Verse sneeuw Zwitserland 3 dagen

Klik voor grotere afbeelding

Wat is er nu precies gevallen? Goed nieuws: het Zwitserse Sneeuw- en Lawineonderzoekscentrum is terug met de dagelijkse sneeuwmetingen en sneeuwkaarten (ga naar slf.ch, klik op “Schneedaten” voor de metingen). Bovenstaande kaart toont wat er de afgelopen 3 dagen is gevallen. Samenavttend ook puttend uit andere bronnen: 15 tot 60cm langs de hele noordkant van de Alpen en ook goed doorzettend naar de hoofdkam.

Hieronder een serie kaarten die zicht biedt op wat er nog gaat vallen in de Alpen en in Scandinavië en enkele fraaie webcams.

Sneeuw/regenkaarten

[fbphotos id=305097032857842]

Dump in Scandinavië
Ik zal nog even speuren naar een manier om niet alle minikaartjes te hoeven tonen. Klik op de eerste en zap zo door de tijdserie van de nieuwe GFS 00u. We zien vandaag de zon doorbreken in de Alpen. Vervolgens zien we vanavond een felle depressie onder Zuid-Noorwegen en Zuid-Zweden langs trekken. Voor echt winterweer tot in het laagland moet die depressiebaan zuidelijk van je liggen. Dat vormt de scherpe grens tussen waar het regent en waar het sneeuwt. Nog lang geen winter in Nederland dus. Maar in Scandinavië gaat het dus stevig dumpen en nu eens juist niet tegen het Noorse kustgebergte maar juist in de binnenlanden.

Sneeuwgrens
Gelukkig liggen de Alpen ruim hoog genoeg om ook als het Europese laagland nog geen winter krijgt, toch gewoon veel sneeuw af te vangen. Dat gaat ook weer gebeuren vanaf vrijdagavond bij een wat hogere sneeuwgrens. Denk aan 1200 tot 1400 meter in de Franse Alpen en 600 tot 1200m (ja hier veel onzekerheid) in Oostenrijk. Noch geen hosanna-stemming dus over een doorbraak van de winter en een echte bestendiging van het sneeuwdek.

Boude voorspelling
De fase van gemiddelde tot iets bovengemiddelde temperaturen lijkt aan te houden tot 15 december. Met op 13 december nogmaals een kleinsneeuwdumpje boven een dergelijke sneeuwgrens. Daarna zou het weer de koude kant op kunnen. Nog erg onzeker. Morgen weer een vooruitblik, een nieuw videoweerbericht en misschien een nieuwe boude voorspelling. Eerst nog even genieten van onderstaande webcambeelden!

Setje webcams

[fbphotos id=305099246190954]

Mijn inschatting is dat er in Flaine het allermeeste is gevallen…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.