De Bilt tsjakka! -5,2ºC een eerste nacht met matige vorst. Alom zul je ijs zien op kleine sloten in Nederland vandaag en het spijt me dat weerplaza België niet ook op deze kaarten zet. Rechts zie je dat op klomphoogte de -10ºC net niet is gehaald.

Het Harmonie model dat slechts 2 dagen vooruit rekent geeft echt altijd behoorlijk prachtig aan wat waar gebeurt. En de berekende waarden op 2m meethoogte stemmen vrij aardig overeen. Als mensen de pers hebben in een weerman die soms wat verder kijkt of zelfs gaat “gamen” in de vorm van Meteofiction surf dan gewoon elke dag naar https://www.weerplaza.nl/weerkaarten/harmonie/. En laat ons in vrede (mooi germanisme).

Krijgen we ook een ijsdag vandaag? Lokaal wel! Zie de linker kaart. Elders gaat het naar op of net boven nul. In De Bilt gaa vast imand een scheet laten om op 0,1+ te komen. Maar Hellmann-punten krijgen we wel. Ik ga de lijst dan wer bijhouden. Morgenochtend wordt het vergelijkbaar koud en dan krijgen we overdag net nergens twee ijsdagen op rij. Kijk maar op het kaartje rechts (aanklikbaar).

En moet ik spoedig ook de kaarten van het sneeuwdek in Nederland weer gaan bijhouden? Ook in de ochtendrun van het Amerikaanse model valt vooral op tweede kerstdag een bak sneeuw in een strook midden over het land. 10-20cm nu. Gisterochtend was het 60-80cm (!!!!) iets noordelijker. En zo stuitert die geplande botsing tussen koud en warm op en neer van run tot run.

We zetten de laatste 5 Amerikaanse runs eens op een rij qua berekende totale verandering van sneeuwhoogte. Dit is de run met die opmerkelijke uitschieter in de noordelijke provincies.

Een run later valt die historische bak sneeuw in het midden van Duitsland. Als je zo langs de grens van Wit-Rusland en Oekraïne woont maakt het je allemaal niet zo veel uit: 30cm sneeuw is dan gegarandeerd.

Dan wordt het veel minder in de Lage Landen maar er blijft sneeuw in de berekening tijdens de kerstdagen.

En na middernacht was het alweer meer voor de Lage Landen: de 10-20cm was terug.

En vanochtend dus opnieuw! En het leuke is: ik ben in Nederland met kerst! En kan het dus meemaken. Spannender is hoe het na kerst verder gaat.

Nou in het Amerikaanse model hebben we eigenlijk een vorstperiode van nu tot en met nieuwjaarsnacht. Met puur op de 24e even een onderbreking als sneeuw die ooit voor ons berekend was naar Denemarken schiet. De Denen krijgen dus echt een mooie witte kerst maar wij kunnen ze op tweede kerstdag nog het loef afsteken.

Waarom ik minder op de Alpen focus momenteel? Omdat het er allang prachtig is en het er in de meeste berekeningen heel rustig verder gaat met fraai weer. Zoals je hier ziet voor Filzmoos. In het nieuwe jaar komt dan de vraag: “Verliezen de Lage Landen dan hun winter in ruil voor dumps in de Alpen?” En die vraag gaan we vandaag met alle spanning over een Witte Kerst niet beantwoorden.

Als het aan het Canadese model ligt niet. Dit zijn de laatste kaarten van de nieuwe run voor mijn verjaardag. Vet koud. Ook in Groot-Brittannië en mooie sneeuw ook in Nederland. Dit model berekent voor beide kerstdagen wat lichte sneeuw in Nederland en daarna dan een echt mooi laagje.

De nieuwe run van het Europese model is ook binnen. Die is leuk in de zin dat er tijdens beide kerstdagen in de noordelijke provincies wat sneeuw valt. Misschien lokaal net genoeg voor een Witte Kerst. Daarna brengt het de Lage Landen aan de warme kant van de Europese yin en yang met hooguit in Groningen op oudjaarsdag nog wat sneeuw.

