Er zijn toch nog mensen op wintersport. Martin Toet uploadde deze plaat uit Les 2 Alpes. Vannacht begint een neerslagperiode in de Franse Alpen met een verwachting van iets van 20cm boven de 2000m. 

stmartin1004

St. Martin de Belleville onder Les Menuires is nu nog aangenaam, maar hier zal het vanaf vanavond tot zaterdagochtend regenen. Daarna wordt het in de Alpen net zo fraai zonnig als in Nederland.

accu1004

De accumulatiekaart toont dat de sneeuwval zich mooi langs de hoofdkam gaat verspreiden. Gaan Ronaldo en ik een weekeinde te laat naar Obertauern. Ach alleen op 20 april kunnen we de BWM winnen. Daar gaan we voor. Skiën is bijzaak. En het kan altijd nog meevallen. Enne …. de huidige Amerikaanse hoofdrun berekent precies vanaf de nacht op zondag de 21e een duikeling van temperatuur in de Alpen met meteen een flinke dump. Die willen we ook nog wel even meemaken. Op bovenstaande kaart moet je de sneeuw in Zuid-Scandinavië inclusief het noorden van Denemarken niet missen: bij hen trekt de oostenwind nog eens aan zoals wij het keer op keer hebben beleefd de afgelopen weken.

1404BeNeLux_2013041000_t2m_108

Al een paar dagen ben ik de verwachtingen aan het tempereten ten aanzien van het bereiken van de +20°C komende zondag. Hierboven de berekening van het Europese model. We moeten het met 16°C doen. Het Amerikaanse model perst er nog net 18°C uit.

ens1004_00

Hier het ensemble voor De Bilt van het Amerikaanse model. Laten we zeggen dat de temperaturen sowieso een reeks dagen behoorlijk aangenaam blijven met amper neerslag. Maar vanaf de 20e is een daling van temperatuur in beeld. Ach, afwachten want de beide modellen lopen maar gelijk tot dinsdag de 17e. Onzekerheid troef daarna. Mijn gut feeling roept al een tijdje dat april weer koel gaat eindigen. Ik zet mijn zinnen op een mooie fase in mei!

col de pourtalet

Erg goed nieuws van het lawinefront: sinds de laatste golf ernstige lawines is er niets meer gebeurd. Wel nog een fraaie lawine in de nacht op dinsdag op de Col du Pourtalet in de Pyreneeën zuidelijk van Laruns: 50 meter breed, 5 à 6 meter hoog en met enorm veel verwoesting van bomen en struiken (bron). Dat is ook wat ik mensen voor houd die klagen over de lelijke aanblik van bepaalde pistes in de zomer. Op steile sneeuwrijke hellingen is het ook offpiste in het voorjaar vaak een soepzooitje terwijl vele pistes juist met zorg van de liftmaatschappijen een groene bloemenrijke mat wordt aangemeten. Bij erosie wordt altijd meteen naar de mens gewezen. Maar in feite is de Moeder Natuur bezig de Alpen en alle bergen op te ruimen. Gemiddeld een paar centimeter per eeuw, maar het gebeurt natuurlijk met heftige gebeurtenissen heel onregelmatig. Een van die heftige gebeurtenissen heet IJstijd  en alles wat je in de Alpen ziet is eigenlijk een speeltuin voor onmetelijke ijsrivieren…. die even 12.000 jaar met vakantie zijn. Het hele landschap is letterlijk onvoorstelbaar zonder het ijs. En dan niet van die rudimentaire Aletschgletsjertjes, maar van die echte kilometers dikke tientallen kilometers lange jongens die honderden meters diepe gletsjermeren (zoals wij ze kennen) uitschuren. Als je stil bent in de Alpen…. dan kun je de nu niet meer gestutte bergwanden horen “schreeuwen”: waar is al het ijs gebleven? Zonder die vergletsjering waren de Alpen rond heuvelachtig als het Sauerland (ooit van een lawine in Sauerland of Ardennen gehoord?) maar dan wat hoger. Een van de dingen die je echt moet bedenken als je in de Alpen offpiste skiet: je bent bezig in één gigantische bouwput van de natuur die eigenlijk hermetisch zou moeten worden afgesloten tot het ijs weer terug is over een paar duizend jaar. Dan kun je weer veilig met je langlauflatten en je trekslee van de top van de Matterhorn naar de top van de Mont-Blanc langlaufen. 🙂

Julian heeft op Skiwettermann.de de balans opgemaakt. Lees zijn artikel. Mooi daarin is bovenstaande grafiek van het verloop van het seizoen in de Wintersport-Arena Sauerland. heel fraai is het contrast tussen de met kunstsneeuw beschermde hogere pistes en de puur natuurlijke en lagere langlaufloipes. Tussen 20 december en 20 januari viel er praktisch niet te langlaufen. De laatste decade van januari was het even goed en daarna meteen weer mis. Vervolgens van 10 febrauri tot 4 maart yummie. Toen weer alles weg en toen gebeurde het onmogelijke: vanaf 12 maart ging er stukje bij beetje weer 250km loipes open! 

recordlowcanada

In delen van Canada zijn gisterochtend absolute kouderecords gebroken. Zie de jaartallen hierboven. Lees dit artikel met een video uit een winters Calgary.

PS Lees ook nog ff Wijnands verslag van de Gardenissima in Val Gardena.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.