cescia-serie2

Cescia (spreek uit Keessia) en haar vriend Dennis zijn vlamingen die verzot zijn op het Montafon! Het is dan ook echt wel heel dichtbij vanuit Vlaanderen naar deze skiregio met verschillende skigebieden met gezamenlijke skipas in Vorarlberg. Begin april zijn ze voor een laatste keer gaan genieten van hun seizoenpas die ze elk jaar nemen. Wintersport is hun passie en die willen ze niet mondjesmaat beleven. Ruime teugen! We kunnen ervan uitgaan dat de 8 pluspunten hieronder kloppen want waarom zouden ze anders steeds terug gaan. Met moeite persen ze er afsluitend ook een minpuntje uit. Gaan we…

Pluspunt gezellig
Montafon is klein, maar het voelt als thuiskomen. Na 3 jaar zijn we echt van dit gebied gaan houden.
Zowel het pistegedeelte als de mensen, vriendelijke inwoners, vriendelijke skileraars en enorm veel nationaliteiten (Nederlanders/Fransen/Belgen/Denen/Spanjaarden/Russen….)
. Montafon is een openbaring voor zowel de beginnende skiërs als de gevorderde. 
De variatie aan gebieden levert genoeg plezier en ontdekkingen op voor een ganse week. 
Wat me vooral opvalt is dat de meerderheid aan bezoekers het niet bij 1 keer Montafon houdt, ze komen allemaal weer! 
Wist je dat de inwoners van Montafon de Nederlanders en Belgen het liefst zien komen, omdat ze het meest respect hebben voor de omgeving!

cescia-serie5

Pluspunt enorm aanbod aan moeilijkheidsgraden

Elk gebied heeft blauwe/rode en zelf zwarte pistes, daarnaast is er nog een aanbod skiroutes (ongeprepareerde pistes) waarin de echte poederliefhebber zijn hart kan ophalen.
 Je kunt jezelf ook inschrijven voor een cursus off-piste in Gargellen of op de Hochjoch. Met een professionele gids ontdek je dan de mooiste plekjes in de diepe sneeuw. 
Zo heb je ook mogelijkheden zat op mistige dagen, de dalafdaling in Schruns zorgt ervoor dat je tussen de bomen verdwijnt waardoor je geen last hebt van de mist. 
Deze afdaling is trouwens een echte aanrader met de prachtige tunnel die je kan ontdekken. 
Gargellen en de Golm zijn dan weer enorm kindvriendelijke gebieden. 
Heel veel ski-instructeurs komen trouwens uit België en Nederland, indien je begeleiding wenst is de kans dus groot dat ze je perfect begrijpen in het Nederlands.


Pluspunt lekker eten
Indien je lekker wil eten kan je op verschillende plaatsen terecht. Op de Golm moet je echt een pauze inlassen bij Haus Matschwitz, gezellig, heerlijk en voor een zachte prijs.
 Op de bergen van Montafon kan je al voor ongeveer € 15 genieten van een heerlijke maaltijd. 
Aanraders zijn de kaisersmarren, spinatknödels en de pastas. 
La Taverna is nog zo’n restaurantje dat je kan uitproberen indien je een echte pasta-liefhebber bent.

Pluspunt dichtbij
Voor ons is ook de dichtbijheid van Montafon een groot pluspunt. Op goede dagen zijn wij op slechts 6uur en 30 minuten hier. Wat het ideaal maakt om een verlengd weekendje skiëen in te plannen tussen de langere verlofperiodes in.

cescia-serie3

Pluspunt relatief goedkoop
Montafon telt hotels in overvloed, maar indien je echt voor een prijsje op vakantie wil, kan je best een appartement huren. 
Hier kun je al vanaf ongeveer € 30 per persoon, per nacht zeker iets vinden. 
De meeste appartementen zijn uitgerust met wifi. 
Ook het eten is hier relatief goedkoop, op de berg kan je voor maximum € 15 al heerlijk eten. Drank is net zoals in andere skigebieden iets duurder. 
Nog een rede voor ons om naar Montafon te komen is de prijs van de seizoenpas. Dit jaar betaalden wij voor 1 seizoenspas € 425. Wat weinig is als je het vergelijkt met andere gebieden!

