ijsmeting

Eerst mat ik 3cm. Toen wat nauwkeurigen 3,8! Op 4 kun je staan. Stiekum heb ik er ook even op gestaan langs onze steiger. Met losse handen. Schoenmaat 47 helpt. Maar net toen ik met zelfontspanner een foto wilde gaan nemen, barste het ijs toch, maar brak niet. Geen foto vanochtend. Ik wil niemand op verkeerde gedachten brengen. Vandaag moeten we denken aan de marathon op natuurijs op een ondergespoten baan. Het wordt Haaksbergen of Noordlaren. Om 10 uur weten we het.

temperatuur1901-0730

Temperaturen bij ochtengloren

Dit waren de temperaturen vanochtend. Mooi koud hoor! Zelfs in Rotterdam matige vorst.

minima1901

Minima vannacht en minima op klomphoogte

Hier de minima van vannacht en de minima op klomphoogte. Die laatste temperatuur geldt natuurlijk voor de ijsaangroei.

lichtesneeuw1901

Hele lichte sneeuw vanochtend in noorden

Vanochtend kan het in de noordelijke provincies heel licht sneeuwen. Bijna niets en niets om het ijs te bedreigen. Eigenlijk gunstig want bewolking overdag houdt de kou vast.

regen2001

Minimale regen (ijzel) woensdagochtend

Morgenochtend dan lichte dooi in het westen en minimale motregen op een koud oppervlak. IJzel kun je het niet noemen.

neerslag-accu1901

Accumulatie tot nacht op donderdag

Tot de nacht op donderdag zien we een paar millimetertjes neerdalen. Vooral in het waddengebied. Hoe koud wordt het de komende nachten nog?

komendenacht

Komende nacht

minveertien

Donderdagochtend

vrijdagochtend

Vrijdagochtend

Nou met dit plaatje sta ik echt zéker op de schaats donderdag en/of vrijdag. Het Amerikaanse model is in de laatste twee nachten minder koud. Maar we geven ons eigen Europese model het voordeel van de twijfel. Min 14! Lekker dan. Dan moet de -15ºC ook wel gaan lukken. Zeer strenge vorst. Lang niet gezien! Welkom terug!

pluim1901

Wat zegt de pluim ons? Dooiaanval zaterdag gaat gewoon gebeuren. En vanaf 28 januari is er met enige fantasie weer wat mogelijk. Elders in Europa vanochtend?

balkan1901

Koud op de balkan

scandi2001

Zeer koud in Scandinavië

En hoe staat het met de sneeuw op het hele noordelijk halfrond?

sneeuwnh1801

Afwijking sneeuwdek noordelijk halfrond

We lopen nu bijna overal voor qua sneeuw. Duitsland een dikke plus! En de Amerikaanse oostkust gaat in het weekeinde gigantisch plussen. Ja en bij ons valkt de dooi in zaterdag. Hoewel? We gaan nog even naar GEM kijken.

gemhap

Maximale uitbreiding dooi zondag

ma-nachtvorst

Maandag al weer nachtvorst

doijsdag

Donderdag al weer een ijsdag!

Ja het Canadese model blijft zin in winter houden. Ik heb er een goed voorgevoel bij! 😉

cliffhanger1901

Cliffhanger Amerikaans model: perfecte glijbaan op 3 februari

Als wintersporter heb je altijd twee kansen: natuurijs thuis of meer sneeuw in de ALpen. Het Amerikaanse model kiest met de cliffhanger vanochtend voor het laatste!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.