Gearriveerd in Nederland op de Veluwe (aka wolf country) waar ik tijdelijk op een huis en huisdieren (inclusief paarden en alpaca’s) pas spot ik voor het eerst in het Europese weermodel de sneeuw in de Lage Landen die het Amerikaanse model al een tijdje uit de hoge hoed tovert.

Niet meteen de parallel met maart 2005 gaan trekken want op dit moment wordt er enkel voor Zuid-Limburg mer dan 5cm sneeuwhoogte berekend.

Op +240u deze weerkaart met een groot deel van Europa een sneeuwdekje is toch wel verbluffend. Ht Amerikaanse model doet trouwens niet mee momenteel want die blijft alles terug naar de Krim sturen momenteel. Wel dezelfde beweging maar 2000km naar het oosten. Weergoden zijn als dronken kapiteins op olietankers.



Hier dan de run waar ik het over heb. Arctische uitbraak recht over Scandinavië heen. Toch ook voor de noordkant van de Alpen wel leuk weer.

En serieus koud ook! Ook deze weerkaart is geen kattenpis.

Nou tijd om de kleurpotloden er weer bij te halen. Die gaan nog eerder uit het vet dan de schaatsen en langlaufski’s. Wat is het gekste van dit ensemble? De -14ºC in de ochtend van 12 maart brekend door 1 lid. Het is in de tweede of derde decade van maart nog nooit kouder geweest dan -10ºC. Het zal dan ook wel niet gebeuren. Maar je kunt zo’n lijntje ook niet niet zien. De pittige afkoeling op 5 en 6 maart ziet er aardig zeker uit. De hele dikke bundel gaat daarheen. Het moois vanaf 7 maart staat in de sterren.   

We zien in het ensemble ook kansen op meer dan 10cm sneeuw. 7 maart is echt de hot.. eehh cold spot!

En nu? De komende dagen? De Grote Omega is terug! Het is weer een loepzuivere. Temperaturen in de nacht gaan naar het vriespunt. Enkel grondmist – Nederland in de kern van het hoog – voorkomt zeer lage waarden.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Wil jij ook bij de exclusieve groep van Wintersportweerman.nl donateurs horen? Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Vanaf nu weer actuele ensembles ECMWF hierrrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Paul uit Amerongen · 26 februari 2021 op 19:49

Hi Hajo, leuk artikel voor jou, gaat over de Golfstroom en als gevolg strengere winters: Golfstroom in Atlantische Oceaan nu zwakker dan in afgelopen duizend jaar:
https://www.nu.nl/klimaat/6118868/golfstroom-in-atlantische-oceaan-nu-zwakker-dan-in-afgelopen-duizend-jaar.html

    Hajo · 27 februari 2021 op 07:05

    Tja bij iedere scheet van koning Thialf komen er altijd publicaties van klimaatalarmisten dat de koudere winters komen door menselijke klimaatverandering. Daar kun je je klok op gelijk zetten. Nu verandert de golfstroom waarschijnlijk net zo vaak en heftig als bijna alles op dit lieve planeetje… en is het altijd interessant nieuwe data te analyseren en de conclusies te lezen. Maar als ik dan zie dat deze studie komt van Stefan Rahmstorf van het Potsdam Institute for Climate Impact Research… komt er meteen een neiging tot braken in me op. Ik ga hier niet uitleggen wat er mis is met deze man en zijn instituut…. maar neem van me aan dat dit het wereldwijde pseudo-wetenschappelijke epicentrum is van liegen over klimaat. Bah bah en nog eens bah.

      Daniel · 28 februari 2021 op 09:01

      “neiging tot braken”, “epicentrum van liegen”…. Zelfverklaarde weergoeroes onder elkaar, altijd dolle pret.

        Hajo · 28 februari 2021 op 09:11

        Nee dat is geen juiste omschrijving. Gaat 2 keer mis. Zowel Rahmstorf als ik zijn klimaatwetenschappers of klimaatdeskundigen. Beide zijn we geen weergoeroes. En we zijn al helemaal niet “onder elkaar”. Heb die man nooit ontmoet. Ik snap wat jij bedoelt. Er is ook veel gekibbel onder weermensen. Marc Putto en zo. En ja ik heb recent eens iets over Helga van Leur gezegd. Normaal gebruik ik andere weermannen en -vrouwen enkel als bron voor een leuk verhaal. Ik kibbel er zelden mee. Op het gebied van klimaat krijgen dingen echter een ethische dimensie. Hier gaat het om en van de grootste oplichtingen allertijden. Kolossale geldhoeveelheden waar we mooie dingen mee konden doen verdwijnen in een groot zwart gat. De ernst van de situatie is vergelijkbaar met de donkerste perioden uit de wereldgeschiedenis. Hadden we die klimaatidioten niet konden we ons realistisch voorbereiden op echte crisis zoals een pandemie.

Bart (Amsterdam) · 27 februari 2021 op 17:57

Het gaat om een wetenschappelijke publicatie. Heel interessant als mensen patronen analyseren in historische data en in dit geval ook nog eens goed nieuws voor winterliefhebbers. Het staat iedereen vrij om argumenten aan te dragen waarom zijn analyse of conclusie niet juist is, maar ik heb die argumenten nog niet gezien.

    Hajo · 27 februari 2021 op 20:11

    Mijn reactie hierboven is niet wetenschappelijk. Het is een zogenaamde ad hominem. Op de man gespeeld. Dat is het ergste wat je kunt doen in een wetenschappelijk debat. Ik ben opener dan wie ook voor argumenten en feiten en theorieën uit welke hoek dan ook. Voor enkele mensen echter maak ik en uitzondering. Als mijn braakneigingen groter worden dan mijn nieuwsgierigheid wat ze te melden hebben… dan voorkom ik liever de viezigheid. Ik praat dan ook over mensen die ik ethisch tot de allerlaagste mensensoort reken: die van de beroepsleugenaars. Stephan “Rampstorf” staat hoog op het lijstje van de meest abjecte klimaatalarmisten samen met lieden als James Hansen en Pier Vellinga. Ik ben voor geweldloosheid en kan dus niet anders dan zeer veel geduld opbrengen tot ik deze mensen naar het hiernamaals zie vertrekken. Max Planck wist al: “de wetenschap schrijdt voort van begrafenis naar begrafenis”.

Pieter van de Ruit · 27 februari 2021 op 18:42

Ik vind het wel grappig die verhalen over het weer. Hier waar ik woon ligt er sneeuw vanaf november tot april en vanmorgen weer -20. We hebben 10 dagen gehad van -30 of kouder dit was in de zelfde tijd dat er in Nederland wat sneeuw lag en een vlies ijs.Ik heb van ijsvissers gehoord dat het ijs op de meren ruim 50 cm dik is,mensen rijden met auto’s over het ijs met een vishut op slees er achter ter bescherming tijdens het hengelen. Groetjes uit Saskatchewan Canada.

    Hajo · 27 februari 2021 op 20:07

    Ha dat is en heel mooi bericht. Ik blijf altijd herhalen dat wie echt de balen heeft van de Nederlandse winter en echt droomt van wekenlang sneeuw en vorst, dat die dan echt beter kan emigreren. De passie van de thuisblijvers voor een mooie vorstperiode is goed te begrijpen… Het zijn gewoon echt zeldzame onvergetelijke dagen. En wat zeldzaam (schaars) is, is veel waard. Hoe is dat bij jullie: wordt die kou nog gewaardeerd of kijken mensen enkel uit naar het voorjaar?

    PS Kom je graag een keer opzoeken.

Gesloten voor reacties.