Vanmorgen ben ik samen met mijn vader vanuit ons zachte Zwolle (+7,2°C) vertrokken naar Emmen. De temperatuur tegenstellingen zijn uniek vandaag. We hebben het landschap in korte tijd totaal zien veranderen en de temperatuurmeter in de auto sprak boekdelen.  We reden ”Siberië” binnen.  Tenminste zo voelde het.

 JANUARI2014 020

Zwolle uitrijdend was het nog zacht, 7°C volgens de auto maar liefst. Op de A28 kwamen we vanuit de andere richting al enkele besneeuwde auto’s tegen en de nevel werd steeds dikker. Een bijzonder gezicht. Het was de voorbode van wat ons te wachten stond voorbij Meppel. Ondertussen zakte de temperatuur vlot en de eerste ijslagen op de weg werden zichtbaar. 

JANUARI2014 069

 Na het passeren van Hoogeveen werd het landschap werd steeds witter, en de weg gladder. Dit had tot gevolg dat er aan de andere kant een vrachtwagen de weg was afgereden. Niet veel later begon het ook nog te regenen en de temperatuur was op dat moment -4°C ; Ijzel. De regen bevroor gigantisch snel op onze voorruit. 

JANUARI2014-0941

JANUARI2014 115

JANUARI2014 122

JANUARI2014 130

 Vele automobilisten stopten onderweg, soms op zeer gevaarlijke wijze, om het ijs van hun voorruiten te verwijderen.  Bij afslag Nieuw-Amsterdam vonden wij het wel mooi geweest, na het nemen van nog enkele foto’s keerde wij weer terug in richting van Zwolle.  Het werd gewoon te glad op de wegen en het KNMI gaf code oranje.

JANUARI2014 134

JANUARI2014 140

 Maar dat neemt niet weg dat het landschap echt betoverend was !

JANUARI2014 151

tempdaal1

 En de temperatuurdaling tussen Zwolle en Emmen natuurlijk, uniek voor Nederland !

TEMP5

 Al met al naast de ongelukken, een prachtige topdag voor meteorologen. Zelden heb ik een vergelijkbare temperatuurverschil meegemaakt in Nederland. Bijgaand nog wat beeldmateriaal incl ongeluk rond de 2e minuut.  Wie was er vandaag nog meer in het ”Siberische” deel van Nederland ?

httpv://www.youtube.com/watch?v=8ROQpcXsA70


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

13 reacties

Gesloten voor reacties.