Stelden we vorig jaar nog toen de 51-jarige Zweedse vader voor ogen van zijn zoon en neef door een lawine werd gegrepen op de piste in Lech – twee dagen voor het ongeluk van Friso – dat dit praktisch onbestaanbaar is, hebben we dit seizoen nu al het tweede dergelijke sterfgeval. Vrijdagmiddag Les Arcs. Een 41-jarige Russische skiester skiet met manlief en dochter en skileraar om 16.20u op de piste van Grand Renard toen een lawine van 1,5 meter hoog en 50 meter breed over de piste denderde. Om 16.52 uur vinden reddingswerkers haar lichaam. Reanimatie lukt maar tijdelijk: zaterdagochtend overleed de vrouw in het ziekenhuis van Grenoble (bron).

Detonatie
Een onderzoek moet nu uitmaken hoe de tragedie kon gebeuren. Volgens Laurent Chelle, de directeur-generaal van het skigebeid van Les Arcs, werd er op de flanken boven de piste in kwestie die morgen zoals gebruikelijk gedetoneerd. Dat er dan nog de dag zelf een lawine voorkomt, is uiterst zeldzaam zeker als je bedenkt dat er niet meer dan 5cm was bijgevallen.

Enkele dagen geleden moest ik al teneergeslagen berichten dat een 5-jarig meisje in Formigal hersendood in het ziekenhuis belandde zo kan ik nu melden dat men ook de apparaten heeft losgekoppeld en de juridische strijd is begonnen (zie hier). Een reactie van ene Jorgelez onder dit Spaanse bericht spreekt wat mij betreft boekdelen:

Het verbaast mij hoe snel ze reacties zoals die van mij verwijderen…. Je kan niet vrijuit zeggen wat de meeste van ons juist ook denken? Niemand durf of te zeggen dat de piste veiligheid in Formigal gewoon zorgwekkend is ?

Achter dit ongeluk zitten veel menselijke fouten van het skigebied en de verantwoordelijke voor de veiligheid? De berg is erg gevaarlijk, ja . Maar de pistes zouden dat niet moeten zijn. We betalen bijna 50 euro voor een dag skiën en ze zijn geen eens in staat om de pistes en de omgeving daarvan de controleren? Ik herhaal, waar zijn de piste controleurs voor bedoeld? Ze zijn daar om voor het openen van de liften in de ochtend om alles te controleren en de gevaarlijke zones duidelijk te signaliseren en ook te sluiten in geval van nood. Het blijkt kennelijk belangrijker om geld te verdienen en dit soort incidenten / ongelukken dan ook te beschouwen als “bad luck”

Vandaag een meisje, Cristina, zal niet langer spelen, haar ouders niet kunnen kussen, niet meer genieten van alles wat het leven te bieden heeft. In mijn perspectief, kan ze dit allemaal niet meer doen door de incompetentie van het slechte doen van het gebied Formigal. Hopelijk zal iedereen die hier een rol in speelt, zijn verantwoording nemen om dit soort incidenten niet meer te laten gebeuren in de toekomst.

Al mijn steun voor de familie van Cristina,

Namens allemaal die skiën, we leven met jullie !

Het Spaanse origineel van deze tekst zie je hierrr. Snelle vertaling is van Maurits Schokker waarvoor dank.

Verschrikkelijk dus. Ik herken dit enorm. “Pech”. Daar komt geen directie van geen enkele organisatie mee weg. Stel je voor dat de Efteling na een dodelijk ongeval zou zeggen “pech”. Nu ja. Laten we niet te fel discussiëren hieronder en respect betuigen aan deze twee slachtoffers. R.I.P. Ik moet er helaas nog een derde aan toevoegen die ik nu pas ontdekte. Waar in Morzine-Avoriaz medio februari een 46-jarige Nederlander overleed na een klap tegen een houten voorraadschuur buiten de piste is op 4 maart een meisje van 10 onderaan een piste dodelijk verongelukt nadat zij de controle had verloren. Men zoekt nu uit in hoeverre het houten hek waar het meisje tegenaan klapte met een matras afgeschermd had moeten zijn (bron). Puur omdat we toch in Frankrijk vertoeven nu en Pasen toch een tijd is van overpeinzing noem ik nog even dat er gisteren in Parijs en in Aisne twee verschrikkelijke branden hebben gewoed. Bij de eerste 3 doden en 13 gewonden (bron). Bij de tweede (bron) kwamen 5 kinderen tussen 2 en 10 om het leven.

zederhaus-lawinenabgang

Natuurlijk zijn er ook meer lawineslachtoffers te melden helaas. Verder alleen duidelijke gevallen van mensen die op eigen risico offpiste bezig zijn. Hierboven een lawine in de Lungau – die 3 toerskiërs meesleurde waarvan een 70-jarige overleed (bron).

poschiavo

In Graubünden bij Poschiavo ging het vrijdag mis bij een groep van 6 sneeuwschoenwandelaars: 2 doden en 2 gewonden. De veelzeggende en leerzame foto hierboven toont de lawine (bron). Laten we de lawineverhalen afsluiten met een indrukwekkend beeld van een lawine zonder slachtoffers: helemaal bovenaan dit artikel staat een plaat van een bekende lawine in de Pyreneeën iets zuidelijk van Pau in de Vallée d’Ossau. Zaterdagochtend om 4.30u schoof die lawine over de weg (bron).We begonnen dit artikel met Les Arcs en we sluiten het ermee af. Een recente compilatie van Thibaud Duchosal, met wie ik vorig jaar een paar lekkere afdalingen skiede, uit zijn thuis skigebied Les Arcs (bron).

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.