Al de hele dag bericht de lokale Oostenrijkse media over de huidige ”Wettersturz”. Was het gisteren nog Spaans benauwd bij 34 graden, vandaag regent het pijpenstelen. Bij ons in het Brixental heeft het enkele uren zelfs non-stop op wolkenbreuk niveau geregend. Daarbij werd het niet veel warmer als een magere 14 graden. 

LAGEDRUK Als we verder uitzoomen zien we dat niet enkel Tirol te maken heeft met bar slecht weer. De gehele Alpenboog incl. Zuid Duitsland heeft te maken met een flinke neerslagband op een koufront. In Nederland trekt het koufront dat vandaag regen veroorzaakte langzaam westwaarts en kunnen we het zelfs alweer een warmtefront noemen.Dit door het ontstaan van een Scandihoog, het gaat de komende dagen ook weer flink zomeren in de Benelux.

rsum_14072315_14072100 Vandaag viel hier in Brixen al 78mm, en het zwaarte punt van de neerslag heeft zich vanaf hier gezien al wat meer verplaats in Noord Westelijke richting. Uiteindelijk zijn vanavond en morgen vooral Zuid Duitsland en Noordoost Zwitserland aan de beurt. Door het insluiten van het lagedrukgebied (door het opkomende Scandihoog) blijven de neerslagbanden lang stationair liggen. Vooral Oostelijk van Zurich kan het tot en met woensdagochtend lokaal wel eens tot 150mm regen komen.

hirlam36  Uit eindelijk is er ook goed nieuws voor de Alpen-vakantieganger. Het Scandihoog wordt gelukkig sterk genoeg om het frontsysteem weer de Middelandse Zee op te drukken (huidige scenario had in de winter een grote kouinval in Europa incl dump Alpen kunnen veroorzaken !) .  Warme lucht kan de Alpenboog ook weer bereiken, maar wel kan er iedere dag een flinke warmte onweersbui vallen. Eenmaal op de Middelandse Zee stort het druk systeem als een kaartenhuis in elkaar waardoor het ook in Italië later deze week weer gaat opklaren.

 Hierbij nog beelden van vanmiddag hier in het Brixental. De bach’en maakte overuren. 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

11 reacties

Gesloten voor reacties.