nijmegeneerstedag

Hoeveel mazzel wil je hebben? Regen alleen voor de vroege lopers op de eerste dag. Verder droog. Matige temperaturen en een aangenaam windje. Regelmatig zon maar elke dag ook dikke afschermende bewolking. Veel mensen zullen zich de blaren op de voeten lopen, maar niemand zal aan het weer bezwijken. Als het dan zaterdag in de Lage Landen gaat regenen zowat op bestelling – misschien vrijdagmiddag al een beetje – hebben de Alpen al minstens 50mm binnen. Vooral vrijdag plenst het er fors uit een spontaan vormend front van de Costa del Sol naar Berlijn. Een front dat de Lage Landen dus helemaal niet raakt. De komende dagen is het nog gewoon warmteonweer wat dagelijks regen brengt langs de hoofdkam.

neerslaggordel

Kijken we 10 dagen vooruit zien we een neerslagpatroon dat we eerder in het voorjaar ook al vaak zagen. Een vrij droge gordel van Portugal naar Berlijn. En de meeste neerslag in een gordel diep Europa in. Ten teken dat de polaire stroming pas daar botst met de zuidelijke warmte. Tja en de Alpen….

waterbom

Die hebben goede kans het afvoerputje te worden waar al het meteorologische geweld samenkomt. Hier zie je wat er in potentie over een dag of 6 à 7 in 3 uur kan neerdalen. 30mm in in zo’n korte tijdspanne al zeer bijzonder. 60mm is krankzinnig. En het gevaar is er altijd dat er lokaal ergens het dubbele daarvan neer klatert. Dan heb je overstromingen en wellicht dodelijke slachtoffers zoals begin juni in Zwitserland toen die kelder onderliep. In beide modellen zien we zondag en maandag als meest gevaarlijke dagen.

waterbom-ec

Kijken we naar de totaal berekende neerslag zien we nu ook weer dingen die eerder in het voorjaar werden berekend en ook uitkwamen. Een soort terug bij af gevoel dus. En zeker geen feest voor de mensen die komend weekeinde richting Alpen vertrekken.

waterbom-gfs

Het Amerikaanse model doet er met zijn ruimere grid een flinke schep bovenop. Meteofiction. Maar wel om van dag tot dag te gaan volgen. Blijft dit staan kunnen ze delen van de Alpen tot catastrofegebied gaan uitroepen. Geen uitzondering of zo. Het hoort erbij. Je hebt bergen of je hebt ze niet. Voor moeder natuur is een gebergte een korstje op de huid. In 30 miljoen jaar gevormd en ook in 30 miljoen jaar weer weg te slijten. Overvloedige regen en lawines en aardbevingen helpen daarbij. En vooral de periodieke ijstijdjes die in de huidige cyclus 90.000 jaar duren gevolgd door 10.000 jaar interglaciaal.

araber_zellamsee

Wie zeker blij zullen zijn met flinke regen in de Alpen zijn de arabieren! Vooral Zell am See Kaprun is voor hen een geliefde bestemming geworden. Waarom nu net daar mag Joost weten. Zij komen niet voor de zon of de hitte. Die hebben ze thuis al. De afgelopen periode moet voor hen een grote teleurstelling zijn geweest. Vanaf vrijdag worden ze weer op  hun wenken bediend!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.