pietervandenhoogenband

Hier zien we een trouwe lezer van Wintersportweerman.nl die al 25 jaar kind aan huis is in Obertauern: Ruud van Well. Hij komt er vaak genoeg om te weten wie ook fan is van het skigebied net als veel Franse gebieden 100% boven de boomgrens. Pieter van den Hoogenband is een mooie voorbeeld. Hier zie je Ruud (links) samen met de grote zwemkampioen op de foto in Obertauern. Vandaag heeft Ruud van plaatjes doorgestuurd van het skigebied waar hij momenteel verblijft in het Seekarhaus op de piste. We vertellen het verhaal van hoe Ruud Obertauern fan werd en switchen dan naar zijn 5 absolute Obertauern tips!

ruud1b

Wauw! We zijn jaloers op Ruud, maar we weten dat ook hij de absolute droomweek niet te pakken heeft. Die komt volgende week pas… Ruud begon op 14 – 15 jarige leeftijd te skiën op de borstelbaan in Dordrecht. Elke zondag 2 uur op de borstelpiste. Dan leer je het wel. Vanaf 1986 ging hij met zijn ouders naar Mauterndorf. Dat ligt in de Lungau, het zonnige “zuidkantgedeelte” van het Salzburgerland. Obertauern ligt natuurlijk net op de pas. Ruud nam vaak in zijn uppie de bus naar het grotere skigebied en is als volwassene blijven komen. Nu wel in accommodatie boven op de berg. In totaal is hij er wel 25 keer geweest en ook nog twee keer in de zomer op de motor.

ruud6b

Zoals wij dachten hè wat grappig dat Ruud onze site gevonden heeft, zo dacht Ruud: “Hoe komt die Hajo nu weer aan Obertauern?”.  “Je hoort er in Nederland nooit wat over”, zegt Ruud. “Het leuke is vorig jaar eindelijk mijn vrienden naar Obertauern mee heb gekregen. Dit jaar zijn we weer geweest en we hebben gelijk alweer geboekt voor volgend jaar. Het begint dus te komen!” Deze week zit Ruud er helemaal in zijn uppie. Hij heeft een zware baan en werkt hard van maandagochtend tot vrijdagavond. Dan wil hij nog wel eens genieten van zijn rust en zijn verdiende geld zoals nu in het luxe Seekarhaus hoog op de piste, maar wel goed bereikbaar met de auto. Ruud is niet met de auto overigens zoals je hieronder zult zien.

Nu dan Ruuds 5 absolute tips:

Tip 1: de mooiste pistes
De Gamsleiten 2 is de zwartste/zwaarste/uitdagendste afdaling in Obertauern en behoort tot de top 10 steilste pistes van de Alpen. Boven aan de wat verouderde lift heb je een fantastisch uitzicht over het skigebied. Let op: je kunt niet met de lift terug omlaag! Wat mij betreft is het niet de leukste afdaling. Mooier nog is de Zentralbahn nemen en dan afdaling 16A skiën: bovenin kun je prachtig slalommen en het tweede gedeelte heerlijk carven. En als het dan toch zwart moet zijn, neem dan afdaling 2A bij de Schaidbergbahn. Het mooiste panorama heb je boven aan de Hundskogelbahn: daar kijk je zo op het Dachstein massief.

ruud4

Tip 2 culinair
De Kringsalm is wel een van de betere lunchadressen in Obertauern: heerlijke grote schinkenkäsetoast (tosti) en absoluut moet je de Gebratene Apfelscheiben mit Preselbeersahne (cranberryslagroom) geproefd hebben. De tomaten crème soep in de Sonhof of de Goulash soep in de Alte Alm zijn ook erg lekker. Daar bedienen ze nog in lederhose.

Tip 3 apresski
Op de piste is de Hochalm de publiekstrekker met diverse live optredens. Ook zonder live muziek is het elke middag feest. Na het skiën kun je terecht in de Lürzeralm en de diverse andere Schirmbars verdeeld over Obertauern.

Tip 4 : off piste
Voor freeriders is het een prachtig gebied om veilig off piste te skiën.

Tip 5 : vervoer
Eenmaal in Obertauern heb je de auto niet meer nodig, door de diverse bruggen/viaducten kun je vanuit bijna elk hotel/pension/appartement zo de piste op. Een optie is het vliegtuig (transavia.com), regel via de site van Obertauern de transfer (€53,-pp) en dan kun je s’morgens om 10:00u al op de piste staan. Als je een keer een taxi nodig hebt kost dit een vast bedrag van ik meen €12 binnen Obertauern.

ruud2

Hartelijke groeten uit Obertauern!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.