bostonsnowmelted

Het is voorbij. De sneeuwrijkste winter ooit in Boston aan de Amerikaanse oostkust is niet meer. De 23 meter hoge sneeuwberg die in februari ontstond is per 15 juli officieel gesmolten verklaard. Hier een artikel met meer details. Onderaan dit artikel kijken we ook naar de Alpen, Noorwegen en Groenland, maar nu eerst terug naar Boston.

De door burgemeester Marty Walsh uitgeschreven competitie – wie raad de datum waarop de laatste sneeuw gesmolten is – is dus ook voorbij.

Heel duidelijk niet door jullie wintersportweerman gewonnen dus. Zes weken misgeschoten. Gelukkig maar eigenlijk. Want laat de zomers gewoon zomer blijven. Zoals we nu ook in Europa ervaren. Goed voor body & mind die contrasten. Lekker koukleumen of Wim Hoffen in de winter en volop zweten in de zomer.

Deze video laat het proces van de smelt zien.

sneeuwtunnel

Vorige week nog stonden onze kinderen in het Zillertal bij Mayrhofen in deze sneeuwtunnel onderaan een lawinegang op een hoogte van 1050m. Die tunnel alleen was al minstens 6 meter hoog. Van binnen dus.

sneeuwtunnel2

Het tunneldak aan de buitenkant was zeker 10 meter hoog op sommige punten. En net als de Boston snow pile helemaal zwartbruin van de rotzooi. In dit geval natuurlijke rotzooi. Waar heb jij in de Alpen nog opmerkelijke sneeuwvelden gezien?

sneeuwnoorwegen1707

En hoe staat het met de sneeuwsmelt in Noorwegen? Zowat de hele Hardangervidda heeft nog sneeuw terwijl dat normaal niet zo hoort te zijn. In alle andere gekleurde gebieden ligt meer dan 200% en 300% ten opzichte van normaal.

hardangervidda

Op yr.no net deze pagina met schitterende grafieken gevonden voor de Hardangervidda. Hierboven eentje gekopieerd. Je ziet dat vorig jaar medio juni alle sneeuw al weg was, terwijl dit jaar eind juni de sneeuwhoogte nog een meter bedroeg. En ook medio juli is de sneeuw nog niet weg. Op de bijbehorende klimaatpagina zien we voor juni overigens geen enkele opwarming sinds 1900 en voor het voorjaar apart en het hele jaar een opwarming van ongeveer een graad sinds 1980. Boeiend materiaal!

Melt_combine1707

Snel door naar Groenland. Daar echt snelle smelt de laatste weken. We zitten nu in de top van de distributie over 1990-2013. Op zich natuurlijk wat je verwacht als op het hoogtepunt van een opwarmende fase zit. Reinier van den Berg schrijft net uitvoerig en met grote stelligheid over de smelt op Groenland. Hij haalt er dan zelfs Al Gore’s Amersfoort aan Zee weer bij. Vergelijk eens de stelligheid van zijn uitspraak:

Een ding is zeker: de mondiale zeespiegelstijging gaat enorme problemen veroorzaken. En zal heel veel geld gaan kosten. Om nog maar niet te spreken van mensen die op zoek moeten naar een veilige nieuwe woonomgeving.

…. wetende dat Reinier van den Berg volop in duurzame kwesties investeert…. met het altijd goede scepticisme dat collega Tom van der Spek een dag later tentoonspreidt in een reactie op alle ophef in de media over een nieuwe Kleine IJstijd:

Allereerst moet de stelligheid van de onderzoekers over het toekomstige gedrag van de zon, eerst maar eens bewaarheid worden, en vervolgens zullen we wel zien wat voor effect dit zal hebben op het mondiale weer in het algemeen, en het weer in ons deel van de wereld in het bijzonder. Of de Londenaren medio 2030 op de Thames kunnen schaatsen? Eerst zien, en dan pas geloven…

Kijk: dat is het juiste wetenschappelijke scepticisme waarop alle waarheidsvinding moet zijn gestoeld. Eerst zien, dan geloven. Of exacter uitgedrukt: eerst meten, dan weten. Het artikel van Van der Spek rammelt verder aan alle kanten en daar zal ik spoedig nog wel eens op ingaan. Jullie verdienen zo langzamerhand wat duidelijkere uitleg van mijn visie en mijn beste wetenschappelijke inzichten ten aanzien van het klimaat.

groenlandtemps

In elk geval stel ik vast dat het aan de Groenlandse zuidoostkust de komende periode fors kouder wordt. Ja alweer aanhoudend gaat vriezen.

noorwegen-mark-breda

Mark wilde weten hoe het weer zich de komende periode in Noorwegen ontwikkelt. Welnu, lang niet zo koud als op Groenland natuurlijk. Maar wel aanhoudend regenachtig en frisjes. Maxima in de bergen veelvuldig onder 10ºC. Zeker kans dat het sneeuwdenk er ook in augustus nog zal liggen. Natuurlijk zijn er fasen met opklaringen – ook aan de kust – en is er achter de hoofdkam ook wel eens een strak blauwe dag. Maar het blijft een komen en gaan van depressiekernen. Geen Scandihoog te zien in de berekeningen.

zellziller

Afsluitend dit optimistische plaatje uit de nu kokend hete Alpen: de Zillertal Arena bouwt gewoon een nieuwe op het westen (op de namiddagzon) gerichte steile dalafdaling naar 575m. Dat is de hoogte van de stad Innsbruck. Natuurlijk met kunstsneeuwinstallaties. Maar toch. Deze klus kost vele tientallen miljoenen euro’s. Er is geen zekerheid of dit goed zal uitpakken. Maar men gooit ook niet zo maar zo’n bedrag in een zwart gat! Zeker is in elk geval dat Reinier van den Berg niet tot de investeerders behoort. Wat prima is. Ieder het zijne. Nee, dit zijn mensen met passie voor wintersport. Ik ken de CEO persoonlijk. Moedige stap! Wait and see!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.