Hochfugen uitzicht bergen

Zoals je waarschijnlijk als ware WSWM-fan niet onopgemerkt is gebleven, bracht ik begin dit jaar een weekje door in Hochfügen. Ik schreef daar onder meer een blog over skiën in de regen, wat bij menigeen nogal wat losmaakte. Nee, ook regen is voor mij geen favoriet op skivakantie, maar ondanks een druppel hier en daar heb ik een fantastische wintersportvakantie gehad. Voor het 3e jaar op rij mocht ik mee naar een van de fijnste accommodaties in dit kleine skidorpje en genoot ik van Hochfügen, Hochzillertal en Kaltenbach. Hoewel ik graag van skigebied wissel, heeft regelmatig terugkomen in een gebied ook zeker zijn voordelen. Zo heb ik inmiddels ware favorieten en weet ik welke piste het fijnste is, waar je de beste Apfelstrüdel krijgt, welk terras het lekkerst is en waar je naartoe moet voor een goed feestje.

Favoriete Apfelstrüdel en heiße Schoko
schoko

In zo’n leuke beker kan je chocomelk niet anders dan lekker smaken.

Voor mij is m’n wintersport niet compleet zonder een paar koppen heiße Schoko en minimaal 1x een Apfelstrüdel. Het liefst met vanillesaus én slagroom. Bij Aar-Wirt, wat mij betreft de leukste tent aan de piste in Hochfügen is, heb ik de lekkerste Apfelstrüdel in mijn skicarrière gegeten. De saus zoet en dik genoeg, geen overheersende dranksmaak, knapperige appeltjes en een krokant korstje. De chocomelk is hier zoals hij moet zijn. Met echte melk gemaakt, zonder vellen! Je kunt naar Aar-Wirt skiën, maar ook te voet is het tentje in 10 – 15 minuten wandelen vanaf het dorp te bereiken. Pluspunt: het meeste personeel is hier écht aardig.

 apfelstrudel
Favoriete piste

Als ik 1 piste zou moeten kiezen die ik steeds weer opnieuw moet skiën, dan is het de zwarte piste #6. Hij ligt aan de ‘koude kant’ (nee, je schoonfamilie heeft er dit keer niets mee te maken) waardoor hij lang mooi blijft. In de ochtend is de piste wat ijzig, maar ik ben eerder fan van ijsplakkaten dan hopen gesmolten sneeuw. Precies stijl genoeg met een fijne afwisseling tussen smaller en breder. Vergeet niet te genieten van het uitzicht – ongerepte sneeuw en een bos aan de rechterkant en het dorp onder je. Oh en niet geheel onbelangrijk, het is een lekkere lange piste met een 3-tal liften onderaan waar je zo in kunt rollen. Ja, sowieso mijn favoriet!

piste 6

piste 6 hochfugen

Favoriete eten op de piste

Hoewel het vaak lijkt alsof ze in iedere berghut hetzelfde menu hebben, verschilt het nogal per eetgelegenheid wat je daadwerkelijk voorgeschoteld krijgt. Van die enorme ‘vreetschuren’ ben ik persoonlijk geen fan. Doe mij maar een gemütlich tentje zoals het bovengenoemde Aar-Wirt (waar je dus écht lekker kunt eten), maar mijn ultieme #1 is de Wedelhütte. Je komt er door de Zillertal Shuttle te nemen en een stukje richting Kaltenbach de berg af te skiën. Deze hut is alleen via de piste bereikbaar, of je moet een flink pak geld meenemen. Toen ik er de eerste keer kwam werd ik een beetje ‘afgeschrikt’ door de gouden Moët-flessen en DJ, maar ga hier eten! Een hip restaurant op de piste. De schnitzels en aardappelsalade zijn hier to die for, maar ook de burgers en pasta’s zijn erg lekker en redelijk betaalbaar. Heel goedkoop is deze hut niet (een schnitzel met aardappelsalade kost €15), maar het is het écht waard. En óóit, als ik later rijk ben, zou ik hier nog dolgraag een nachtje slapen (en natuurlijk aansluitend dineren). Ieder jaar verheug ik me weer op mijn lunch bij de Wedelhütte. Die houd ik erin!

schnitzel Wedelhütte

Favoriete terras met mooiste uitzicht

Montana is gezellig, heeft heel lang zon en een gezellig terras met uitzicht op het centraalste punt van het dorpje Hochfügen, maar wil je een adembenemend uitzicht terwijl je van je drankje nipt? Dan moet je (alweer) bij de Wedelhütte zijn. Beter heb je ze echt niet. Probeer maar eens te weerstaan om een foto van je uitzicht op social media te delen.

uitzicht wedelhütte

Favoriete après ski

Als wintersporter hardop zeggen dat je niet per se van après-ski houdt is als vloeken in de kerk natuurlijk. Ik ben niet zo goed met alcohol en geheel nuchter kunnen die hosnummers me niet zo lang bekoren. Dat je voor de beste après-ski naar Fügen moet heb ik dan ook niet zelf getest, maar andere party-animals voor me laten uitproberen. Pizz Pub in Fügen schijnt the place to be te zijn. Het is de plek waar 1x per week een Hollandse avond plaatsvindt en waar je de skileraren off duty vindt. Minpuntje: een taxi van Hochfügen naar Fügen (en andersom) kost ongeveer €35 en de skibus gaat maar tot een uur of 18:00 uur. Tip: ga op dinsdagavond. Dan is het nachtskiën en rijden de skibussen langer door.

In Hochfügen zelf zijn de après-skimogelijkheden beperkt. Het ronde barretje tegenover de sleeplift (Gogola Alm) is het populairst en in Kristallbar (bij de 8-er Bahn) heb ik zelden iemand gezien. Montana (iets meer de berg op) geeft geregeld feestjes voor studentengroepen en als je een chique après-skigelegenheid zoekt, ga dan voor een winetasting bij de Wedelhütte. Zorg wel dat je er dan een kamer bij boekt, want thuiskomen op de ski’s als de liften al gesloten zijn is lastig vanaf daar. Er worden zo nu en dan ook aprèsskitochten georganiseerd, dus als je een aantal skiuurtjes graag doorbrengt op de piste én met een shotje in je hand, dan moet je zeker informeren naar zo’n tour.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.