Sneeuwinvasie Valdez Alaska

Klik voor grotere foto

Gisterochtend zag Cynthia Shidner een daklawine van het huis van de buren schuiven in Valdez, Alaska. Het volgende moment zag haar hal er zo uit als op de foto. Haar man werd gewekt doordat de sneeuw het slaapkamerraam penetreerde en bovenop de slapende echtgenoot belandde (zie de fotoserie onderaan dit bericht). De Shidners werden met hulp van de politie en de kustwacht uit hun benaderde positie bevrijd (bron).

Winter pas op de helft
De gemiddelde jaarlijkse sneeuwval in het Schneeloch Valdez is 830cm. Een beetje zoals op de Arlberg dus. Tot dusver is er al 812cm neergedaald en de Alaskaanse winter is pas op de helft! En vanaf komende zondag gaat het weer een hele week sneeuwen in Valdez (zie prognose) zij het bij ijzige temperaturen die geen grote hoeveelheden toelaten. Wel heel veel sneeuw valt er vandaag aan de westkust van de Verenigde Staten zoals je kunt volgen op weather.com.

Warmtefront
Ondertussen zien we in Nederland het warmtefront binnenschuiven waaruit het in Noorwegen al spoedig stevig gaat sneeuwen en waarmee vooral vanaf morgenavond de Alpen weer neerslag krijgen met een dagenlang op en neer stuiterende sneeuwgrens. Voor na het weekeinde blijft de situatie zeer onvoorspelbaar.

Hieronder de hele serie uit Alaska….

[fbphotos  id=331653616868850]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.