Sneeuwinvasie Valdez Alaska

Klik voor grotere foto

Gisterochtend zag Cynthia Shidner een daklawine van het huis van de buren schuiven in Valdez, Alaska. Het volgende moment zag haar hal er zo uit als op de foto. Haar man werd gewekt doordat de sneeuw het slaapkamerraam penetreerde en bovenop de slapende echtgenoot belandde (zie de fotoserie onderaan dit bericht). De Shidners werden met hulp van de politie en de kustwacht uit hun benaderde positie bevrijd (bron).

Winter pas op de helft
De gemiddelde jaarlijkse sneeuwval in het Schneeloch Valdez is 830cm. Een beetje zoals op de Arlberg dus. Tot dusver is er al 812cm neergedaald en de Alaskaanse winter is pas op de helft! En vanaf komende zondag gaat het weer een hele week sneeuwen in Valdez (zie prognose) zij het bij ijzige temperaturen die geen grote hoeveelheden toelaten. Wel heel veel sneeuw valt er vandaag aan de westkust van de Verenigde Staten zoals je kunt volgen op weather.com.

Warmtefront
Ondertussen zien we in Nederland het warmtefront binnenschuiven waaruit het in Noorwegen al spoedig stevig gaat sneeuwen en waarmee vooral vanaf morgenavond de Alpen weer neerslag krijgen met een dagenlang op en neer stuiterende sneeuwgrens. Voor na het weekeinde blijft de situatie zeer onvoorspelbaar.

Hieronder de hele serie uit Alaska….

[fbphotos  id=331653616868850]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.