We staan aan de voorochtend van een hele dag sneeuwval morgen. Hoeveel, waar, wanneer en hoe het naar beneden komt lees je in dit bericht. En niet vergeten, neem vast vrij als je niet in de spits wilt staan.

Hierboven zagen we voor het westen van het land ook een pluk regen, heeft alles te maken met de wind die naar zuidwest draait als de kern van de kleine depressie voorbij is. De temperatuur gaat dan even omhoog maar de dauwpunten blijven bijna constant onder nul. Een natte vlok of enkele druppel is dus niet uitgesloten aan zee.

Vooral de eerste vlokken zullen bij praktisch windstilte vallen. Dat worden beslist heerlijke beelden! Maar wanneer moet je dan op de uitkijk gaan?

Check de berekende timing voor jouw plaats hierboven in het gifje. Gegeven dat het over UTC tijd gaat en de sneeuw altijd even nodig heeft om de grond te bereiken zou ik er iets meer dan een uurtje bij optellen. De kaart hierboven wilde ik er even uit halen, hier zien we dat de ochtendspits in België geen pretje zal zijn maar dat Nederland bespaard zal blijven. Nederland dan wel de sigaar tijdens de avondspits, wil je die perse vermijden, blijf dan thuis want ervoor en erna snneeuwt het.

De animatie hierboven kwam van het Duitse ICON model wat er qua loop en timing goed op zit denk ik. Echter worden de hoeveelheden wel overdreven, vooral die in het oosten en noorden. Hieruit ga ik wel concluderen dat het meeste valt in de Ardennen en Limburg.

ARPEGE bevalt me qua hoeveelheden wel (sorry Groningen). Ardennen en België het meeste, daar het front nog het meest actief en wat stuwing van de heuvels. Voor Nederland het meest in Limburg tot mogelijk 10cm, in Zeeland is het ook wat natte drek helaas. De rest van Nederland 1 tot 5 centimer. En kijk eens naar wat er daar rond Parijs gebeurt, dat gaan we in de media voorbij zien komen.

In het HIRLAM zien we hoe gek zo’n situatie eigenlijk is. Ruim 10cm in Parijs, het Centraal Massief een halve meter net als op Corsica waar mogelijk ook de stranden wit worden.

En het is al begonnen in Frankrijk. Die pluk neerslag gaat het doen. Ook de Franse Alpen zullen wat mee krijgen, daar straks meer over in het Alpen bericht! Naast sneeuw zal het aan de Franse kust ook nog eens veel wind opleveren. Een bijzonder meteorologisch spektakel daar vandaag. Vannacht en morgen zijn wij aan de beurt! Dit is mijn verwachting:

  • ’s Nachts de entree in België
  • Ardennen tot 15cm sneeuw
  • Rond 7 uur de entree in Nederland
  • Ochtendspits in België en avondspits in Nederland pittig
  • Limburg tot 10cm sneeuw, de rest van het land 1 tot 6cm
  • Aan zee mogelijk wat regen na de sneeuw

Pas dus op als je de weg op moet, ik verwacht een code oranje rond de avondspits in Nederland. Maar geniet vooral van de mooie witte beelden! Morgenvroeg zal er weer een SNOWcast bericht online staan waarin iedereen zijn of haar reports kan doen met natuurlijk een leuke foto! Vorige keer een grote hoeveelheid reacties, dit keer verwacht ik minimaal het dubbele 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

85 reacties

Gesloten voor reacties.