IMG-20171210-WA0003

Tussen al het Nederlandse sneeuwgeweld in het Alpenbericht, alle Lage Landen reacties en foto’s mogen onder Leo zijn bericht van vanmorgen, hou ons op de hoogte over jouw situatie! Hajo zit nu bij onze partner in Sankt Anton am Arlberg en leverde ons deze plaat aan, schitterend! Sneeuw op de daken, sneeuw op de bomen, begaanbare weg ook niet onbelangrijk. Seizoensstart is top daar, eigenlijk overal in de Alpen.

0950_lm

Want kijk nou eens hoe Zell am SeeKaprun erbij ligt, zeker een van mijn favoriete webcams. En wat levert de webcam weer een droomplaat af, de combinatie van -10 buitenlucht en een nog onbevroren meer. Het lijkt wel een warm zwembad waar je zo in wilt springen met die damp.

images

In Oostenrijk was het vanmorgen dus nog rustig getuigt ook dit radarbeeld. Frankrijk had andere koek deze ochtend, hetzelfde uitgestrekte front als wat voor sneeuw in Nederland zorgt. Bij aanvang was dit mooie sneeuw maar zoals we weten stijgt de sneeuwgrens de komende uren flink richting 2000 meter.

iconeu-55-6-0

Oostenrijk gaat zeker ook te maken krijgen met deze stijging van de temperatuur, daar gaat het gelukkig gepaard met minder neerslag. Regen in de dalen is helaas even onvermijdelijk. Maar geen zorgen, de temperatuur gaat net zo snel weer omlaag als dat deze vandaag omhoog ging.

24991456_10214978495836263_3603812270175849394_n

Geen mooie webcamplaatjes uit Frankrijk dus maar kreeg wel live deze binnen vanuit St. Francois Longchamp op 1600 meter. Het terras waar ik afgelopen winter vaker in de zon dan in de sneeuw zat, dit jaar omgedraaid? Er was al veel gevallen en het sneeuwt er nu weer maar ook daar valt er regen komende 24 uur. Gelijk door naar het ensemble voor wat details over deze achtbaan.

west franse alpen ensemble

Hier voor de westelijke Franse Alpen, onder 2000m kan er dus regen vallen, beetje afhankelijk van wel of niet microklimaatje per gebied. Maar de ultieme piek van de temperatuur gaat netjes gepaard met een afname van de neerslag, de schade zal redelijk beperkt blijven. Vervolgens daalt de temperatuur weer en doet de 2e neerslagpiek zich aan. Dat levert weer een herstellende laag op voor de dorpen. 14 en 15 december dan weer nieuwe aanhoudende stuwing. Zo kijken naar de kaarten die bij deze dumps horen.

zuidkant

Next is de zuidkant, daar gaat de sneeuwval zo pas beginnen maar ligt de piek helaas net op het warmste moment, wel “slechts” 4 graden dan. Laten we zeggen met neerslagafkoeling een sneuwgrens van 1700m tijdens de piek. Daarboven voor veel pistes een dikke dump, sudstau! Ook goed te zien in de fohndiagram, fohn voor de noordalpen.

uwz-ch_foehn_de

Iedereen weet wat fohn doet voor de noordkant; warmte. Gelukkig is het allemaal maar heel tijdelijk zo zien we ook in het ensemble voor prikpunt Tirol.

graphe3_1000_729_326___

Vanavond sneeuw bij een oplopende sneeuwgrens. Morgen redelijk droog en warm met meer dan 5 graden op 1500m. Dinsdag bij een snel dalende temperatuur nieuwe neerslag, een flinke hoeveelheid waarvan de dalen ook zeker wat gaan meepakken! Ook hier, net als in de Franse Alpen, nieuwe sneeuw de 14e en de 15e waar de sneeuwgrens even stijgt naar 1300 maar daarvoor en daarna koud genoeg.

Webp.net-gifmaker (9)

Hier de bijbehorende kaarten voor de warme westkant dump nu, de sudstau morgen en de aanhoudende noorkant stau de 14e en 15e. De depressietrein is op gang en niet meer te stoppen, toch? We kijken wat verder de glazen bol van de modellen in.

gfs-0-276

In de ensembles hierboven konden we al zien dat de GFS hoofdrun het goed koud en droog hield in de Alpen. Op de kaarten zien we een lang gerekt hoog van de Azoren tot Moskou die de wind vanuit oost laat blazen, dat zien we niet voor het eerst dus wordt vervolgd. Wel weinig ondersteuning in het ensemble.

ECM1-192

EC laat wel ongeveer hetzelfde zien dus hoopvol! Eerst maar eens kijken naar de sneeuwval komende dagen en wat de sneeuwgrens gaat doen, daarom nog snel een indicatie van de hoeveelheden voor zuid, noord en west:

val gardena montafon menuires h


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

30 reacties

Gesloten voor reacties.