rauris

Het was Nel van deBerghut.com die me vanochtend tipte. Na de toestanden in de Westalpen eergisteren en in afwachting van een heuse zomerstorm in de Lage Landen besloot een kletsnatte helling in het Raurisertal gistermiddag na 42mm neerslag dat stromen toch leuker is dan stilzitten. Go with the flow zeg maar (zie ook de fysica van de Murgang op Wikipedia). En dus hebben vandaag duizenden Raurisers een snipperdag. Vele Nederlandse gasten zitten vast getuige Twitter…

En…

Nog wat details…

de-Berghut

Hans en Nel reden vannacht om half twee hun lieflijke dal weer binnen na enkele dagen met de kids in Nederland. Ze wisten een brandweerman over te halen het gezin een lift naar hun mooie huis achter in het dal te geven. De auto moest achterblijven.

Nel meldt zojuist (11.50u): “Het is echt erger dan eerst gedacht. Eén rijbaan is vandaag tot half twee open om mensen te laten passeren maar gaat dan weer de hele middag dicht. Ook morgen zal de klus denk ik nog niet geklaard zijn. Wij hebben nu 8 Nederlandse gezinnen in ons pension en die genieten gewoon van hun vakantie. Een flink deel van de 2000 gasten hier is Nederlands.” Gistermiddag werden nog 350 aankomende toeristen via een geïmproviseerd wandelpad om de getroffen zone heen geleid om vervolgens met de postbus hun bestemming te bereiken.

Schermafdruk 2015-07-24 14.20.32

Net de VVV van Rauris gesproken. Er zijn toch wel veel aankomsten en vertrekken vandaag. Vanmiddag moeten die mensen net als gisteren van dat wandelpad gebruik maken. Normaalgesproken wordt de weg om 18 uur weer vrij gegeven. Echter: morgenmiddag is er weer een grote onweerskans en kan er zo weer 20mm neerslag vallen. Dan zou de weg natuurlijk uit voorzorg onmiddelijk weer gesloten worden. Zondag ziet het er beter uit maar maandag en dinsdag regent het opnieuw flink. Het is dus niet te zeggen wanneer de situatie weer helemaal zal zijn genormaliseerd.

In de Salzburger Nachrichten lezen we de visie van de geoloog Valentin: “Das ist eben das berühmte Restrisiko im alpinen Bereich. Es wird da kaum eine Stelle geben, die wirklich frei von Gefahren ist. Auch wenn wir mit Wildbach- und Lawinenverbauung versuchen, die Gefahren zu bannen, wird es eine hundertprozentige Sicherheit nie geben können.” En stiekem vinden we dat toch mooi in de Alpen. Eerst morgen maar eens zien of we de Nederlandse julistorm gaan overleven.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

4 reacties

Gesloten voor reacties.