Er komt een dag dat jullie mij met een mooie 4×4 met sneeuwschoenen en backcountry ski’s in de achterbak naar de meest actieve winterse gebieden zien rijden om live verslag te doen. Natuurlijk had ik GRAAG in die file in Noord-Frankrijk gestaan. Het is ofwel wachten tot de kids van nu 3, 8, 10 en 11 wat ouder zijn – dat gaat vanzelf – ofwel de verdiensten moeten zodanig stijgen – wat een forse inspanning is, maar wat ook goede kansen heeft gezien het enthousiasme alom. Vooralsnog laat ik Koning Winter gewoon daarheen komen waar ik zit en dat is dus Krommenie en soms wat daagjes in de skigebieden. De komende 36 uur zit ik helemaal snor. Getuige de foto hierboven van het adres waar eenieder op 1 juni van harte welkom is voor het grote Wintersportweerman.nl après-ski feest (zal ff aan Cohen vragen of ik het op facebook moet zetten).

snere1303

Tot en met donderdagavond blijven sneeuwbuien Nederland binnentrekken pal vanaf zee. In combinatie daarmee is het bewolkt en sneeuwbuiïg van de Picos d’Europa en de Sierra Nevada over de Alpen heen tot in het Baltisch gebied. Zie de kaart hierboven. Het Amerikaanse model maakt er in Nederland nog steeds 2cm van. Ik gaf al dagen aan dat het zeker ook meer kan worden en op dit moment zou ik gokken op 5cm hier in Krommenie (die wel gedeeltelijk tussentijds zal wegdooien).[dc_slider slider=”12287″ captions=”true”]De weermodellen zijn weer aan het stuivertje wisselen momenteel. Gisteren was de GFS06u koud en de GFS12u nog kouder. En dan bedoel ik niet vandaag en morgen maar richting eind maart! Vanochtend is het GFS model koud en het ECMWF model kouderrrr. Wat ik al eerder schreef: het leek me twijfelachtig dat de moederdepressie komend weekeinde en begin volgende week boven Groot-Brittannië zou blijven tollen – in de Alpen Föhn aanjagend. Het Amerikaanse model berekent momenteel een combi van moeder- en dochterdepressie die even groot zijn en samen ook de Föhn blokkeren en in het noorden voor oostenwind zorgen. Het Europese model laat de dochterdepressie snel groot groeien, terwijl mama verschrompelt wat de deur wagenwijd open zet voor “een waterval” van kou over het randje pal naar de Lage Landen – de Alpen ook in mooi koele lucht houdend.

1303_00_BeNeLux_2013031300_t2m_222

Hoe koud het zou kunnen worden of beter gezegd blijven volgens het Europese weermodel zie je op bovenstaande kaart voor 22 (!!) maart. Als je dan bedenkt dat we afgelopen nacht met -13,3°C in Ell (bijna zeer strenge vorst) en strenge vorst in een groot deel van Zuidoost-Brabant en Limburg al absolute records sinds 1901 hebben gevestigd. Lees hierrr ff wat Meteoconsult erover schrijft. Boeiend hoor! Leuk voor mijn BV7 dat het zou koud zou kunnen blijven als in die recordjaren, maar ook wel even slikken.

snere1803

Maandag is gezien de onenigheid tussen de modellen zover als we nu kunnen kijken. We zien dan dat de Britse moederdepressie zaterdagmiddag een babydepressie naar de Lage Landen schuift. Dat zorgt in eerste instantie overal voor regen en ijzel. Maar die babydepressie zuigt in Noord-Nederland koude lucht uit het oosten aan terwijl de neerslag intensiveert. Maandagmiddag op klaarlichte dag. KNMI: doe alvast maar code geel. In de grote cirkel van neerslag (zie ook Schotland) die er dan is gaat het in elk geval vanaf de nacht op maandag tot dinsdag vanuit het westelijk Alpengebied geleidelijk naar het oosten zeer stevig sneeuwen. In eerste instantie is er nog sprake van Föhn boven de 1000m zodat er ook ijzel en “Graupelschauer” kunnen zijn. In de nacht op dinsdag koelt het aan de noordkant weer sterk af. Afhankelijk van welk model gelijk gaat krijgen, sneeuwt het maandag en dinsdag ook mooi aan de noordkant van de Alpenhoofdkam mooi sneeuwen (Amerikaans model 00u run) of toch vooral aan de zuidkant (Europees model 00u run). Dat zien we nog even aan! Het goede nieuws is dat de koudere Europese modelrun op woensdag en donderdag weer mooie sneeuw voor de noordkant heeft. Sowieso: het wintersportseizoen gaat nog weken door!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

86 reacties

Gesloten voor reacties.