Les menuires
Lees verder >

Toegang tot het grootste skigebied ter wereld voor een grandioze vakantie.

les menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallees, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

INNSBRUCK
Lees verder >

Krijg het citytrip gevoel en combineer het met een dagje op de latten!

Val d'Anniviers
Lees verder >

Een prachtige bestemming in de Zwitserse Alpen!

die tauplitz
Lees verder >

Ski een circuit, neem een vroege vogel start op de lege pistes of neem een zonnebad!

Val d'anniviers
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur en de cultuur in deze Zwitserse parel

Innsbruck Nordkette
Lees verder >

Het leukste en ruigste piepkleine skigebied van de Alpen.

les menuires
Lees verder >

Wintersport met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Wil je een unieke ervaring? Probeer dan de Hochjoch Totale! Nog voor de liftjes openen knal jij al over de langste dal afdaling in het Montafon!

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Val d'anniviers
Lees verder >

Vakanties vol avontuur wachten op jou!

2015, je was fantastisch … maar nu willen we sneeuw!

check ook eens

61 Reacties

 1. Erwin schreef:

  Nieuwe EC OPER (12u) is wat scheutiger met sneeuw dan de 00uur variant en ook wat kouder!

  Den Helder-Zwolle-Almelo zal de lijn zijn waarboven eerst op zondag natte sneeuw gaat vallen overgaand in sneeuw. Ook op maandag zal boven die lijn sneeuw vallen. Leuk winterprikkie dus

  De sneeuwgrens kan uiteraard nog iets verder opschuiven als de depressie iets minder tegendruk geeft dan nu berekend.

  Ik voorspel nu trouwens al dat de OPER fors kouder zal zijn dan het ensemble gemiddelde.

 2. Arno schreef:

  Als het om de Dolomieten gaat, ben ik zeker een trouwe lezer. En dat zal er na dit bericht niet minder op worden

 3. Stefan Kaptein schreef:

  Als het 20 cm wordt zullen ze er hier ontzettend blij mee zijn want ik heb geen woord gelogen over hoe slecht het hier nu is. Dus kom maar op. Ik zal er nu weinig meer aan hebben want heb de handdoek al in de ring gegooid en ga naar huis. Voor een ieder die nog gaat komen, veel plezier maar doe voorzichtig.

 4. Maistro(Rob) schreef:

  Toch bizar….eerst is gfs de brenger van goed nieuws en dan laat ec de realiteit weer gelden…..en net als je gelooft in de betrouwbaarheid van ec …..is deze weer onbetrouwbaar en gaan we weer voor gfs wat weer de brenger van slecht nieuws is……pffff ingewikkeld baantje dat weer verhaal.

 5. Broer schreef:

  Opmerkelijk inderdaad hoe de modellen heen en weer slingeren de afgelopen dagen. Heb de afgelopen dagen al vaak gedacht van “kijk, zie je wel, uiteindelijk draait alles bij naar zacht”, maar steeds dan toch weer die koude runs ertussen. Geeft wel aan hoe kritiek weer de trekrichting van zo’n Nederlaagje is. Hoop doet leven!

 6. Leo schreef:

  Nu, Frederic is van meet af aan nóg behoudender vwb de winterkansen voor de LL dan ik. Daar op zich niets aan te voegen; hij heeft de leiding vanavond. Ik laat me vanavond misschien ook weer te veel meeslepen door de mooie ECMWF (=afgekort EC / staat voor Europees model) -kaartjes. Nu goed, is ook voorpret toch? Daarnaast wil ik wat fysieke (on) mogelijkheden volgen dus volg ook daarom de kaartjes die ik nu toon.
  NB één onzekerheid wil ik toevoegen: de koers en kracht van de eerste depressie die vanaf zaterdagavond sneeuw en kou kan gaan brengen. Opmerkelijk is dat het verschil in koers (in het EC) model t.o.v. vanmorgen 200 km (zuidelijker) is én veel verder uitdiept (verschil van 10 mb). Wat maar aangeeft dat er nog énorm veel onzekerheid in zit.

  Het nieuwste speelgoedje op wetteronline.de zijn de sneeuwvalkaartjes. Geeft de sneeuwval in cm per 6 uur aan. Let wel: wat er valt dus; zegt niet alles over wat er effectief blijft liggen. Interessant is dat ik zie dat de berekende mm’s neerslag niet 1-op-1 overgezet worden naar cm’s sneeuw maar wisselen; op het ogenblik ca. een factor 12. Ik vermoed dus dat er een berekening achter zit die ook parameters als temperatuur daarin meeneemt. Veel sneeuwmomenten in de nieuwste run; vooral voor het noordoosten van NL.
  NB als deze kaart werkelijkheid wordt kan het in het noorden nog een gekke maandagochtend-spits worden.

  Dan deze; áls de sneeuw lekker blijft liggen komt er bovenop de transportkou nog wat stralingskou. En worden dergelijke minima mogelijk. Ik ben daar uiterst gereserveerd over; als de sneeuw al blijft liggen kan die al snel papperig worden of verijzen door smelt van onderaf. Dan veel minder uitstraling!

