Het is sneeuw troef in dit weerbericht. We beginnen met Zwitserland. Hierboven de variant van après-ski 2021: een Schirmbar zonder muziek, drank en mensen die langzaam insneeuwt. Gisteravond ging ik in Hinterglemm bijna op mijn muil omdat ik net te laat zag dat we ijzel hadden. Hieronder een set plaatjes van boven de wat hogere sneeuwgrens nu, allemaal uit mijn geliefde Zwitserland.

Smullen toch. Echt noordkantwerk met een lawinegevaar waar je u tegen zegt.

In Oostenrijk illustreert dit plaatje van de Grossglockner Hochalpenstrasse hoe mooi het nu wintert. Op die hoogte misschien net nog wat regen. En vandaag ook nog… maar het komt allemaal goed.

Het had weinig gescheeld of ik had jullie niet het moois hierboven getoond. Ik kek erg naar de temperaturen maar mistte bijna dat er ook best wat sneeuw weer is berekend… in een aantal stappen zijn een aantal gebieden mooi aan de beurt. De kaarten gaan in de volgorde morgen zaterdagochtend, zondagochtend, maandagochtend, dinsdagavond, zaterdagochtend met de laatste kaart al in de langer aanhoudende laaglandwinter.

Het koude weekeinde kan ons/jullie niet meer ontgaan natuurlijk. Met de dito sneeuw. Met maandag en dinsdag als ook nog bonusdagen. Want pas in de nacht op woensdag zet de dooi door. Binnen de grote cirkel zie je nog veel onzekerheid. De controlerun blijft deze dagen heel dicht bij nul zelfs. Wat me vertrouwen geeft dat het op 5 februari echt gaat gebeuren is dat de hoofdrun, controlerun én het ensemblegemiddelde vanaf 5 februari weer synchroon lopen ongeacht waar ze de dagen daarvoor hebben uitgehangen. Zeg nu zelf: is het een boude voorspelling die 4 ijsdagen of is het gewoon sil heve?Als j dan ook nog ziet dat het Amerikaanse model werkelijk exact hetzelfde doet in die 4 à 5 dagen …. dan begin ik mijn hoed op te eten als het niet uitkomt. Wat zegt het KNMI ook sinds vanochtend vroeg:

Kijk nu snel de video dan lopen we samen door de kaarten…

Ja ik geef dus die garantie voor de dagen tussen 5 en 10 februari! Een halve dag winter, vier hele dagen, en dan nog minstens een halve dag… en met realistische hoop op meer. Maak me gek. Maak me jaloers. Want er is echt echt echt niets mooiers dan schaatsen op natuurijs. Wintersport in de Alpen komt niet in de buurt…. nu ja komt wel in de buurt. Ik mag niet jokken.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Doneren mag. En in een tijd waarin je nog geen krantenartikel kunt openen of je knalt met je neus tegen een betaalmuur, verzoek ik mensen die mij verwijten “te bedelen” gewoon hun snavel te houden. Anno 2021 is dit een eerlijk en legitiem verdienmodel. Oef. Iedereen die gisteren voor de speciale middagvideo heeft betaald super waanzinnig te gek bedankt!

PS Ook nog wel ven bijzonder om te noemen dat WSWM ten opzichte van vorige winter nu op de kop af dubbel zo veel bezoekers heeft met zelfs enkele pieken met 25 tot 35 duizend bezoekers op één dag!

Categorieën: It sil heve

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Albert Bartels · 29 januari 2021 op 12:13

Hoi Hajo. Ik lees iets interessants en dat ik niet goed kan plaatsen.

Ik lees en zie rond di t/m vrijdag grotere ONzekerheid en daarna weer grotere zekerheid in de voorspelling. Dat druist in tegen mijn gevoel en ‘logica’ …

hoe zit dat, is dat eenvoudig uit te leggen ? ik hoop dat het uitkomt trouwens 🙂

  Hajo · 29 januari 2021 op 12:34

  Bij het knmi?

   Aart · 29 januari 2021 op 14:26

   Albert bedoelt ‘onzekerheid binnen de grote cirkel’, denk ik 😉 .
   Zou dat kunnen zijn omdat overgang naar een ander weertype niet goed gemodelleerd is in de modellen? Net zoiets als bij bijvoorbeeld voetbal ‘de omschakeling’ 🙂 ?

  Hajo · 29 januari 2021 op 20:25

  Hoi Ab, nou dat is best goed uit te leggen hoor. Stel je hebt een ijsbeer die een mens nadert…. je weet dan dat uiteindelijk en paar uur later die mens is opgegeten. Hoe het eerste uurtje verloopt is moeilijk te zeggen. Zo zijn er nog vele voorbeelden te verzinnen. De onzekerheid kan worden veroorzaakt door een kleine storing die vlakbij langstrekt…. terwijl de zekerheid daarna meer door de grootschalige bewegingen worden gestuurd. Wel zou je alert kunnen zijn en denken: “Nou als het in die 3 dagen nog zo ver uit elkaar loopt dan moet ik het daarna ook nog maar zien!”

