Er komt een dag dat jullie mij met een mooie 4×4 met sneeuwschoenen en backcountry ski’s in de achterbak naar de meest actieve winterse gebieden zien rijden om live verslag te doen. Natuurlijk had ik GRAAG in die file in Noord-Frankrijk gestaan. Het is ofwel wachten tot de kids van nu 3, 8, 10 en 11 wat ouder zijn – dat gaat vanzelf – ofwel de verdiensten moeten zodanig stijgen – wat een forse inspanning is, maar wat ook goede kansen heeft gezien het enthousiasme alom. Vooralsnog laat ik Koning Winter gewoon daarheen komen waar ik zit en dat is dus Krommenie en soms wat daagjes in de skigebieden. De komende 36 uur zit ik helemaal snor. Getuige de foto hierboven van het adres waar eenieder op 1 juni van harte welkom is voor het grote Wintersportweerman.nl après-ski feest (zal ff aan Cohen vragen of ik het op facebook moet zetten).

snere1303

Tot en met donderdagavond blijven sneeuwbuien Nederland binnentrekken pal vanaf zee. In combinatie daarmee is het bewolkt en sneeuwbuiïg van de Picos d’Europa en de Sierra Nevada over de Alpen heen tot in het Baltisch gebied. Zie de kaart hierboven. Het Amerikaanse model maakt er in Nederland nog steeds 2cm van. Ik gaf al dagen aan dat het zeker ook meer kan worden en op dit moment zou ik gokken op 5cm hier in Krommenie (die wel gedeeltelijk tussentijds zal wegdooien).[dc_slider slider=”12287″ captions=”true”]De weermodellen zijn weer aan het stuivertje wisselen momenteel. Gisteren was de GFS06u koud en de GFS12u nog kouder. En dan bedoel ik niet vandaag en morgen maar richting eind maart! Vanochtend is het GFS model koud en het ECMWF model kouderrrr. Wat ik al eerder schreef: het leek me twijfelachtig dat de moederdepressie komend weekeinde en begin volgende week boven Groot-Brittannië zou blijven tollen – in de Alpen Föhn aanjagend. Het Amerikaanse model berekent momenteel een combi van moeder- en dochterdepressie die even groot zijn en samen ook de Föhn blokkeren en in het noorden voor oostenwind zorgen. Het Europese model laat de dochterdepressie snel groot groeien, terwijl mama verschrompelt wat de deur wagenwijd open zet voor “een waterval” van kou over het randje pal naar de Lage Landen – de Alpen ook in mooi koele lucht houdend.

1303_00_BeNeLux_2013031300_t2m_222

Hoe koud het zou kunnen worden of beter gezegd blijven volgens het Europese weermodel zie je op bovenstaande kaart voor 22 (!!) maart. Als je dan bedenkt dat we afgelopen nacht met -13,3°C in Ell (bijna zeer strenge vorst) en strenge vorst in een groot deel van Zuidoost-Brabant en Limburg al absolute records sinds 1901 hebben gevestigd. Lees hierrr ff wat Meteoconsult erover schrijft. Boeiend hoor! Leuk voor mijn BV7 dat het zou koud zou kunnen blijven als in die recordjaren, maar ook wel even slikken.

snere1803

Maandag is gezien de onenigheid tussen de modellen zover als we nu kunnen kijken. We zien dan dat de Britse moederdepressie zaterdagmiddag een babydepressie naar de Lage Landen schuift. Dat zorgt in eerste instantie overal voor regen en ijzel. Maar die babydepressie zuigt in Noord-Nederland koude lucht uit het oosten aan terwijl de neerslag intensiveert. Maandagmiddag op klaarlichte dag. KNMI: doe alvast maar code geel. In de grote cirkel van neerslag (zie ook Schotland) die er dan is gaat het in elk geval vanaf de nacht op maandag tot dinsdag vanuit het westelijk Alpengebied geleidelijk naar het oosten zeer stevig sneeuwen. In eerste instantie is er nog sprake van Föhn boven de 1000m zodat er ook ijzel en “Graupelschauer” kunnen zijn. In de nacht op dinsdag koelt het aan de noordkant weer sterk af. Afhankelijk van welk model gelijk gaat krijgen, sneeuwt het maandag en dinsdag ook mooi aan de noordkant van de Alpenhoofdkam mooi sneeuwen (Amerikaans model 00u run) of toch vooral aan de zuidkant (Europees model 00u run). Dat zien we nog even aan! Het goede nieuws is dat de koudere Europese modelrun op woensdag en donderdag weer mooie sneeuw voor de noordkant heeft. Sowieso: het wintersportseizoen gaat nog weken door!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

86 reacties

Gesloten voor reacties.