In de Franse Pyreneeën wordt de situatie steeds dramatischer. Vandaag ging bij Barèges een lawine over een tiental auto’s heen (bron). Niemand raakte gewond. Wel heeft men besloten 600 mensen grotendeels wintersporters te evacueren (bron).

accu1002_12

Tja, evacueren lijkt me echt een goed idee als je ziet dat er tot woensdag nog ruim een meter gaat bijvallen. Voor de Franse Alpen en de zuidkant, Slovenië en Slowakije en Tsjechië is het alleen maar mooi wat er op stapel staat. Daar was tot nog toe geen overmaat gevallen.

Haldensteiner Calanda

Van het lawinefront verder alleen twee gevallen van pure toerskiërs. Eentje in Zwitserland waar ik voor het eerst hoor van de prachtige berg met de prachtige naam Haldensteiner Calanda. Ik neem aan dat het lokale bier (Calanda Bräu van Heineken) naar die berg is genoemd en niet andersom. In elk geval een bijzonder lawine verhaal daar: twee groepjes komen samen vlak onder de top. De Schneewächte breekt af. Twee mensen gaan mee. Eén blijft tussen de rotsen hangen. De tweede valt met de sneeuwbrokken in een helling waar een lawine losgaat. Hij wordt zwaar gewond geborgen (bron). In Oostenrijk raken twee oude eigenwijze heren in de problemen op een berg boven Bad Ischl. Grappig en altijd leerzaam om te lezen hierrr.  Wat mij betreft zijn dit dus echt you’re on your own – outbound ongevallen, die we strikt moeten onderscheiden van ongevallen waarbij iemand terecht of onterecht nog deels vertrouwt op de veiligheidsmaatregelen van een skigebied. In een groot artikel in Privé komende woensdag zeg ik daar iets meerover.[fbphotos id=548051691895707]Schitterende uploads vandaag weer. Gert in Fiesch… Pijn aan je ogen. En wat een bak sneeuw in Avoriaz zeg! Kan iemand nog een skigebied noemen waar het slecht is momenteel? Ja ok die evacuaties in de Pyreneeën…

pluim1002_12

Mijn vanochtend gedane zesde boude voorspelling staat er weer mooi op in de nieuwe pluim van het Europese model. Voor 30% kans op winst teken ik. De blauwe controlerun blijft consequent koud gaan. En de hoofdrun krijgt er de 18e al zin in. GFS volgt dit helemaal. Echt vriezend weer voor de Lage Landen moet nog steeds voor geduimd worden.

500hPa2302

Voor de Alpen kunnen we zo langzamerhand wel conclusies gaan trekken. Wat te denken van een hele reeks grand beau dagen in de eerste krokusweek mogelijk doorlopend in de tweede krokusweek? Er komt een groot continentaal hoog! Zonder dat er een echt risico voor warm weer in de skigebieden is. Koude nachten en vriendelijke temps overdag. Strak blauw. Hoogstens wat dalnevel. GFS berekent voor zondag en maandag nog een vreemde pluk sneeuw aan de noordkant. In het Europese model komt die neerslag zaterdag niet verder dan midden-Frankrijk. Dat gaan we even aankijken. 

oostvpl1002b

O ja, was vandaag nog ff naar Oostvaardersplassen gereden omdat daar zo mooi sneeuw gevallen was. Werd niet teleurgesteld….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.