Als ik geen gezin en geen kids had zou ik vele uren doorbrengen met parawaiting aan het strand of in de bergen. Wat dat is parawaiting? Zie deze afbeeldingen. Nee ik moet het in mijn beperkte tijd echt hebben van de loepzuivere dagen dat je komt ziet en overwint. Het ziet ernaar uit dat dit bijna voor de hele aankomende week opgaat. En dan hoef ik maar 15km in de auto naar Wijk aan Zee (foto hierboven) om een kick te beleven die je normaal alleen in het hooggebergte zou hebben (ja met kitesurfen moet ik nog beginnen). 

windsoaren

 

Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe zeldzaam de dagen met een zuivere westenwind windkracht 3-4 in Nederland zijn. Maar deze grafiek is yummie! Nu nog even timen met de lekker-weer-intermezzo’s en alvast mijn Gopro opladen.

top10juni27

Ik heb vandaag dienst qua weerbericht. Daar duik ik zo direct op. Eerst nog even de fraaie 7e plaats koudste maxima sinds 1901 van 27 juni 2013. Wie had hem goed? 

june2013ice

Op de radio hoor je het elk uur: zes maanden te koud op rij. En dat het arctisch gebied ook al maanden te koud is zie je in de grafiek hier rechts. Inmiddels is het arctisch zeeijs groter dan in de laatste 10 jaar geweest (en we meten & weten pas sinds 1979). Dat wordt heel spannend voor eind september als het minimum zal optreden. In 2007 gaf men aan dat de noordpool in september 2013 ijsvrij zou zijn. Duuhhhhh. Het antarctisch zeeijs is sowieso al veel groter dan sinds het begin van de metingen en daardoor is er mondiaal al een plus.[dc_slider slider=”19052″ captions=”true”]Op de korte termijn hebben we echt nog wat bewolking en regen te verstouwen. Tja als je westenwind wilt om te soaren moet je over een paar buitjes niet miemelen. Maar uiteindelijk richting niet aankomend, maar volgend weekeinde gaat het droger worden en zonniger. KNMI maakt ervan: “Grote kans (70-80%) op een overwegend droog weertype met geregeld zon en temperaturen rond het langjarig gemiddelde”. Wat dan ook wel weer typisch is als we met 100% stralend weer net op het langjarig gemiddelde uitkomen. Hierboven zie je wat 3 modellen doen voor zaterdag 6 juli. Het Europese model houdt nog wind vanaf zee. Het Amerikaanse en Canadese model gaan uit van windstil hogedrukweer in de Lage Landen. Uiteindelijk draait ook het Europese model verder door in die richting. Dus de tendens is duidelijk inclusief dat 30°C volledig uit beeld is en ook 25°C  minder kans heeft dan de Oranje Staatloterij van deze week. 

spanje0507

 

Waar het ondertussen wel hevig zomert is Spanje. Jawel reageerder met deze nickname: je zorgen zijn voor niets geweest want Spanje doet gewoon wat het moet doen. Bakken in de zon! Het zit nu nog vooral in Marokko waar de 40°C morgen al gehaald kan worden. Vervolgens gaat de hitte over de Straat van Gibraltar langzaam oprukken naar het noorden. Het lijkt niet over de Pyreneeën te springen. Een herhaling van de hitte bij ons van vorige week zit er hoegenaamd niet in. Eigenlijk is de hele Middellandse Zeekust tot in Antalya erg goed te doen momenteel (gek he?). Alleen op de Balkan en rond de Zwarte Zee is bewolking en neerslag. Tot zover de vakantiebestemmingen update.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

120 reacties

Gesloten voor reacties.