5 tips voor met de camper op wintersport te gaan

Na één wintersportseizoen met onze camper wou ik toch wel wat belangrijke tips met jullie meegeven. We hebben ondertussen toch wel wat ervaring opgedaan en hebben vooral heel wat geleerd! Bij deze eindelijk de langverwachte blog met 5 tips voor wintersporten met de camper! Misschien wil jij wel een camper huren op Goboony of denk je zelf aan de aankoop van een camper… wel blijf dan zeker lezen!

5 tips voor wintersporten met de camper

Tip 1: waar is het nu campervriendelijk

Als je met de camper reist is er 1 app die je onmiddellijk op jouw smartphone moet downloaden en dat is Park4Night. Je vindt er een overzicht van alle servicepunten, camperplaatsen en gratis staanplaatsen. Wat je misschien ook direct opvalt is dat het redelijk beperkt kan zijn. Helaas, ik begin hier met de harde waarheid jongens! Er zijn heel weinig camperplaatsen in Voralberg Oostenrijk. In Tirol is in dat geval iets beter bedeeld.

De beste gratis camperplaats in Voralberg vonden we in Oberstdorf, waar je dan wel weer moet betalen aan de skipiste. De beste camping vonden we in het Kleinwalsertal. Eerlijk is eerlijk, daar betaal je ook wel wat voor, maar het is een ski in/ski out! Wanneer je zoekt zal je altijd een camping dichtbij het skigebied zoeken. Sta je toch iets verder, gebruik dan een fiets of de skibus.

Het meest campervriendelijk is Italië. Een camperplaats vlak bij de pistes vonden we tot nu toe zowel al in Bormio, Val Gardena, Cervinia als in Sestriere. Parkeren aan de liften is in veel skigebieden uit den boze met een camper, maar in deze skigebieden kan je relatief dichtbij of zelf naast de lift parkeren voor een zeer budgetvriendelijke prijs (€8/24H). Daarnaast zijn er ook in de Franse skigebieden voldoende camperplaatsen. Helaas met dat laatste hebben we zelf geen ervaring.

Tip 2: zorg dat je camper winterklaar is

Als eerste denk je misschien aan winterbanden, startkabels en sneeuwkettingen maar er is veel meer:

  • Een schepje is ook geen overbodige luxe, stel dat je bent ingesneeuwd
  • Een ladder en borstel om je zonnepanelen sneeuwvrij te maken.
  • Voorzie net zoals voor bij de auto voldoende antivries voor de ruiten en bij een camper neem je dan ook een isolerende beschermdoek voor de voorruit extra mee. Dit zorgt voor minder warmteverlies en je hoeft niet elke ochtend te staan krabben.
  • Neem toch ook maar een krabber mee, you never know en een
  • Bij een niet geïsoleerde vuilwatertank koop je best speciale antivries om te voorkomen dat deze bevriest.
  • Ringverwarming is een must, dit zit tegenwoordig wel op alle nieuwe campermodellen.
  • Een slotontdooier neem je best mee op de pistes (laat het niet achter in de camper).

Tip 3: wat behoort tot je basis uitrusting

Op de eerste plaats zal je verrast zijn hoeveel gas je verbruikt op een wintersportvakantie. Wil je niet voor verrassingen komen te staan neem dan zeker 2 grote gasflessen mee. Je kan op de meeste plaatsen ook gas kopen, maar voorzie zeker genoeg koppelstukken voor een aansluiting. Helaas durven deze verschillen van land tot land. Ga altijd voor pure propaan, butaan kan namelijk bevriezen.

Een ander hekelpunt is stroom, wanneer je gaat wildkamperen of op een camperplaats staat zonder stroom is dit bij bewolkte dagen best wel lastig. Ga dus voor een camper met voldoende zonnepanelen.

Je denkt er misschien niet aan maar voorzie ook dekentjes om de koude bruggen te beperken. Elke camper heeft koude bruggen, zoals aan de deur, je kan hier met een groot deken de koude buiten houden. Zeker bij -20°C is dit een aanrader.

Je garage is je droogruimte, wij gebruiken het onderstel van een skibak om onze ski’s, snowboard en schoenen in op te bergen. Zo loopt er geen vocht in onze garage. Daarnaast hangt er een rekje voor onze goggle, handschoenen, … etc te drogen en kunnen we ook onze jas en broek hier op hangen. En je moet geen schrik hebben dat je skischoenen niet droog geraken, ervaring leert ons namelijk dat ze in een verwarmde garage beter drogen dan in de meeste appartementen.

Tip 4: hou rekening met volgende beperkingen

Hou je van wild kamperen weet dan dat water tanken in veel gebieden iets moeilijker te vinden is in de wintermaanden. De meeste kraantjes zijn namelijk afgesloten. Punten waar je wel meestal water vind zijn tankstations en begraafplaatsen.

Het andere grootste probleem is je chemisch toilet. Dit kan je enkel ledigen op serviceplaatsen. Met de app Park4night kan je die punten makkelijk vinden, helaas zal je merken dat deze niet overal en masse te vinden zijn. In Montafon heb je er bijvoorbeeld geen. Wij wisselen vrij kamperen af met een overnachting op Walcamping Batmund.

Onze camper is vrij nieuw, met de nodige luxe zoals een douche en toilet apart. Dennis bouwde een omvormer in zodat we koffie kunnen zetten en een oven hebben. Dit is niet in elk model zo, hou je verwachtingen dus realistisch. Als je een camper huurt staat dit wel vaak vermeldt in de advertentie.

Tip 5: Geniet van de vrijheid

Het mooie aan reizen met een camper is dat je last minute kan vertrekken. Je kan de sneeuwval netjes in de gaten houden. Je hebt gratis overnachting wanneer je onderweg vertraging op loopt. Daarnaast zijn ook wisseldagen geen issue meer. Bang van een gebrek aan luxe, er zijn natuurlijk ook luxe campings.

Categorieën: Tips

Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

6 reacties

Gesloten voor reacties.