Heb je ook Skyfall gezien in de herfst? Met die scène waarin 007 tegen de slechterik antwoord op de vraag naar zijn hobby: “ressurection!”. De film die eindigt in een helse shoot-out in de Schotse Hooglanden waar 007 zijn ouders in een auto-ongeluk zou hebben verloren? De werkelijkheid is weer eens meer bizar dan een film. Gisteren stierf de 33-jarige RAF squadron leader Rimon Than met een collega van de RAF en een onbekende vrouw – tijdens een door een klimcentrum begeleide klimtocht – in een lawine even buiten het Cairngorms skigebied (bron1, bron2, bron3, bron4).

Chalamain Gap avalanche

De plek van de lawine heet Chalamain Gap… je ziet het Schneebrett links. 

avalanche cairngorms

De typische auto-grote sneeuwbrokken van een windgeperst Schneebrett. Die brokken verstikken niet alleen maar breken ook al je botten. En dan tijdens een klimtoer. Al 40 jaar niet meer gebeurd zegt de eigenaar van de klimschool. Ik denk altijd: in een lawine komen omdat je op zoek bent naar mooie poeder à la. Maar om te klimmen? Kun je dat niet in de zomer doen dan? Ik begrijp het wel… waarschijnlijk trainden ze voor een grote Himalaya expeditie…  

Blake jacob's ladder

Op 19 januari kwamen al 4 klimmers omkwamen rond het skigebied Glencoe (bron). Eerder deze week overleed een man in een expeditie rond Cairngorms. Zijn groep van 6 kwam niet opdagen. Een RAF heli pikte 5 op.  Maar de 31-jarige Graham Connell uit Castleford, West Yorkshire werd dood gevonden op een plek die jawel…. Jacob’s Ladder heet. Jacob’s Ladder – hierboven op een schilderij van Blake – is de ladder naar de hemel waarover Jacob droomt in het boek Genesis. Het is ook de titel van een van mijn absoluut favoriete films. In het nieuwsbericht lezen we tenslotte dat eerder deze maand drie mannen tenauwernood een lawine overleefden in Coire an t-Sneachda in Cairngorms: “It just wasn’t their time!” 

In Ariège in de buurt van Carcasonne is gisteren voor de tweede keer in een week een lawine over een weg gegaan waardoor nu het hele ski station Goulier uit veiligheidsoverwegingen werd afgesloten (bron). Heel slecht nieuws uit Zwitserland: van de twee zwaargewonden van de lawine woensdag boven Nendaz is gistermiddag een 48-jarige man bezweken aan zijn verwondingen. De ander verkeert nog in kritieke toestand (bron). Ik refereer ten overvloede nog maar eens aan het recent gepubliceerde wetenschappelijke artikel dat voor Zwitserland een trendbreuk naar steeds meer sneeuw herkent rond 2000. Het duurt dan nog 20 tot 30 jaar tot de gletsjers weer beginnen te groeien.

1502_12BeNeLux_2013021512_t2m_186

Het Europese model blijft spectaculair op winterse koers tot het gaatje. Hier de minima voor zaterdag de 23e. 

pluim1502_12

Voor het eerst zien we 4 maxima op rij voor De Bilt onder nul. De kansen op mijn onwaarschijnlijke zesde boude voorspelling stijgen richting 50%.

1502_12uAlps_2013021512_pcp_108

Alles wat ik vanochtend schreef in mijn weerbericht en uitsprak in mijn video staat nog vanavond. De Oostzee-depressie komt. In de nieuwste berekening geen sneeuw voor de Lage Landen. Wel voor Oost-Duitsland (12cm), Polen, Tsjechië, Slowakije (25cm), het Beierse Woud (20cm) en uiteindelijk ook Oostenrijk (10cm). Daarna terug naar mooi weer aan de noordkant en zuidkantdepressies. De hele aankomende week ’s nachts temperaturen rond -10°C in de skigebieden en overdag rond -5°C. 

[fbphotos id=550299028337640]
Afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van vandaag. Ina Slager uit Flaine: schitterend! 

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.