Ik start met mijn nieuwe favoriete webcam bij onze partner Loser-Altaussee. Wat een geweldig plaatje en wat een dump. ik schat meer dan 50cm sneeuw hier! Hogerop wordt de meter wel gehaald gok ik.

Zaterdag postte ik deze kaart van het ICON model in m’n weerbericht terwijl deze by far de meest positieve berekening was, maar ik had er een goed gevoel bij. Ook de meest positieve berekeningen komen dus wel eens uit! Het GFS en EC hadden toen een beschaafde 50cm in hun berekening zitten voor deze 48 uur, mietjes 😉

En het sneeuwt nog wel even door hoor want heel die pluk wordt uitgeknepen boven de Alpen. Het overgrote deel van de Benelux met bewolking en wat gemiezer terwijl ik net heerlijk door het zonnetje langs alle plezier makende kinderen fietste. Weinig echt bommen hier gelukkig.

Een vrij rustige jaarwisseling in de Lage Landen: zacht, de regen mag weinig voorstellen en een zwakke maar langzaam aantrekkende wind. In het uiterste zuiden misschien nog wat mist in combinatie met het vuurwerk.

Die aantrekkende wind is de voorbode voor nieuwjaarsdag wanneer er zeer tijdelijk even een stormachtige windkracht 8 op de Wadden gemeten kan worden. Echt veel zal het niet voorstellen hoor maar bewaar je vuurpijlen niet tot morgen.

Lokaal kunnen de buien ’s avonds in het oosten een winters karakter hebben, maar verwacht er niet al te veel van. In heel Duitsland en dus ook het Sauerland wel wittigheid. Dat belooft wat voor mijn reis naar Hopfgarten in de nacht. Ik hoop op niet al te veel vertraging maar sneeuw onderweg is wel een prima vooruitzicht voor…

Een aankomst in de verse sneeuw, dat wordt genieten! Kaartjes zijn van de nieuwste GFS run die sowieso weer mieters is voor Oostenrijk en dit keer ook Zwitserland meeneemt gelukkig. De Franse Alpen wachten en wachten maar. We duimen voor jullie!

Dit zijn achtereenvolgend de 4 verschillende neerslagmomenten in de Alpen volgens het nieuwste GFS, zelfs positiever dan het EC van vanmorgen! Nee alles behalve laaglandwinter maar wel top voor de pure noordkant.

Ver weg in de run geeft het Eurohoog het dan eindelijk op en bedient ook de Franse Alpen weer. Maar de afbraak van dit Eurohoog wordt alsmaar uitgesteld dus ik geloof hier helaas nog amper in. Geniet daar voorlopig van het Grand Beau!

De stratosfeer lijkt zich in de loop van januari dan eindelijk wat te gaan herstellen, een flinke afwijking hoor. Helaas zie ik er voorlopig nog weinig van terug in de lagere luchtlagen, het is ook geen 1-op-1 verband, maar wat niet is kan nog komen. Want ooit zal de Lage Landen winter dan toch echt moeten starten? Nouja gelukkig is het in een groot deel van de Alpen (na de regen) gewoon een zeer prima kerstvakantie, dat is ook wel eens anders geweest. Via deze weg ook nog eens de felicitaties aan Hajo en ik wens iedereen alvast een heel gezond, gelukkig en sneeuwrijk 2019!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

29 reacties

Gesloten voor reacties.