Afsluitend nog even de pluim van het Europese model. In de nacht op zaterdag is er een overduidelijke bifurcatie. En het dikste cluster duikt terug in de vorst. Dan is het tot oudjaarsdag fors winters. Met als hoogste sneuwpieken in het ensemble 10cm. Dus die dikke dump in Nederland schrijven we af… tenzij het Amerikaans model echt voet bij stuk houdt. Vanaf het nieuwe jaar moeten we maar weer zien. Eerst even het eerste stuk van de rollercoaster doen. Donaties welkom.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Patrick C · 21 december 2021 op 08:56

Goedemorgen Hayo,

Misschien zie ik het verkeerd, maar die vergelijkende kaarten zijn toch niet voor Kerst, maar cumulatief de stand op 5 januari.
Ik ben uiteraard zeer benieuwd wat het op Eerste Kerstdag wördt.
En nog een andere vraag: als we nu twee koude of zelfs ijsdagen krijgen. Is het dan niet zo dat we vaneen eerste dooiaanval kunnen spreken. En was het niet volgens de Postma doctrine dat die eerste aanval dan wordt afgeslagen?
I know: wishful thinking 🙂

  Jacques · 21 december 2021 op 21:08

  Hi Hajo,
  Ik weet niet wat anderen er van vinden, maar ik vind je weersvoorspellingen, met steeds wisselende uitkomsten (het blijft onvoorspelbaar op de lange termijn tenslotte) geweldig. Het is toch genieten om even in een run in een winterse voorspelde wereld te geloven, ook al is het in de volgende run weer totaal anders. Het zijn gewoon geweldige winterse fiction sprookjes. Blijf er graag van genieten

Carl · 21 december 2021 op 09:18

Frank de boosere (weerman België) geeft zacht weer met veel regen dit weekend. Van winter geen sprake. Zonet op de radio.

Erwin · 21 december 2021 op 14:25

Breaking:

Nederlanders kunnen kerstvakantie waarschijnlijk op hun buik schrijven met kerst

kirsten_dl · 21 december 2021 op 18:40

Mooi hoor weer @Hajo.
Was een heerlijk zonovergoten dagje vandaag die we eindelijk nog een keer te zien kregen na wekenlang grijze soep.
Overmorgen mogen er bakken sneeuw vallen zodat de winterpret kan beginnen. 🙂
Groetjes aan iedereen van tussen mijn verhuisdozen. 🙂 🙂

PS het Nederlandse volk nog niet in opstand gekomen?
In New York gaat het al flink los en loopt het flink uit de hand. Uiteraard niet via de MSM leugenpers te vinden. 😉

Simon · 21 december 2021 op 19:21

Leuk bericht Hajo! Ik mis alleen alle enthousiaste winter fans van weleer. Waar zijn die gebleven? Vind je het okay op hun stek met ons te delen?

  Hajo · 21 december 2021 op 20:24

  Begrijp je vraag niet. Vind je het okay op hun stek met ons te delen??? PS Ik heb veel meer fans/bezoekers dan vroeger. En een mooie groep donateurs. Paar reacties is altijd leuk. Niemand zit op 100 reacties te wachten. Die zie je op Facebook. Kijk daar ook. Is ook mijn platform.

Richard · 21 december 2021 op 19:34

Wij hebben snel geboekt voor aanstaande donderdag kunnen we nog snel het land in.

Aart · 21 december 2021 op 19:57

https://www.tt.com/artikel/30808894/einreise-aus-grossbritannien-niederlande-und-co-ab-freitag-deutlich-erschwert
Te zeer in shock, dat niemand reageert?
En nog steeds denken/geloven dat er een vreeeeselijk dodelijk virus aka verkoudheid heerst? Telkens in herfst en winter? Zoals al jaaaaaren het geval is?
Nog steeds niet wakker willen worden? Tja daar gaat dan je wintersportvakantie met de kerst en waarschijnlijk ook daarna nog een tijdje. Want de economie zal en moet kapot! Waarom anders “built back better”?
Hoop op een hele strenge winter in NL met veel ijs. Lekker schaatsen in de vrije natuur. F..k de rest. Sorry for the language.

