Ronaldo stuurt ons vandaag deze toe uit (waar anders) Filzmoos! De begeleidende tekst is: Bij jullie ook zo lekker? ­čśë Nou Ronaldo ik stond vandaag helaas niet op de pistes dus weet het niet zeker maar qua weer doen we niet onder.

Het dorp natuurlijk nog altijd diep en diep winters met die bakken sneeuw. Hij zei dat vanaf half 2 de pistes wat zacht werden, lijkt me een prima tijd om nog even 3 zwaardere afdalingen te doen en dan welverdiend neer te ploffen in een ligstoeltje.

Waar het in de zon maarliefst 31 graden kan worden. Absolute waanzin maar het staat er echt, zie links boven. Heb ik iets te veel gezegd over bikiniski? In het Kleinwalsertal kan het.

Dat het niet echt 31 graden werd laat Cescia ons weten die vandaag in het Kleinwalsertal was, maar wel aan de Duitse kant. Volgens haar het mooiste plekje van heel Duitsland, en ja dat zou zomaar kunnen in Oberstdorf. En niet te vergeten; de lekkerste pretzels van Duitsland. We kunnen binnekort ongetwijfeld weer een serie mooie artikelen verwachten!

Hier nog een temperatuurmeting maar nu uit Zell am See waar het 15 graden was in de laatste zonnenstraal. Dit lijkt me een stuk accurater al is ook deze meting vermoedelijk onderhevig aan wat invloed van de zon.

Want zodra de zon weg is, een luttele 20 minuten later is de temperatuur direct 5 graden lager. Vooral voor het gevoel koelt het razendsnel af als de zon weg is, het blijft natuurlijk wel winter.

Op het moment van schrijven (19:42) vriest het in veel dalen hier in de buurt alweer. Op de berg blijft het nog iets langer warm maar vriest alles vannacht ook gewoon weer op.

Op de Furkajoch zien we ondanks de hoge temperaturen nog maar amper gesmolten sneeuw. Ja daar waar genoeg ligt wordt nu de oude sneeuwlaag aangebroken die niet weg te smelten is. Daar waar die dikke basis niet ligt gaat het wel hard.

Bijvoorbeeld hier in Interlaken waar alleen de sneeuw van vorige week lag, alleen op enkele schaduwplekken ligt dat er nog. Wie daar absoluut geen last van hebben zijn de paragliders, ook Hajo was vandaag druk op pad! Ben je in de buurt? Je kan zo mee vliegen in ruil voor een mooie donatie aan Wintersportweerman.

Van een groene webcam naar een veel te warme weerkaart. We kijken hier naar de temperatuur ten opzichte van normaal, op sommige plaatsen in Europa is het morgen 12 graden warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Gister was het al raak in┬áBelgi├ź en vandaag ook in Nederland met dagrecords sinds het begin van de metingen. De kou moet ergens heen, in Noord-Afrika is het te koud, helaas kunnen we daar niet wintersporten.

Maar er gloort hoop aan de horizon, althans voor de liefhebbers van koudere omstandigheden. Want na de vervanging van het hoog breidt het zich toch ineens wat noordelijker uit zo lijkt het. Met iedere run van het Amerikaanse model komt het beter te liggen terwijl het GEM vanmorgen gewoon met een straf Scandihoog kwam. Wat het GEM vanavond doet zien we zo.

Want eerst naar de ontwikkeling in het GFS kijken, ik heb het moment van aandacht even omcirkeld. In de afgelopen 4 runs is het model heel stiekem naar de koude kant gekrabbeld, alsof een hondje met de staart tussen de benen wegloopt. Ook het neerslagsignaal wordt door steeds meer members erkend, in dit ensemble voor Innsbruck is dat nog minimaal, in het oosten beduidend meer. Wat lezen we nog meer af uit deze laatste 4 runs? Na morgen gaat het weer geleidelijk afkoelen. En erg interessant; constant zit er vanaf de 27e afbraak van het hoog en neerslag in. Kijken we zo ook nog naar. Ja we hebben het maar druk vanavond.

Het GEM vanmorgen een droomrun en vanavond wordt er niet teleurgesteld. Heel even warmer maar snel dan het Scandihoog dan toch weer in de maak met koude bovenluchten over het Europese vaste land. Sjonge zou toch een lekkere omslag zijn na deze lentedagen.

Het GFS langzaam steeds kouder, het GEM aanhoudend koud, is het dan alleen maar goed nieuws? Nah natuurlijk niet, het blijft spannend. Het Europese model legt een afgezonderde depressie ten noordoosten van IJsland waadoor het hoog te vroeg moet afbuigen. Kou weer minimaal naar de Alpen. Ongemeen spannend voor de 2e voorjaarsweek. Durf ik al concrete uitspraken te doen? Nee haha.

Waar ik me wel graag over uitspreek is de mogelijk patroonomslag rond de 27e. Al een tijdje houden we het in de gaten met in de dagen daarna dumpkansen. Op de kaart hierboven zien we het hoog zich wat terug trekken naar de Azoren en komt de eerste sneeuw aan in Oostenrijk.

En als het hoog dan nog verder wegtrekt zien we ineens een superdrump in de Alpen. Zo zien we maar weer hoe snel het allemaal kan omslaan, van +10 naar sneeuwstorm in enkele tientallen uren. Ook voor de Lage Landen weer winterse perikelen. Heh eindelijk. Het zou wel een hele ellendige reisdag zijn, dat wordt belangrijk om te volgen als het er zo op blijft staan.

Omdat we al lang niet zulke mooie sneeuwkaartjes hebben gezien deel ik m met jullie. Meteofictie in het kwadraat maar wel een trendje. Het wordt weer heel leuk komende tijd met genoeg onzekerheid en kansen! Zeggen we al gedag tegen het warme Eurohoog?


Jorne

Zo veel mogelijk ski├źnd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

26 reacties

Gesloten voor reacties.