Het vraagteken hierboven ter illustratie zegt het al. Dingen die je misschien niet wist, maar leuk is om te lezen en weten. Zoals je gisteren al in Hajo zijn weerbericht kon lezen gaat het los met de eerste berekende dump in de Alpen. Tijd voor de tweede “TOP” van dit seizoen. Ditmaal heb ik even wat leuke feitjes en weetjes opgezocht over onze gezamenlijke interesse, weer en wintersport! Ze staan in een willekeurige volgorde. 

De eerste sleeplift
De allereerste sleeplift werd in 1937 ontworpen door de Amerikaanse ingenieur James Curran. James werkte voor een bedrijf dat transportbanden maakte om bananen op schepen te laden. Voordat men de sleeplift had liepen de mensen de berg op. En dan kwam men niet verder dan 500 meter hoogte, waarna je binnen enkele minuten weer beneden was, en dat deden ze wellicht maar 1 of 2 keer. ondenkbaar voor ons. Een enorme vooruitgang dus door deze James Curran.
eerstesleeplift

De grootste cabinelift ter wereld
Deze dubbeldeks cabine kan meer dan 200 personen in een keer vervoeren. De overspanning bedraagt 1800 meter zonder steunende pilaren. Wat deze baan ook bijzonder maakt, is dat de 2 cabines onafhankelijk van elkaar functioneren. De Vanoise Express verbind de 2 skigebieden La Plagne en Les Arcs.
Vanoise-Express

Doppelmayr zie je ook overal
Als je dacht dat de skiliften van Doppelmayr alleen maar in skigebieden voorkomen heb je het goed mis. Wat dacht je van deze kabelbaan van 2.2 kilometer, in Maleisie, op de eilandengroep Langkawi.
Langkawi cablecar

Grootste hoeveelheid sneeuw binnen 1 jaar
Van 19 februari 1971 tot 18 februari 1972 viel er meer dan 31 meter sneeuw in Paradise op Mount Rainier in de staat Washington(VS). 
Mount_Rainier_from_west

Grootste sneeuwpop ooit
Met de hoeveelheid sneeuw wat ik hierboven vermelde kun je een enorme sneeuwpop maken. Het record van de grootste sneeuwpop staat op naam van het Amerikaanse plaatsje Bethel. De snowgigant was 37.21 meter hoog en koste 2 weken tijd om deze te maken. Hoor ik een uitdaging komende winter? 🙂
giantsnowman

Meeste sneeuw in 24 uur
Dit soortgelijk pak sneeuw wat je hieronder ziet viel op 14 april 1921, en had een dikte van 193 cm. Dit staat als een officieel record, maar vele mensen twijfelen, omdat er plekken op aarde zijn waar er gerust meer sneeuw gevallen zou zijn binnen een dag, maar nooit gemeten is. Heb net even aan mijn buurman de bouwer gevraagd, en in Nederland moet een dak zowiezo 50 cm sneeuw kunnen dragen.
dikste pak sneeuw

De langste skitunnel
De langste skitunnel ligt niet in de Verenigde Staten of in Canada, maar “gewoon” in Oostenrijk, in het skigebied van Montafon (Vorarlberg). Deze tunnel is maarliefst 476 meter lang. Je glijdt zo naar de andere kant….  niet op hoge snelheid, maar het is leuk om een keer mee te maken. Je kunt hierheen komen via de skigebieden: Gargellen, Gaschurn, Sankt Gallenkirch en Schruns-Tschagguns
skitunnel

Langste indoor skibaan
Op dit moment is Alpincenter in Bottrop nog recordhouder met langste indoor baan ter wereld. de baan is 640 meter lang inclusief een bocht. Maar Skidome Jutland (Denemarken) zal Alpincenter in de toekomst verslinden met aan totaliteit 3 km indoor piste. Een overdekte skihal, van ruim 100.000 vierkante meter met 6 indoor en 2 outdoor pistes, zal het gehele jaar open zijn.
skidome

 

Duurste skipas
Wil je iedere dag als eerste de piste afglijden voordat de liften opengaan, wil je privé rondleiding, gids, en alle specials wintersport? Voor het luttele bedrag van 25.000 dollar of zo’n slordige 18.000 Euro heb je de De ‘Ultimate Ski Pass’ van skigebied Aspen. Ook mag je kennismaken met de Amerikaanse Nationale damesskiploeg. Daarnaast ontvang je twee VIP-kaarten voor de Aspen Winternational World Cup. De bezitter van de exclusieve skipas mag bovendien drie vrienden meenemen om van dit pakket voordelen te genieten.
aspen

 

Grootste sneeuwvlok
Van deze sneeuwvlok zijn helaas geen foto’s, ook wel beetje begrijpelijk natuurlijk. Ze zeggen (en Guiness book of records erkent het ook) dat de grootste sneeuwvlok ooit 38 cm in diameter zou zijn geweest. 

Mocht je zelf leuke feitjes over weer of wintersport hebben wat hierbij aansluit, plaats ze in de reacties!

Like en Share dit bericht om andere wintersport liefhebbers te informeren;-)   

 


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

14 reacties

Gesloten voor reacties.