We hebben een bijzondere run van het Amerikaanse model voor de neus die fraai aansluit op het Europese model. De eerste is de koudste: sneeuwgrens richting 1000m. De tweede is zo koud als de Amerikaanse ochtendrun: sneeuwgrens niet onder 1500m. Alles eindigt in de richting van een Scandihoog. Met een graadje nachtvorst in Moskou. De Russische beer slaapt nog.

Hier zie je die kou van het Amerikaanse model. Het dobbert heerlijk tegen de Alpen aan. Sterk ook aan de noordkant terwijl het Europese model – kaart bovenaan – meer zuidkant doet.

Nou volg de zwarte lijn! Een echt meerdaags wintertje in de Alpen. Denk dat ik rond die tijd nog niet terug ben. Maar we hebben de webcams.

Het Europese model stuwt de meeste koude tegen de Pyreneeën aan! Met een gevecht om de meeste sneeuw daar met lage sneeuwgrens of aan de zuidkant van de Alpen met hogere sneeuwgrens. De depressie in die positie gaat in elk geval bijdragen aan de opbouw van een Scandihoog met oostenwind daarna.

En dat ziet er zo uit op de kaart! In Moskou levert dat hele mooie hoog maar net een graadje nachtvorst op. Het is dus nog lang geen winter.

Op dit moment – zie de kaart van overmorgen – aanhoudend nog fraai weer in de Alpen en prut langs de Europese westkusten inclusief Lage Landen.

Ik jok een beetje… want juist morgen trekt er wel een front loodrecht over de Alpen. Zie de kaart hierboven. Hoog in de Franse Alpen en Zwitserland zal het er mooi uit sneeuwen!

Mooie Föhnwolken noordelijk van de Hohe Tauern als voortekenen van die kentering morgen. Het slechte weer bereikt vanavond de Franse Alpen al en morgenochtend dan het westen van Oostenrijk.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

47 reacties

Gesloten voor reacties.