Pluspunt rustig
Geen massa aprés-skigedoe, niet aanschuiven aan de gondels, gemakkelijk een plaatsje om te eten, dat is nog een reden om van Montafon te houden.
Het leukste zijn de zaterdagen, omdat dan de wisseling gebeurd, mensen vertrekken naar huis of komen net aan. Dan is Silvretta Montafon een aanrader.
 Op zonnige dagen in het weekend vermijd je best de Golm, deze telt dan veel dagtoeristen.
 Wij houden ervan om in drukke periodes richting Gargellen te trekken en omdat we fanatiek zijn zorgen we dat we eerst aan de liften staan. 
In de drukkere periodes (schoolvakanties) kan je best de gondels mijden tussen 9 en 10 uur. 
Wij hebben ondervonden dat Gaschurn zeer populair is in de kerstvakantie. Om die drukte te mijden kan je evengoed omhoog gaan bij Silvretta Nova en de oversteek maken met je ski’s.

Pluspunt perfect om te freeriden 

Heel veel bezoekers van Montafon komen naar hier om te freerider, zelfs de inwoners noemen het één van de sterktes van het gebied. 
Indien je echt wil overgaan tot freeriden dien je altijd voorzichtig te zijn. Het houdt risico’s in, dus een les met een gids is een echte must! Montafon vult deze vraag perfect aan, zowel op de Silvretta als in Gargellen kan je op stap gaan met echte professionals. 
Daarnaast zijn er nog de talrijke skiroutes die de mogelijkheid bieden om legaal in de poeder te duiken!

Pluspunt sneeuwzekerheid
Na het mindere seizoen vorig jaar heeft Montafon dit jaar bewezen dat het een van de sneeuwzekerste gebieden is! Wat een prachtafsluiter, massa’s sneeuw! 
Hier hadden we zelf niet van kunnen dromen, vorig jaar was het op de Golm al afgesloten aan Haus Matschwitz in April, nu kunnen we vlot door naar het tussenstation.
De dalafdaling van Gaschurn is zelfs nog volledig toegankelijk! 
Het is misschien wel al april, maar het lijkt nog januari. 
Hier moeten we natuurlijk niet elk jaar op hopen, maar in de echte wintermaanden mag je hier zeker zijn van optimale sneeuw.

cescia-serie4

Minpuntje: afstand tussen de verschillende gebieden 

Voor ons is de afstand nu niet zo’n groot probleem, maar sommige mensen durven wel eens de vergelijking maken met gebieden (zoals in Frankrijk), waar je van op 1 centrale plaats naar al de pistes kan. Als je dat echt een must vindt, is Montafon niets voor jou.
Frankrijk met Oostenrijk vergelijken is sowieso een no-go. 
Voor de echte charmes, de gezellige huisjes, de authenticiteit daar moet je voor in Montafon zijn. 
En voor mensen die liever de auto laten staan, de skibus is in je skipas inbegrepen en brengt je doorheen het ganse dal. 
Indien je liever eens richting Bludenz gaat, kan je vanuit Schrunz met de trein. 

- voor echte pisteliefhebbers misschien iets te weinig pistes
Iemand vertelde mij dat hij Montafon nogal een klein gebied vond. Misschien, maar vergis je niet, waarschijnlijk heb je de geheime plekjes helemaal nog niet ontdekt. 
De afwisseling die de verschillende gebieden brengt is voor ons ideaal. 
Een lange dalafdaling dan moet je op de Hochjoch zijn, richting Schruns. Voor een gezellige koffie onderweg kan je een tussenstop maken bij Garfrescha. Heerlijk genieten, dat is Gargellen!
Even geen zin om kilometers te vreten, trek dan eens richting Partenen, neem de Vermutbahn en laat je verrassen. 
Wij komen hier al 3 jaar en ontdekken nog altijd nieuwe mogelijkheden!

cescia-serie1

De groeten!

Categorieën: Montafon

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.