Vandaag, precies 8 jaar geleden, trof een gedenkwaardige (sneeuw)storm ons land. De verschillen in ons land waren ongekend groot, er waren maar liefst 3 totaal verschillende weertypes in ons land tegelijkertijd !

Rrea00120051125

In het noorden waar de kern van het lagedrukgebied lag, was het windstil en scheen de zon geruime tijd. De kerndruk lag hier in Leeuwarden op 975 hPa. Aan de westkust regende het flink en in Hoek van Holland werd de zwaarste windstoot ooit gemeten, maar liefst 173 km/uur ! En op de Veluwe/midden van het land viel de sneeuw met bakken naar beneden. Rond Apeldoorn stapelde de sneeuw zich op tot lokaal over de 40cm !  Daarbij was het in de Bilt de donkerste dag ooit sinds de metingen.

sneeuwdek26nov1

Deze sneeuw zorgde voor grote overlast en zelfs een verkeersinfarct met ruim 800 km file. Mede door de wind en zware (vrij natte) sneeuwval kwamen 65.000 huishoudens zonder stroom te zitten doordat hoogspanningskabels knapte. In oa Haaksbergen zaten ze ruim 3 dagen zonder stroom.

images

Zwolle, mijn eigen woonplaats, lag precies op de grens tussen de 3 weer-soorten. Ten westen van de stad viel de regen bij harde windstoten, in het noorden was het rustiger en was er zelfs een blauwe lucht te spotten. Het zuidelijke deel van de stad werd zelfs wit aan het eind van de dag door zware sneeuw. Een dag om nooit te vergeten als meteoroloog .

Weet jij nog waar je die dag was ? Zat je vast op de Veluwe, of was je aan het genieten van de zon in het noorden, of heerlijk aan het uitwaaien aan de westkust ? Laat het in de coments hieronder weten 🙂


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

25 reacties

Gesloten voor reacties.