Het gaat steeds harder waaien vanaf nu. In Røldal waait en sneeuwt het al stevig. Zeg maar whiteout! Deze cam staat op 910m. Maar ook beneden op de parkeerplaats op 800m heeft het gesneeuwd. Het gaat hier tot 1300m en zoals we gisteravond al zagen stijgt het lawinegevaar. Morgen scheert een tweede depressiekern dichter langs onze kust en krijgen wij dit…
Dat is windkracht 6 à 7 tot ver in het binnenland zoals Leo al opmerkte. Aan de kust is ook stormachtige wind (8) of zelfs echte storm mogelijk (9). In windstoten sowieso. Het is dat het kwik bij ons gelukkig tot bijna 20ºC oploopt anders was het echt bar. In Noorwegen daarentegen blijft het kwik dicht bij de nul en sneeuwt het gewoon door tot woensdag als de wind geleidelijk gaat liggen.
Dit is de pluim in onze r… 3 koude dagen en dan donderdag en vrijdag oplopend. Zaterdag vermoedelijk doortrekkende bewolking bij verder oplopende temperatuur. Lichte regen mogelijk. Over een lijn van Friesland naar Salzburg staat er ook onweer op vanaf zaterdagmiddag. De rest van de Lage Landen lijkt verschoond te blijven maar Duitsland krijgt in dit tornadojaar weer klappen. Zondag vermoedelijk droog maar ook alweer koeler. Daarna weer terug bij af met +15ºC. En DROOG!
Kijk eens hoe droog Nederland en België weer blijven de komende 10 dagen.
[metaslider id=60842]
Wat mij de laatste tijd zo opvalt is hoe de fronten wel doorkomen over de Lage Landen maar dat de echte botsing der luchtmassa’s pas ver op het continent plaatsvind. Polen met landklimaat krijgt meer regen dan Nederland met zijn gematigd zeeklimaat. Ook krijg je de indruk dat de bergen van Groot-Brittannië de Lage landen een beetje in de neerslagschaduw zetten. Het Middellandse Zeegebied heeft weer volop neerslag de komende 10 etmalen. Is dat in het voorjaar nog best wel typisch, nu voor juni begint dat zeer atypisch te worden. Italië had vorig jaar al een rampzomer en -herfst. Gaan we op herhaling?
Nederland is in elk geval hard op weg naar de groene lijn van 5% droogste jaren. Zou het erger worden dan in 2011? Toen was het rond half juli plots gedaan met de droogte (zie hierrr). Of gaan we zelfs het rampjaar 1976 achterna? Dat is afwachten. Hoe wordt het nu ervaren? De westelijke kustprovincies hebben te maken met het grootste tekort terwijl het in Limburg nog wel meevalt. Daar is het tekort maar net iets meer dan het langjarig gemiddelde. Toch wordt ook juist daar volop beregend. Boeren en tuinders: kom er maar in!
25 reacties
Gesloten voor reacties.