor. En toch is er een groot verschil met dramatische gevolgen voor de Dutchweek in Val Thorens die komende zaterdag begint. Voor we daarnaar kijken even een blik over de grote plas waar in de staat Oklahoma bizarre super cell onweerswolken zijn gespot. Zie de foto’s en de uitleg in deze video getiteld: The Mothership is landing!

Een wat langere uitleg over het barre aprilweer in de Verenigde Staten lees je hierrr van de hand van de gewaardeerde Joe d’Aleo van Weatherbell. Uit dat artikel ook bovenstaande kaart die de temperatuurafwijking voor heel 2013 toont. Tuurlijk is er yin en yang, maar we zien toch ook wel een bizarre gordel van -1° tot -6C neerwaartse afwijking in de typische “ijstijdgebieden” op het noordelijk halfrond, uitgezonderd de Noordpool, Groenland, New Foundland en de Himalaya. Opmerkelijk ook het grote gebied in zuidelijk Afrika, Zuid-Amerika en het grootste deel van Antarctica (uitgezonderd het mogelijk door vulkanisme opwarmende gebied rond Vuurland).[dc_slider slider=”14603″ captions=”true”]Snel terug naar Europa, waar we nu uitzicht hebben op een koude maar mogelijke zonnige en windarme Koninginnedag. Hier zien we dat grote verschil tussen de twee modellen (zie kaarten voor 2 mei 00u hierboven). Beide hebben yin en yang met kou in het westen over Groot-Brittannië en Portugal en Spanje en warmte in Oost-Eruopa, maar waar o waar komt de grens te liggen. Het Amerikaanse model laat de kou niet verder oprukken dan Bretagne en in afgezwakte vorm ook de Lage Landen (12-14°C op Koninginnedag) terwijl het Europese model de kou tot over West-Zwitserland laat schuiven met vervolgens ook een Genua-laag dat veel neerslag in de Alpen gaat produceren en dat zal in de West-Alpen dan boven de 1500m ook sneeuw zijn. Met zoals ik in mijn laatste weervideo van maandag al zei toch ook een mooie zonnige afsluiting van de week. In het Amerikaanse model blijven de zonkansen in het hooggebergte de hele week, maar zullen er steeds stapelwolken zijn die in de namiddag en ook in de avond kunnen uitgroeien met lichte regen als gevolg. Mijn gut feeling zegt dat het Europese model op het goede spoor zit. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.