x routes Kitzsteinhorn

Nu de Freeride World Tour in volle gang is, kan ik me zo voorstellen dat iedere fervent wintersportfan zich weleens een freerider wil wanen. Tenminste, ik wel! Bekijk nog even 3 minuten ’the best of’ van de Freeride World Tour in Chamonix voor het freeride-gevoel bij deze blog ;).


Je een freerider wanen, dat kan dus heel goed op de gletsjer bij Kaprun. De 5 freeride-routes (X-routes) die de Kitzsteinhorn rijk is, maken je wintersportvakantie echt en stuk leuker! Laat ik bij voorbaat wel even duidelijk maken dat ik geen freeride-pro ben. Daar moet je onze @hajo en @roderik voor hebben. Ik ben gewoon een ‘recreatieskiër’ – net als jullie – die zo nu en dan wel wat extra adrenaline kan gebruiken.

Veilig off piste op pad

Ik ben zelf echt als de dood voor lawines omdat ik ook iemand ken die er onder terechtkwam – en het overleefde gelukkig -, dus als het spannend wordt, zul je mij niet off piste zien. En dat raad ik iedereen aan! Weet wat je doet. Wees goed voorbereid en goed geïnformeerd. Uiteraard hoort het weerbericht bijhouden daar ook bij ;). Als je off piste gaat skiën in Salzburgerland, werp dan eerst een blik op het lawinenieuws op deze website. Als je uit gondel komt op de Kitzsteinhorn vind je op het plateau bij het Alpinecenter de Freeride Info Base waar je geïnformeerd wordt over de mogelijkheden en routes. Je ziet hier welke routes er die dag open zijn en wat het lawinegevaar is. Het is sowieso aan te raden om altijd off piste onderweg te zijn met een helm, lawinepieper, sonde, schep en als het ff kan ook een airbag, maar dat hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Better safe than sorry.

kitzsteinhorn_freeridexxl2

Bij het begin van elke freeride-route staat trouwens ook nog eens een bord met informatie. Je vindt hierop wat de lastige plekken in de route zijn en wat de mooiste route is om te nemen. Oh en de freeride-routes zijn natuurlijk niet geprepareerd hè. Wees niet overmoedig. Je moet wel echt sterk in je (ski)schoenen staan om deze routes te skiën.

Dit zijn de 5 X-routes

358x424_Freeride_Routen_Kitzsteinhorn

X1 Ice Age

 • Lengte: 2.000 m
 • Verschil in hoogte: 600 m
 • Moeilijkheidsgraad: medium

Je begint deze X1-route bij het topstation van de Magnetköpfl op 2.900 meter hoogte. Deze route gaat onder de Gipfellift door en heeft een steile piste aan het begin, gevolgd door een wat vlakker stuk en opnieuw een steile piste. Uiteindelijk kom je bij piste #2 uit niet naar de Sonnekarlift leidt.

X2 Westside Story

 • Lengte: 2.800 m
 • Verschil in hoogte: 700 m
 • Moeilijkheidsgraad: lastig

Deze freeride-route heet West Side story omdat het de meest westelijk gelegen freeride-route is, maar het is ook tegelijkertijd de langste. Hij start bij de top van de Kristallift en in het begin van de route moet je een groot stuk horizontaal oversteken. Niet per se ideaal voor snowboarders dus.

X3 Left Wing

 • Lengte 1.800 m
 • Verschil in hoogte: 500 m
 • Moeilijkheidsgraad: medium

Deze route start links van de Gletscherjet 2 en de Langwiedbahn. Deze route begin steil, snijdt dan een geprepareerde piste en komt dan weer terecht in het freeride-gebied onder de Langwiedbahn. Afhankelijk van de sneeuwcondities tref je hier poeder of beton ;).

X4 Jump Run

 • Lengte: 1.300 m
 • Verschil in hoogte: 400 m
 • Moeilijkheidsgraad: lastig

De locals kunnen geen genoeg krijgen van deze freeride-route, die alles behalve makkelijk is. Een route waar je – what’s in a name – genoeg jumpmogelijkheden tegenkomt. Deze route gaat van piste #12 over in een bumpy freeride-gebied en is ook bekend van het X OVER RIDE-event.

X5 Pipe Line

 • Lengte: 1.000 m
 • Verschil in hoogte: 250 m
 • Moeilijkheidsgraad: medium

Dit is een route waar je geheid spierpijn van in je dijbenen krijgt. Het is de kortste X-route maar is best bumpy. En handig: deze route eindigt bij de Langwiedbahn, je kunt dus zo weer instappen.

Freeride World Tour Qualifier op de Kitz (18 – 20 maart)

Heb je eind maart nog een paar daagjes vrij? Dan is een ritje richting Kaprun een héél goed idee, want dan vindt daar één van de Freeride World Tour Qualifiers plaats. Daarbij heb je op de gletsjer in maar best of both worlds. Heel veel kans op zon maar, maar prima sneeuw!

2012_02_25_Overview_Faces

Aan de Freeride World Tour doen 15 gekwalificeerde skiërs en 10 snowboarders mee. Wil je je hiervoor kwalificeren? Dan doe je mee aan de Freeride World Tour Qualifier. De top 3 skiërs en de top 2 snowboarders mogen door naar de échte worldtour. X OVER RIDE is een van die Freeride World Tour Events en vindt plaats op de Kitzsteinhorn. Ieder event in de kwalificatietour krijgt tussen de 1 en 4 sterren. Hoe hoger de categorie, hoe meer punten de rider krijgt voor de ranking en dit event is 3 sterren waard.

Meer weten over dit event voordat je eind maart een tripje richting de sneeuw boekt? Check de X OVER RIDE-site.

Veel freeride-skiplezier!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.