Bram · 29 januari 2021 op 12:17

Bedankt weer voor dit mooie bericht, enkele maanden (of waren het weken?) geleden was ik nog erg kritisch, maar nu moet ik zeggen dat ik erg blij wordt van alle berichten de laatste tijd. De passie voor de winter spat ervan af en de berichten gaan heerlijk over waar ik hier het liefste voor kom: winterweer in al zn vormen.

De statistiek onderaan is inderdaad veelzeggend. Ook al zijn het aantal comments sterk afgenomen, ik ben ervan overtuigd dat als je op deze manier door blijft gaan de community weer aan zal zwellen.

  Hajo · 29 januari 2021 op 12:36

  Dank je. Ben ooit begonnen met meteen een serie mooie winters….. Laat er nu weer komen dan is het vertellen ook leuker. Wel geeft mij mijn nieuwe Bitcoin project ook nieuwe energie. Ik moet mijn bestaan van verschillende eindjes aan elkaar knopen. Als de puzzel een keer past weer voor me kan ik ook door met mijn talent.

  carl · 29 januari 2021 op 13:41

  +1

Martin · 29 januari 2021 op 12:35

De berichtgeving is weer helemaal top
En ook nog goede kaarten.
Lekker Hajo.

klaas · 29 januari 2021 op 14:25

It giet oan!!

Maarten · 29 januari 2021 op 17:00

Met zulke cijfers heb je nauwelijks een hart onder de riem nodig Hajo!
Als jij knoop ik de eindjes met houtjes en touwtjes aan elkaar. En koester nog steeds het mooie boek dat ik een aantal jaar geleden van je in ontvangst mocht nemen.
En over de sneeuw… in mijn geliefde Borovets (zeker voor een gezin met kinderen!) ligt tussen de 95 en 165 cm sneeuw. Hoop er over twee weken vanuit de kust – waar 4,5 km in zee op een origineel schiereiland helemaal niets ligt – af te reizen en met de kinderen van de berg af te gaan.

Eric · 29 januari 2021 op 17:28

Gaaf dat deze voorspelling er is. Tot nu toe is alles al uitgekomen deze winter Hulde. Ik ben al bezig de tourtochten aan het uitzoeken want ja natuurijs zal er ook wel komen. 4 dagen laaglandwinter gegarandeerd…maar zou best wel eens de definitie van een laaglandwinter willen weten. Is dat sneeuw wat er valt tot laten we zeggen 2,4 mm of kun je wellicht schaatsen op een onder gelopen veldje of is het overdag min 5 en in de nacht min 10 en na 1 week toertochten…is maar een vraag maar compliment dat je het altijd zo goed kan voorspellen.

  Hajo · 29 januari 2021 op 18:56

  Nou dat compliment treft mij niet. Ik vind niet dat ik een goede weersvoorspeller ben. Ik ben een goede schrijver. Ik kan goed uitleggen. Ik zie snel verbanden. Dat wel. Maar bij het doen van voorspellingen hoort dat je er ontzettend vaak naast zit. En als je van winterweer houdt en je hebt een beetje wishfull thinking dan zit je er in een slechte winter vaak naast en zit je in een goede winter vaak goed. Ik ben ook beetje weg van het voorspellen met WSWM. Ik wil echt gewoon entertainen. Modelruns, staan op zich… daar kun je van genieten of ze nu uitkomen of niet zoals van een mooi setje foto’s. En tuurlijk heb ik na zo vele jaren al gauw een bepaalde gut feeling en spreek ik die ook uit. Ik denk dat ik netjes benoem wanneer ik puur een modelrun nakauw en uitkauw en wanneer ik me aan een kleine persoonlijke voorspelling waag. Leo was de beste in het nauwgezet napluizen of het morgen of overmorgen nu minus 3 of minus 5 wordt. Dat is nooit zo mijn ding geweest. Ik laat graag wat aan de fantasie van de lezer. Geen idee ook hoe ik verder ga met WSWM. Ik surf nu even deze golf van en mogelijke laaglandwinter, ben zeer gelukkig met de donaties die ik ontvang en die wat meer structuur behoeven. Dan kijken we weer verder. Net als jij heb ik nu andere inkomsten en doe ik het er als hobby bij. Ik heb helaas nog wel wat schulden weg te werken. Door Covid zeker 20K verloren. Ga niet precies uitleggen hoe en wat allemaal maar je mag erop vertrouwen. Door andere en eerdere omstandigheden nog veel meer verloren trouwens. Maar ooit vind je weer je weg terug …. met als vast gegeven dat ik zeker niet bij mijn leest blijf als ik die al heb. Maar ik neem aan dat jij in NL zit en dat jij echt heus wel vrolijk wordt van deze berichten!

Gesloten voor reacties.