  En als toetje twee fantasierijke ijspluimen. Deze van gisteren neem ik ook even mee. Omdat ie zo mooi is, maar ook omdat het verschil in de hoofdrun (rode lijn) er mooi uitspringt.

  En deze is vandaag. In beide gevallen enkele lijntjes die ruim door de 5 cm gaan; schaatsen? Die kans is uitermate klein. Alleen al o.b.v. dat ensemble niet meer dan 10%. Maar belangrijker om te volgen is (als de temperaturen daaraan gaan voldoen) of de ijsvloer zo snel tot stand komt als dit model ons voorschotelt. Al na ca. 2 etmalen met net aan matige vorst zou dat moeten geburen; geloof ik niet hoor. Maar; interessant om te volgen!

  • Bas schreef:

   @Leo Geweldige aanvulling op het goede artikel van Frédéric.

   • Erwin schreef:

    @Leo, ik vind de toevoegingen die je doet ook erg waardevol en realistisch. Wat bedoel je met de factor 12. 1mm = 12 mm (1,2 cm) sneeuw of bedoel je dat de factor 1.2 moet zijn. 1 mm is 1,2 mm sneeuw?

  • Leo schreef:

   @All, met die factor bedoel ik het volgende. De modellen geven in de ruwe uitvoer de neerslag altijd als zijnde in vloeibare vorm weer. Als het als sneeuw valt is de vuistregel een factor 10. Dat wil dus zeggen: 1 mm berekende vloeibare neerslag is dan 10 mm (=uiteraard 1 cm) sneeuw. Die factor wisselt echter een beetje, 10 gaat vooral op bij temperaturen iets onder nul (wat meestal het geval is), en is als ik het goed heb grofweg temperatuurs-afhankelijk waarbij geldt dat hoe kouder hoe groter de factor. Zo kan ik me vaag aan de andere kant een sneeuwsituatie herinneren (denk vorige “winter” of was het 2013/14?) met net niet natte sneeuw; de accumulatie viel toen erg tegen maar het KNMI had dat in de guidance goed voorspeld aan de hand van (maar) een factor 5 a 6. Aan de andere kant zal die factor zoals nu in de verwachting voor NO-NL bij ca. -5 graden ongeveer 12 kunnen zijn. Ik zie bv dat 4 mm neerslag vertaald wordt naar 50 mm sneeuw.

 7. tom schreef:

  Ik en de andere Belgen hier vallen toch niet in de prijzen wat sneeuw betreft. Zou jammer zijn.

 8. Daniël schreef:

  Zit precies op de scheidslijn net boven Alkmaar (Broek op Langedijk) Wordt weer lantaarnpaal staren de hele avond zeker? 🙂

 9. Patrick schreef:

  Misschien wat voorbarig, maar zou het toch een horrorwinter ( in negatieve zin dan ) kunnen worden voor Oostenrijk . Opnieuw zal Oostenrijk er grotendeels tussenuit vallen. Om gek van te worden . Die 20 cm die er ( misschien ) zal vallen brengen echt geen oplossing hoor . Dat zijn peanuts die alleen even dienen voor het winters gevoel en zicht want snel zal dit laagje weer verdwenen zijn met de mogelijk opnieuw soort teflon situtie die eraan zit te komen .
  Blijkbaar kan Oostenrijk geen dump meer krijgen , spijtig .

 10. Geert schreef:

  Ja @Tom, het gaat nooit meer sneeuwen in België. Aleen nog in NO-Nederland. Afwachten allemaal zou ik zeggen en je niet te gek laten maken door die springerigheid id kaarten. Goeie trekrichting van het laag en voor je het weet ligt je tuin wit. En meestal draait het net anders uit, dan alle eerdere scenario’s

 11. Daniel schreef:

  We hebben jaren gehad zonder sneeuw van betekenis en toen vanaf 2008 ineens 4-5 jaar weer wel. Is het niet dit jaar , dan volgend jaar wel weer. Hoe balen het ook is 🙁

 12. snowdreamer schreef:

  Geen sneeuw in belgisch limburg of vlaams-brabant Frederic.

 13. snowdreamer schreef:

  Dank je Erwin.

 14. dolly schreef:

  Oooooooo……..ik wil koude !!!!! 😉

 15. HansvK schreef:

  Wordt tijd dat de Dolomieten wit gaan kleuren (meer dan die witte lintjes nu).

 16. Erwin schreef:

  gfs 18uur komt op 4,5 en 6 januari toch wel met LMG achtige situaties waarbij de kans toch vrij groot is dat een groter deel van Nederland sneeuw gaat zien op deze dagen. Vooral de nacht ven ochtend van woensdag 6-1 is voor boven de rivieren op grote schaal sneeuwval mogelijk!

  • Erwin schreef:

   Blijft waarschijnlijk wel een korte winterprik met beste papieren voor NO uiteraard maar het blijft vrij kritisch allemaal. Kan zo maar tot een code oranje komen volgende week maandag tot woensdag. k acht die kans zeker voor de Noordelijke provincies erg groot.

 17. Erwin schreef:

  Persoonlijk vind ik het 2e laag dat in de nacht en vroege ochtend op woensdag 6-1 binnentrekt zeer interessant. Daar focus is me op qua grootschalige sneeuwkansen. Dit laagje lijkt een wat gunstiger trekrichting te hebben en vooral boven de rivieren grootschalig sneeuw te KUNNEN gaan geven.

  Vanaf morgen gaan we de wat meer gedetailleerde modellen Hirlam en Harmonie erbij halen om de sneeuwsituatie nog beter te kunnen gaan beoordelen. Iets waar Leo ook altijd een sterke bijdrage in heeft.

 18. Leo schreef:

  LOL Frederic 🙂 GFS 18h hoofdrun doet op LT precies je laatste optie van je bericht !!!

 19. Asten (Harmelen) schreef:

  GFS 18.00: gaat Frederic (toch) gelijk krijgen en krijgen we de winter toch nog via de achterdeur binnen ??

 20. Frederic schreef:

  Het einde van de GFS18 vind ik weer uitermate hoopvol voor de verre toekomst. Nu al een paar keer gezien, die drukstijgingen net ten westen van Ierland en dan doorkantelend. Schaatsrun.
  Zit ook heel duidelijk in de ensembles als mogelijke trend.

 21. Frederic schreef:

  @Leo en @Asten. haha
  Is ook volgens mij gezien de huidige constellatie van de atmosfeer de enige mogelijkheid om een stabiele langdurige winterfase in de LL te krijgen.
  Nu voor het derde jaar op rij is de westelijke bovenluchtstroming te sterk om iets echt duurzaam uit het oosten te laten opschuiven. Dus kan het enkel door warmteadvectie vanuit het Azorenhoog komen.
  Zeeeeeer voorbarig allemaal natuurlijk, maar deze winter mogen we nog niet afschrijven 😉

 22. Frederic schreef:

  PS: Happy birthday @Hajo !!!

 23. Frederic schreef:

  De 100% zeker (volgens GFS18 ensemble) ijsdagen-grens is iig alweer wat meer westelijk opgeschoven.
  Ligt bij Hamburg nu:

 24. michel schreef:

  @hajo happy birthday.

  Btw @frederic zal hij toch gelijk krijgen??? Wat moeten we deken kijkend naar onderstaande kaart??

  [img]http://www.wetteronline.de/?pid=p_modell_expert&ireq=true&src=modellb/vermarktung/wom/modell/gfs/0p5/gfs0p5womkarten/2015/12/30/18/euro/pslv/pslv_16011506_15123018.gif[/img]

 25. Mooi bericht @frederic, netjes en erg duidelijk geschreven!

  Gadverdamme, net wakker geworden door de ellendige zuidzuidwest wind die voor de zoveelste keer tegen mijn slaapkamer rolluik beukt.
  Ben het echt zat om telkens door die verrukte wind uit mijn slaap te worden gehaald.

 26. snowdreamer schreef:

  Hajo happy birthday.

 27. Maistro(Rob) schreef:

  Gefeliciteerd @hajo

 28. martijn sonnenberg schreef:

  Gefeliciteerd met je 49e verjaardag Hajo!

 29. Wim schreef:

  Hajo, gefeliciteerd met je verjaardag. Volgend jaar een Abraham van een grote sneeuwpop?

 30. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Hajo gefeliciteerd !!!!
  Gfs 0h gaat nu in de meteofictie voor de 2 optie van Frederic.Drukstijgingen ten zuidwesten van ierland(azoortje hoog eindelijk noordwaarts)Hierdoor onstaat steeds mooie sneeuwval voor de noordalpen met lage sneeuwgrens.Een mooie run dus voor Stefan en Eric:)

 31. smette schreef:

  ec is terug een gruwelrun op LT met de teflon pan

 32. adrie schreef:

  van harte gefeliciteerd met je verjaardag Hajo,
  oostenrijk is dit keer niet dik bedeeld met de aankomende sneeuw, maar geloof me; over een week ziet het er heel anders uit, dan kan het nog wel eens echt los gaan voor oostenrijk.. of het complete alpenraum. meters sneeuw in het voorruitzicht. alle wegen dicht. wij ingesneeuwd . vliegtuig gemist, moeten nog een week extra blijven. bah. erg hoor.

 33. Jeroen schreef:

  Hajo, van harte gefeliciteerd, ga vooral zo door met je winterweer verslaglegging, altijd top om te lezen.
  Jeroen

 34. Nick (Afkoeling) schreef:

  Van harte Hajo, nog vele jaren!!
  Met mooie winters natuurlijk 😉

 35. Maxski schreef:

  Gefeliciteerd Hajo. Fijne dag vandaag.

 36. Ronald Oerlemans schreef:

  Van Harte Hajo, dat je als verjaardagskado, nog vele jaren ons mag voorzien van dagelijkse weersberichten in weer-info. Maak er een mooi 2016 van.

 37. Cas schreef:

  Proficiat Hajo, fijne dag gewenst!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.