Tjeerd · 21 december 2021 op 20:06

@ Aart, ik reageer wel even.
Zat vanmorgen / vanmiddag tijdens mijn (weer) thuis moeten werken, te kijken naar de briefing van de ‘machtige’ mannen van Dissel en Kuipers te kijken.
Het duizelde mij voor de ogen aan grafieken en tabellen, terwijl voor mijn werk echt wel wat gewend ben. Wat een geleuter, sorry voor mijn woorden. Allemaal aannames en onzekere factoren, nergens op gebaseerd. En nu komt het…..de boosterprik is bedoeld om definitief met de deltavariant af te rekenen, maar waarschijnlijk onvoldoende om de Omnikron te lijf te gaan. Dus volgens van Dissel volgen er nog meer prikken de komende jaren. Ongelooflijk wie hier nog in trapt……

  Henk de V. · 21 december 2021 op 21:59

  Tsja Tjeert, je kop in het zand steken is ook een tactiek. Zullen we afspreken dat iedereen die dit onzin vindt een handtekening zet onder een document dat je niet behandeld wilt worden als je ernstig ziek wordt van Corona of een andere dringende behandeling? Dan kunnen we eerlijk met de capaciteit van de zorg omgaan. Preventieve groep krijgt de zorg. En de afwachters/ontkenners: dan beslist god.

Hajo · 21 december 2021 op 20:21

  Tim · 21 december 2021 op 20:31

  Geweldig. We gaan voor het Amerikaanse model

Hajo · 21 december 2021 op 21:45

Jeroen · 21 december 2021 op 21:57

Heb ik niet veel meegemaakt dat het NOS mij om 20.00 op dinsdagavond niet kan vertellen hoe het weer op vrijdag en met kerst wordt. 3/9 graden overdag met een sneeuwklokje… hoe dan.. inmiddels geeft de pluim van 19.00 meer duidelijkheid, een complete temperatuur “collapse” op eerste kerstdag…. Spannend, kijk er nu al naar uit.

Jaap verlaan · 21 december 2021 op 22:02

Jeetje Richard nog even snel boeken snel dat land nog even in of er nou wekeltk niks anders is dit is waarschynlyk ook het probleem waar we nu in zitten lekker door gaan joh met ons eigen leventje fuck te rest. Ik ben ex comando en lid van de comando vereniging zeeland en heb de laatste 12 dagen het overlyden moeten noteren van 16 leden in de leeftijd van 70 tot midden 80 door deze pandemie heb ik nog niet eerder meegemaakt dat is myn werkeleheids waarneming en van de mensen in de verzorgings tehuisen en ziekenhuizen maar goed op deze site voor dovemansoren want zolang je kan skiën en boven op die berg kan staan en die afdaling kan doen ben je gezond en de rest ach die levens weegt toch niet op tegen het witte goud .fyne skie vakantie maar denk wel even aan de de mensen die er 2 jaar geleden er ook stonden en er nu niet meer zyn !!!

  Richard · 22 december 2021 op 05:55

  Je hebt totaal gelijk en ongepast excuses.

Aart · 21 december 2021 op 23:12

Wordt het dan toch een witte Kerst? Niet vaak in de ensembles gezien dat de modellen het na 3 dagen vooruit nog steeds niet echt weten.

Aart · 21 december 2021 op 23:42

BAM GFS ook om. Winter is comming to town. Wie heeft er bergen nodig…

Tjeerd · 22 december 2021 op 00:16

@Henk de Vis
Waarom reageer je alleen op mij. Wie ben je eigenlijk?

Carl · 22 december 2021 op 08:28

Gfs vanmorgen bagger, winter ver weg. Alpen krijgen bak warm water over zich heen. Na kerstmis hoge temperaturen en naar jaarwisseling sneeuwgrens 1800m en meer. Pffffff

Gesloten voor reacties.