In de Franse Pyreneeën wordt de situatie steeds dramatischer. Vandaag ging bij Barèges een lawine over een tiental auto’s heen (bron). Niemand raakte gewond. Wel heeft men besloten 600 mensen grotendeels wintersporters te evacueren (bron).

accu1002_12

Tja, evacueren lijkt me echt een goed idee als je ziet dat er tot woensdag nog ruim een meter gaat bijvallen. Voor de Franse Alpen en de zuidkant, Slovenië en Slowakije en Tsjechië is het alleen maar mooi wat er op stapel staat. Daar was tot nog toe geen overmaat gevallen.

Haldensteiner Calanda

Van het lawinefront verder alleen twee gevallen van pure toerskiërs. Eentje in Zwitserland waar ik voor het eerst hoor van de prachtige berg met de prachtige naam Haldensteiner Calanda. Ik neem aan dat het lokale bier (Calanda Bräu van Heineken) naar die berg is genoemd en niet andersom. In elk geval een bijzonder lawine verhaal daar: twee groepjes komen samen vlak onder de top. De Schneewächte breekt af. Twee mensen gaan mee. Eén blijft tussen de rotsen hangen. De tweede valt met de sneeuwbrokken in een helling waar een lawine losgaat. Hij wordt zwaar gewond geborgen (bron). In Oostenrijk raken twee oude eigenwijze heren in de problemen op een berg boven Bad Ischl. Grappig en altijd leerzaam om te lezen hierrr.  Wat mij betreft zijn dit dus echt you’re on your own – outbound ongevallen, die we strikt moeten onderscheiden van ongevallen waarbij iemand terecht of onterecht nog deels vertrouwt op de veiligheidsmaatregelen van een skigebied. In een groot artikel in Privé komende woensdag zeg ik daar iets meerover.[fbphotos id=548051691895707]Schitterende uploads vandaag weer. Gert in Fiesch… Pijn aan je ogen. En wat een bak sneeuw in Avoriaz zeg! Kan iemand nog een skigebied noemen waar het slecht is momenteel? Ja ok die evacuaties in de Pyreneeën…

pluim1002_12

Mijn vanochtend gedane zesde boude voorspelling staat er weer mooi op in de nieuwe pluim van het Europese model. Voor 30% kans op winst teken ik. De blauwe controlerun blijft consequent koud gaan. En de hoofdrun krijgt er de 18e al zin in. GFS volgt dit helemaal. Echt vriezend weer voor de Lage Landen moet nog steeds voor geduimd worden.

500hPa2302

Voor de Alpen kunnen we zo langzamerhand wel conclusies gaan trekken. Wat te denken van een hele reeks grand beau dagen in de eerste krokusweek mogelijk doorlopend in de tweede krokusweek? Er komt een groot continentaal hoog! Zonder dat er een echt risico voor warm weer in de skigebieden is. Koude nachten en vriendelijke temps overdag. Strak blauw. Hoogstens wat dalnevel. GFS berekent voor zondag en maandag nog een vreemde pluk sneeuw aan de noordkant. In het Europese model komt die neerslag zaterdag niet verder dan midden-Frankrijk. Dat gaan we even aankijken. 

oostvpl1002b

O ja, was vandaag nog ff naar Oostvaardersplassen gereden omdat daar zo mooi sneeuw gevallen was. Werd niet teleurgesteld….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.