Helaas weer een sterfgeval. In het Zwitserse hoogalpiene terrein van Zermatt heeft zondag weer een Nederlander het met de dood moeten bekopen dat hij de grens van “Efteling naar Everest” overschreed. De 31-jarige man was blijkbaar alleen offpiste aan het boarden, viel van een cliff in de buurt van Trockener Steg en raakte zwaar gewond. Rond 3 uur in de middag vonden andere freeriders de man, die vervolgens met een heli naar het ziekenhuis van Lausanne werd gevlogen waar hij dezelfde avond overleed aan zijn verwondingen (bron).

Samen met Steven van Veen (lawine-ongeval november Diavolezza, zie hierr) en Sebastiaan Morel (narsid-ongeval december Wengen zie hierr) is nu dus de derde Nederlandse freerider omgekomen in Zwitserland in 1 seizoen (afgezien nog van de Nederlander die in het Franse Avoriaz tegen een houten gebouw skiede en stierf, zie hierrr). Van de snowboarder in Zermatt is momenteel niets bekend (gaan we natuurlijk volgen). Ook niet of hij de liften van het skigebied gebruikte. We mogen aannemen van wel voor een snowboarder. In deze drie gevallen lijkt me zeker voor 90% sprake van eigen verantwoordelijkheid, maar die 10% verantwoordelijkheid van de skigebieden verdient echt aandacht.

Zelf skiede ik op 20 maart jl. in Obergurgl in de mist in de namiddag van een dooidag per ongeluk een nog niet zo steil stuk van een verderop loeigevaarlijke steile helling in (nattesneeuwlawines). Er was geen enkele afzetting en geen waarschuwingsbord. In eerste instantie dacht ik zelfs dat de piste zo verder liep. Een liftbediende schreeuwde naar me, maar ook zonder dat was ik direct gestopt. Ik wist van het gevaar die middag en had een stukje hoger al een wumm-geluid gehoord en een scheur zien ontstaan. Dus klauterde ik het stukje terug omhoog. De twee mannen van de lift keken over de rand en waren blij te zien dat ik niet door was geskied. Ze wezen me de weg over een officiële beveiligde en bewegwijzerde variant die echter ook overal zonder afzetting uitnodigde tot freeriden op loeigevaarlijke hellingen. Ten overvloede nog maar eens het plaatje hierboven van een eenvoudige goedkope efficiënte afzetting zoals ik hem afgelopen week in Zell am See zag. Dan nog op een paar punten een duidelijk herkenbare poort voor freeriders waar ze heel duidelijk wordt gewezen dat ze achter die poort 100% op eigen risico skiën of boarden. Dat is echt het minste wat een skigebied moet doen om te kunnen zeggen dat ze 0% verantwoordelijkheid dragen voor een ongeval. 

lawine-alto-adige

Nu nog enige  aandacht voor dodelijke lawines in Zuid-Tirol en Piemonte van het Paasweekeinde. In Zuid-Tirol hing het in het Ortler-gebied mis voor een groep van 4 die allen onder de lawine op de foto kwamen. Tja wil je die vermijden moet je op zo’n helling 500m onderlinge afstand houden en wie doet dat al. Wat dat betreft ben ik ervan overtuigd dat walkie-talkie met oortje voor elk groepslid minstens zo belangrijk is als een lawinepieper. Alleen een toevallig passerende andere groep toerskiërs zag de lawine en waarschuwde de reddingsdiensten. De lichamen van twee Italianen en een Duitser werden geborgen. Naar de vierde wordt nog gezocht (bron).

In Piemonte stierven op twee plaatsen twee mannen door lawines. Een werd bedolven gevonden door zoekhonden. De ander wist zich te bevrijden en de nooddienst te bellen maar omdat de heli door harde wind niet kon starten waren de reddingsdiensten pas twee uur later ter plekke toen de man al ernstig onderkoeld was. Deze man overleed in een ziekenhuis in Bern (bron). 

Sneeuwchaos in Polen

En voor de situatie in Polen en Rusland waar het verschrikkelijk wintert. Zie alvast hier. Honderdduizenden huishoudens hebben geen stroom meer nadat er in korte tijd 30cm sneeuw viel (bron). Kan me niet herinneren dat het klimaatpanel van de VN heeft opgeroepen voor wereldwijde plannen om de stroomvoorziening tegen sneeuwlast te beschermen. Opdoeken dus die club. In elk ander werkveld heb je “accountability” behalve in dit soort vage wetenschapsgebieden. Daar mag iedereen maar wat raak kletsen zonder ooit verantwoording te hoeven afleggen. Een droevig hoogte punt van baarlijke wetenschappelijke nonsens is dit actuele bericht van het KNMI over het zeeijs rond antartica

Categorieën: LawineOngevallen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.