Er is zo verschrikkelijk veel te vertellen deze dagen. Daarom bij deze de beslissing om de Lage Landen aansluitend een volledig apart weerbericht te gunnen. Hier nu eerst wat plaatjes van de winnaars en dan door met de nieuwe berekeningen! Om te beginnen hierboven de absolute winnaar (tot het tegendeel bewezen is): het Kleinwalsertal met een meting van 70cm door Hans ter Braak.
Bruno meldde gisteravond in deze reactie al 60cm uit St. Martin am Tennengebirge. Ik twijfel een beetje aan die meting als ik de auto’s vanochtend zie. Kleinwalsertal lijkt toch echt de winnaar met 70cm. We zullen eens een protocol opstellen voor een representatieve sneeuwmeting zodat iedereen op min of meer gelijke wijze kan meten of je nu in de Alpen woont of met vakantie bent.
Jannes meldt in deze reactie vanochtend 56cm uit het Montafon. De webcams uit het gebied in Vorarlberg geven hem geen ongelijk!
Ook de Kirstberg maakt onderdeel uit van het Montafon. Volgers weten dat ik hier 43 jaar geleden mijn skicarrière begon. Zie dit artikel met video’s uit de oude sneeuwarme doos.
Marco meldt in een mailtje 30cm uit de Zillertal Arena vanochtend. Dat bewijst weer eens mijn theorie dat de pijn van de moeizame neerslagberekeningen wél gevoeld wordt als de prognose 40cm is (omdat je dan variaties krijgt tussen 5 en 80cm) en niet of nauwelijks als de prognose 100cm is (omdat je dan variaties krijgt tussen 30 en 200cm). Mee eens? Het klachtengehalte in de reacties is in elk geval drastisch gedaald. Onder nul in feite. We horen inderdaad netjes volgens de tweede boude voorspelling alleen geluiden over droomcondities.
Uit Oost-Zwitserland waar duidelijk minder is gevallen uit Martin vond ik dit de mooiste plaat.
Maar de Alter Säntis is altijd ook goed voor onwerkelijke beelden.
En hier is Røldal in Zuid-Noorwegen dat voorlopig in competitie blijft met de Alpen over de hoogste sneeuwhoogte. Een wedstrijd die uiteindelijk verloren zal worden. De Alpen zijn om op koers om met sneeuwhoogtes van rond de 4 tot 6 meter te gaan eindigen. Het hoge einde van dat spectrum is alleen haalbaar voor de hoogste toppen in de Franse en Zwitserse Alpen met de huidige stromingspatronen. In 2005-2006 draaideen ook oostelijke lagere gebieden zoals Die Tauplitz hun hand niet om voor dergelijke waarden.
Nu we het toch over dat skigebied hebben gewoon snel even een kiekje uit die hoek. Prachtig. Op veel plekken zien we sublieme opklaringen.
Wat te denken van deze uit Lech-Zürs am Arlberg?
En zullen we deze uit Zell am See-Kaprun dan ook meteen maar even inlijsten? Nu de weerkaarten en grafieken waarop weer van alles te vinden is!
De zuidkant is eigenlijk interessanter momenteel dan de noordkant! De noordkant is zooo saai voorspelbaar! Half metertje poeder dan opklaringen enzovoorts. Nee dan de zuidkant. Gisteren ontdekten we stiekem toch een greintje Föhn tussen het noordkantgeweld. In het weekeinde gaan we zien hoeveel sneeuw dat oplevert bijvoorbeeld in Livigno en Val Gardena. We moeten uitgaan van 10cm koude poeder. Medio volgende week dan zit er meer in het vat. We komen in een voor heel Europe puur winters weerbeeld terecht met een zuidkantdepressie die de wind ook in de Lage Landen in de oosthoek houdt. In welke mate dat sneeuw aan de zuidkant oplevert is verschillend tussen de modellen. Het Amerikaanse model hierboven kwakt het meeste tegen de Balkan en geeft alleen Zuid-Tirol en Veneto nog wat.
Het Europese model swipet meer langs de hele zuidkant en legt overal wat neer. Dat zou toch minstens weer 10cm moeten worden. Lokaal kan er 30cm in het vat zitten. Afwachten. Maar met de kunstsneeuwperfectie aan de zuidkant zijn dergelijke hoeveelheden ruim genoeg.
Pakken we het tijdstip +240u zien we beide modellen op een ijzige koers. Het Amerikaanse model zet de Alpen in een barre diepvriesstand. Hebben we ook al een tijdje niet gezien. Het hoort er gewoon bij dat je dagen met -20ºC hebt op de piste. Nu gaan we dat dan weer eens meemaken als Iris is uitgewoed begin volgende week.
En zoals we al noemden betekent dit weerbeeld ook winterweer in de Lage Landen. Met dit als cliffhanger in het Europese model. We hebben gisteren dankzij een tip van Leo gezien dat de +240u termijn meestal niet precies zo maar een enkele keer juist wel precies zoals berekend uitkomt! Gezien de consistentie in de winterse berekeningen de laatste dagen mag je bovenstaande kaarten dus serieus nemen.
Afsluitend tijd om te gaan kijken naar de ins en outs van Iris. Dit is wat er nu aan accumulatie wordt berekend totdat we dan medio volgende week die zuidkantdump zouden krijgen. Op de hogere pistes in de hogere skigebied in de Franse Alpen gaan we dus echt nog een meter poeder zien. Het startpunt is morgenochtend als het front in de Alpen arriveert dat vanmiddag over de Lage Landen en noord-Duitsland zal beuken (waarover nog een apart bericht). Donderdagavond en de nacht op vrijdag wordt de periode met de meest intense sneeuwval. Gevolgd door zondagmiddag.
Ik moet hierbij aantekenen dat het Amerikaanse weermodel veel meer sneeuw berekent en dus ook minder neerslagpauzes. In de GFS06u staat daar toch echt 162mm in de Jura! Dat zou wat zijn: 2 meter poeder in een gebied waar zelden een Nederlander of Vlaming skiet.
Even terug naar het Europese model. Hier het Föhnmomentje vrijdagochtend (zie artikel waarin ik het ontdekte) als de zuidkant meer in de sneeuw zit dan de noordkant. Dat kan dus mooie opklaringen betekenen aan de noordkant.
Zaterdagmiddag is in het Europese model een neerslagpauze. In het Amerikaanse model is dit pas zaterdagavond. Zeer relevant voor de reisdag natuurlijk. Zondag is de sneeuw dan in beide modellen weer volop terug. Maandagavond loopt het dan langzaam ten einde. Dinsdag zou dan een mooie dag kunnen zijn, maar we moeten eerst zien of de nu berekende zuidkantdump er medio volgende week gaat komen en welke trekrichting de depressie gaat volgen.
83 reacties
Reacties zijn gesloten.