x routes Kitzsteinhorn

Nu de Freeride World Tour in volle gang is, kan ik me zo voorstellen dat iedere fervent wintersportfan zich weleens een freerider wil wanen. Tenminste, ik wel! Bekijk nog even 3 minuten ’the best of’ van de Freeride World Tour in Chamonix voor het freeride-gevoel bij deze blog ;).


Je een freerider wanen, dat kan dus heel goed op de gletsjer bij Kaprun. De 5 freeride-routes (X-routes) die de Kitzsteinhorn rijk is, maken je wintersportvakantie echt en stuk leuker! Laat ik bij voorbaat wel even duidelijk maken dat ik geen freeride-pro ben. Daar moet je onze @hajo en @roderik voor hebben. Ik ben gewoon een ‘recreatieskiër’ – net als jullie – die zo nu en dan wel wat extra adrenaline kan gebruiken.

Veilig off piste op pad

Ik ben zelf echt als de dood voor lawines omdat ik ook iemand ken die er onder terechtkwam – en het overleefde gelukkig -, dus als het spannend wordt, zul je mij niet off piste zien. En dat raad ik iedereen aan! Weet wat je doet. Wees goed voorbereid en goed geïnformeerd. Uiteraard hoort het weerbericht bijhouden daar ook bij ;). Als je off piste gaat skiën in Salzburgerland, werp dan eerst een blik op het lawinenieuws op deze website. Als je uit gondel komt op de Kitzsteinhorn vind je op het plateau bij het Alpinecenter de Freeride Info Base waar je geïnformeerd wordt over de mogelijkheden en routes. Je ziet hier welke routes er die dag open zijn en wat het lawinegevaar is. Het is sowieso aan te raden om altijd off piste onderweg te zijn met een helm, lawinepieper, sonde, schep en als het ff kan ook een airbag, maar dat hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Better safe than sorry.

kitzsteinhorn_freeridexxl2

Bij het begin van elke freeride-route staat trouwens ook nog eens een bord met informatie. Je vindt hierop wat de lastige plekken in de route zijn en wat de mooiste route is om te nemen. Oh en de freeride-routes zijn natuurlijk niet geprepareerd hè. Wees niet overmoedig. Je moet wel echt sterk in je (ski)schoenen staan om deze routes te skiën.

Dit zijn de 5 X-routes

358x424_Freeride_Routen_Kitzsteinhorn

X1 Ice Age

 • Lengte: 2.000 m
 • Verschil in hoogte: 600 m
 • Moeilijkheidsgraad: medium

Je begint deze X1-route bij het topstation van de Magnetköpfl op 2.900 meter hoogte. Deze route gaat onder de Gipfellift door en heeft een steile piste aan het begin, gevolgd door een wat vlakker stuk en opnieuw een steile piste. Uiteindelijk kom je bij piste #2 uit niet naar de Sonnekarlift leidt.

X2 Westside Story

 • Lengte: 2.800 m
 • Verschil in hoogte: 700 m
 • Moeilijkheidsgraad: lastig

Deze freeride-route heet West Side story omdat het de meest westelijk gelegen freeride-route is, maar het is ook tegelijkertijd de langste. Hij start bij de top van de Kristallift en in het begin van de route moet je een groot stuk horizontaal oversteken. Niet per se ideaal voor snowboarders dus.

X3 Left Wing

 • Lengte 1.800 m
 • Verschil in hoogte: 500 m
 • Moeilijkheidsgraad: medium

Deze route start links van de Gletscherjet 2 en de Langwiedbahn. Deze route begin steil, snijdt dan een geprepareerde piste en komt dan weer terecht in het freeride-gebied onder de Langwiedbahn. Afhankelijk van de sneeuwcondities tref je hier poeder of beton ;).

X4 Jump Run

 • Lengte: 1.300 m
 • Verschil in hoogte: 400 m
 • Moeilijkheidsgraad: lastig

De locals kunnen geen genoeg krijgen van deze freeride-route, die alles behalve makkelijk is. Een route waar je – what’s in a name – genoeg jumpmogelijkheden tegenkomt. Deze route gaat van piste #12 over in een bumpy freeride-gebied en is ook bekend van het X OVER RIDE-event.

X5 Pipe Line

 • Lengte: 1.000 m
 • Verschil in hoogte: 250 m
 • Moeilijkheidsgraad: medium

Dit is een route waar je geheid spierpijn van in je dijbenen krijgt. Het is de kortste X-route maar is best bumpy. En handig: deze route eindigt bij de Langwiedbahn, je kunt dus zo weer instappen.

Freeride World Tour Qualifier op de Kitz (18 – 20 maart)

Heb je eind maart nog een paar daagjes vrij? Dan is een ritje richting Kaprun een héél goed idee, want dan vindt daar één van de Freeride World Tour Qualifiers plaats. Daarbij heb je op de gletsjer in maar best of both worlds. Heel veel kans op zon maar, maar prima sneeuw!

2012_02_25_Overview_Faces

Aan de Freeride World Tour doen 15 gekwalificeerde skiërs en 10 snowboarders mee. Wil je je hiervoor kwalificeren? Dan doe je mee aan de Freeride World Tour Qualifier. De top 3 skiërs en de top 2 snowboarders mogen door naar de échte worldtour. X OVER RIDE is een van die Freeride World Tour Events en vindt plaats op de Kitzsteinhorn. Ieder event in de kwalificatietour krijgt tussen de 1 en 4 sterren. Hoe hoger de categorie, hoe meer punten de rider krijgt voor de ranking en dit event is 3 sterren waard.

Meer weten over dit event voordat je eind maart een tripje richting de sneeuw boekt? Check de X OVER RIDE-site.

Veel freeride-skiplezier!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.