Al de hele dag bericht de lokale Oostenrijkse media over de huidige ”Wettersturz”. Was het gisteren nog Spaans benauwd bij 34 graden, vandaag regent het pijpenstelen. Bij ons in het Brixental heeft het enkele uren zelfs non-stop op wolkenbreuk niveau geregend. Daarbij werd het niet veel warmer als een magere 14 graden. 

LAGEDRUK Als we verder uitzoomen zien we dat niet enkel Tirol te maken heeft met bar slecht weer. De gehele Alpenboog incl. Zuid Duitsland heeft te maken met een flinke neerslagband op een koufront. In Nederland trekt het koufront dat vandaag regen veroorzaakte langzaam westwaarts en kunnen we het zelfs alweer een warmtefront noemen.Dit door het ontstaan van een Scandihoog, het gaat de komende dagen ook weer flink zomeren in de Benelux.

rsum_14072315_14072100 Vandaag viel hier in Brixen al 78mm, en het zwaarte punt van de neerslag heeft zich vanaf hier gezien al wat meer verplaats in Noord Westelijke richting. Uiteindelijk zijn vanavond en morgen vooral Zuid Duitsland en Noordoost Zwitserland aan de beurt. Door het insluiten van het lagedrukgebied (door het opkomende Scandihoog) blijven de neerslagbanden lang stationair liggen. Vooral Oostelijk van Zurich kan het tot en met woensdagochtend lokaal wel eens tot 150mm regen komen.

hirlam36  Uit eindelijk is er ook goed nieuws voor de Alpen-vakantieganger. Het Scandihoog wordt gelukkig sterk genoeg om het frontsysteem weer de Middelandse Zee op te drukken (huidige scenario had in de winter een grote kouinval in Europa incl dump Alpen kunnen veroorzaken !) .  Warme lucht kan de Alpenboog ook weer bereiken, maar wel kan er iedere dag een flinke warmte onweersbui vallen. Eenmaal op de Middelandse Zee stort het druk systeem als een kaartenhuis in elkaar waardoor het ook in Italië later deze week weer gaat opklaren.

 Hierbij nog beelden van vanmiddag hier in het Brixental. De bach’en maakte overuren. 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

11 reacties

jeroen · 21 juli 2014 op 22:20

Jeroen, in schril contrast tot bad gastein, 90 min bij jou verder zuid oostelijk. Denk sinds eind van de nmiddag zelfs nog een half uur in de zon gezeten hier, mm of 5 tot max 10 gevallen en het is nu bijna droog….en als ik de radar zie en jouw verhaal lees zal het hier ook niet veel meer worden.

Frans · 21 juli 2014 op 22:56

Nieuwe ec run heeft vertraging staat op meteociel. Verder vandaag nergens de 25 graden gehaald dus beginnen morgen opnieuw met tellen van zomerse dagen.

Leo · 21 juli 2014 op 23:30

Mooi bericht vanaf locatie Jeroen!
@Frans: correct. Was het vandaag in NO-Groningen 25 geworden (wat wel in de verwachtingen zat) was ook daar de hittegolf gehaald. Nu, door het (wat ik niet verwacht had) gisteren net halen van de 30 in Enschede alleen daar dus; perfect voorspeld door Frederic 😉 In No-Groningen overigens plaatselijk rond de 100 mm neerslag over de afgelopen 48 uur, ook in Limburg veel nattigheid.

Marcel van der Linden · 22 juli 2014 op 06:54

Hier in Ischgl sinds maandagnacht flinke regen waarbij het nauwelijks droog is geweest. Tevens flinke laaghangende bewolking, op de Biehlerhöhe was geen hand voor ogen te zien. We maken er maar het beste van.

chalet bachteln, riederalp · 22 juli 2014 op 08:37

De laatste 4 weken ongeveer 5 dagen zon!Meestal is het andersom! Vandaag een paar weken naar NL en wie weet krijgen we daar dan onze zomer.Maar ik blijf optimist als hier de zomer eindelijk begint kan hij zomaar tot november duren en dan laat de sneeuw maar komen………..

Joost Amsterdam · 22 juli 2014 op 09:17

Volgens teletekst België was de maand juni de warmste maand wereldwijd gemeten vanaf 1880. Juli gaat geloof ik ook weer richting de warmterecords. Het blijft (af en toe) lastig om te geloven dat er een nieuwe kleine ijstijd op komst is.

jeroen · 22 juli 2014 op 10:49

En weer live uit bad gastein, miezert een beetje nu. Tegelijkertijd probeert de zon zet doorheen te prikken. Vanacht nog wel wat buien gehad maar is maar een beetje vergeleken met brixen.

carl · 22 juli 2014 op 10:55

ijstijd? De laatste tijd hoor je meer berichten dat alles aan het opwarmen is en dat het ijs zinderogen wegsmelt.

jeroen · 22 juli 2014 op 10:59

Oja, eergisterenavond riep ik over estartit in Spanje….
http://plaatjesdump.nl/upload/6b5dd49d594beb31cd7f21d584e64dfe.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *