nijmegeneerstedag

Hoeveel mazzel wil je hebben? Regen alleen voor de vroege lopers op de eerste dag. Verder droog. Matige temperaturen en een aangenaam windje. Regelmatig zon maar elke dag ook dikke afschermende bewolking. Veel mensen zullen zich de blaren op de voeten lopen, maar niemand zal aan het weer bezwijken. Als het dan zaterdag in de Lage Landen gaat regenen zowat op bestelling – misschien vrijdagmiddag al een beetje – hebben de Alpen al minstens 50mm binnen. Vooral vrijdag plenst het er fors uit een spontaan vormend front van de Costa del Sol naar Berlijn. Een front dat de Lage Landen dus helemaal niet raakt. De komende dagen is het nog gewoon warmteonweer wat dagelijks regen brengt langs de hoofdkam.

neerslaggordel

Kijken we 10 dagen vooruit zien we een neerslagpatroon dat we eerder in het voorjaar ook al vaak zagen. Een vrij droge gordel van Portugal naar Berlijn. En de meeste neerslag in een gordel diep Europa in. Ten teken dat de polaire stroming pas daar botst met de zuidelijke warmte. Tja en de Alpen….

waterbom

Die hebben goede kans het afvoerputje te worden waar al het meteorologische geweld samenkomt. Hier zie je wat er in potentie over een dag of 6 à 7 in 3 uur kan neerdalen. 30mm in in zo’n korte tijdspanne al zeer bijzonder. 60mm is krankzinnig. En het gevaar is er altijd dat er lokaal ergens het dubbele daarvan neer klatert. Dan heb je overstromingen en wellicht dodelijke slachtoffers zoals begin juni in Zwitserland toen die kelder onderliep. In beide modellen zien we zondag en maandag als meest gevaarlijke dagen.

waterbom-ec

Kijken we naar de totaal berekende neerslag zien we nu ook weer dingen die eerder in het voorjaar werden berekend en ook uitkwamen. Een soort terug bij af gevoel dus. En zeker geen feest voor de mensen die komend weekeinde richting Alpen vertrekken.

waterbom-gfs

Het Amerikaanse model doet er met zijn ruimere grid een flinke schep bovenop. Meteofiction. Maar wel om van dag tot dag te gaan volgen. Blijft dit staan kunnen ze delen van de Alpen tot catastrofegebied gaan uitroepen. Geen uitzondering of zo. Het hoort erbij. Je hebt bergen of je hebt ze niet. Voor moeder natuur is een gebergte een korstje op de huid. In 30 miljoen jaar gevormd en ook in 30 miljoen jaar weer weg te slijten. Overvloedige regen en lawines en aardbevingen helpen daarbij. En vooral de periodieke ijstijdjes die in de huidige cyclus 90.000 jaar duren gevolgd door 10.000 jaar interglaciaal.

araber_zellamsee

Wie zeker blij zullen zijn met flinke regen in de Alpen zijn de arabieren! Vooral Zell am See Kaprun is voor hen een geliefde bestemming geworden. Waarom nu net daar mag Joost weten. Zij komen niet voor de zon of de hitte. Die hebben ze thuis al. De afgelopen periode moet voor hen een grote teleurstelling zijn geweest. Vanaf vrijdag worden ze weer op  hun wenken bediend!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.