Als ik geen gezin en geen kids had zou ik vele uren doorbrengen met parawaiting aan het strand of in de bergen. Wat dat is parawaiting? Zie deze afbeeldingen. Nee ik moet het in mijn beperkte tijd echt hebben van de loepzuivere dagen dat je komt ziet en overwint. Het ziet ernaar uit dat dit bijna voor de hele aankomende week opgaat. En dan hoef ik maar 15km in de auto naar Wijk aan Zee (foto hierboven) om een kick te beleven die je normaal alleen in het hooggebergte zou hebben (ja met kitesurfen moet ik nog beginnen). 

windsoaren

 

Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe zeldzaam de dagen met een zuivere westenwind windkracht 3-4 in Nederland zijn. Maar deze grafiek is yummie! Nu nog even timen met de lekker-weer-intermezzo’s en alvast mijn Gopro opladen.

top10juni27

Ik heb vandaag dienst qua weerbericht. Daar duik ik zo direct op. Eerst nog even de fraaie 7e plaats koudste maxima sinds 1901 van 27 juni 2013. Wie had hem goed? 

june2013ice

Op de radio hoor je het elk uur: zes maanden te koud op rij. En dat het arctisch gebied ook al maanden te koud is zie je in de grafiek hier rechts. Inmiddels is het arctisch zeeijs groter dan in de laatste 10 jaar geweest (en we meten & weten pas sinds 1979). Dat wordt heel spannend voor eind september als het minimum zal optreden. In 2007 gaf men aan dat de noordpool in september 2013 ijsvrij zou zijn. Duuhhhhh. Het antarctisch zeeijs is sowieso al veel groter dan sinds het begin van de metingen en daardoor is er mondiaal al een plus.[dc_slider slider=”19052″ captions=”true”]Op de korte termijn hebben we echt nog wat bewolking en regen te verstouwen. Tja als je westenwind wilt om te soaren moet je over een paar buitjes niet miemelen. Maar uiteindelijk richting niet aankomend, maar volgend weekeinde gaat het droger worden en zonniger. KNMI maakt ervan: “Grote kans (70-80%) op een overwegend droog weertype met geregeld zon en temperaturen rond het langjarig gemiddelde”. Wat dan ook wel weer typisch is als we met 100% stralend weer net op het langjarig gemiddelde uitkomen. Hierboven zie je wat 3 modellen doen voor zaterdag 6 juli. Het Europese model houdt nog wind vanaf zee. Het Amerikaanse en Canadese model gaan uit van windstil hogedrukweer in de Lage Landen. Uiteindelijk draait ook het Europese model verder door in die richting. Dus de tendens is duidelijk inclusief dat 30°C volledig uit beeld is en ook 25°C  minder kans heeft dan de Oranje Staatloterij van deze week. 

spanje0507

 

Waar het ondertussen wel hevig zomert is Spanje. Jawel reageerder met deze nickname: je zorgen zijn voor niets geweest want Spanje doet gewoon wat het moet doen. Bakken in de zon! Het zit nu nog vooral in Marokko waar de 40°C morgen al gehaald kan worden. Vervolgens gaat de hitte over de Straat van Gibraltar langzaam oprukken naar het noorden. Het lijkt niet over de Pyreneeën te springen. Een herhaling van de hitte bij ons van vorige week zit er hoegenaamd niet in. Eigenlijk is de hele Middellandse Zeekust tot in Antalya erg goed te doen momenteel (gek he?). Alleen op de Balkan en rond de Zwarte Zee is bewolking en neerslag. Tot zover de vakantiebestemmingen update.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

120 reacties

Gesloten voor reacties.