Heb je ook Skyfall gezien in de herfst? Met die scène waarin 007 tegen de slechterik antwoord op de vraag naar zijn hobby: “ressurection!”. De film die eindigt in een helse shoot-out in de Schotse Hooglanden waar 007 zijn ouders in een auto-ongeluk zou hebben verloren? De werkelijkheid is weer eens meer bizar dan een film. Gisteren stierf de 33-jarige RAF squadron leader Rimon Than met een collega van de RAF en een onbekende vrouw – tijdens een door een klimcentrum begeleide klimtocht – in een lawine even buiten het Cairngorms skigebied (bron1, bron2, bron3, bron4).

Chalamain Gap avalanche

De plek van de lawine heet Chalamain Gap… je ziet het Schneebrett links. 

avalanche cairngorms

De typische auto-grote sneeuwbrokken van een windgeperst Schneebrett. Die brokken verstikken niet alleen maar breken ook al je botten. En dan tijdens een klimtoer. Al 40 jaar niet meer gebeurd zegt de eigenaar van de klimschool. Ik denk altijd: in een lawine komen omdat je op zoek bent naar mooie poeder à la. Maar om te klimmen? Kun je dat niet in de zomer doen dan? Ik begrijp het wel… waarschijnlijk trainden ze voor een grote Himalaya expeditie…  

Blake jacob's ladder

Op 19 januari kwamen al 4 klimmers omkwamen rond het skigebied Glencoe (bron). Eerder deze week overleed een man in een expeditie rond Cairngorms. Zijn groep van 6 kwam niet opdagen. Een RAF heli pikte 5 op.  Maar de 31-jarige Graham Connell uit Castleford, West Yorkshire werd dood gevonden op een plek die jawel…. Jacob’s Ladder heet. Jacob’s Ladder – hierboven op een schilderij van Blake – is de ladder naar de hemel waarover Jacob droomt in het boek Genesis. Het is ook de titel van een van mijn absoluut favoriete films. In het nieuwsbericht lezen we tenslotte dat eerder deze maand drie mannen tenauwernood een lawine overleefden in Coire an t-Sneachda in Cairngorms: “It just wasn’t their time!” 

In Ariège in de buurt van Carcasonne is gisteren voor de tweede keer in een week een lawine over een weg gegaan waardoor nu het hele ski station Goulier uit veiligheidsoverwegingen werd afgesloten (bron). Heel slecht nieuws uit Zwitserland: van de twee zwaargewonden van de lawine woensdag boven Nendaz is gistermiddag een 48-jarige man bezweken aan zijn verwondingen. De ander verkeert nog in kritieke toestand (bron). Ik refereer ten overvloede nog maar eens aan het recent gepubliceerde wetenschappelijke artikel dat voor Zwitserland een trendbreuk naar steeds meer sneeuw herkent rond 2000. Het duurt dan nog 20 tot 30 jaar tot de gletsjers weer beginnen te groeien.

1502_12BeNeLux_2013021512_t2m_186

Het Europese model blijft spectaculair op winterse koers tot het gaatje. Hier de minima voor zaterdag de 23e. 

pluim1502_12

Voor het eerst zien we 4 maxima op rij voor De Bilt onder nul. De kansen op mijn onwaarschijnlijke zesde boude voorspelling stijgen richting 50%.

1502_12uAlps_2013021512_pcp_108

Alles wat ik vanochtend schreef in mijn weerbericht en uitsprak in mijn video staat nog vanavond. De Oostzee-depressie komt. In de nieuwste berekening geen sneeuw voor de Lage Landen. Wel voor Oost-Duitsland (12cm), Polen, Tsjechië, Slowakije (25cm), het Beierse Woud (20cm) en uiteindelijk ook Oostenrijk (10cm). Daarna terug naar mooi weer aan de noordkant en zuidkantdepressies. De hele aankomende week ’s nachts temperaturen rond -10°C in de skigebieden en overdag rond -5°C. 

[fbphotos id=550299028337640]
Afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van vandaag. Ina Slager uit Flaine: schitterend! 

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.