Verse sneeuw Zwitserland 3 dagen

Klik voor grotere afbeelding

Wat is er nu precies gevallen? Goed nieuws: het Zwitserse Sneeuw- en Lawineonderzoekscentrum is terug met de dagelijkse sneeuwmetingen en sneeuwkaarten (ga naar slf.ch, klik op “Schneedaten” voor de metingen). Bovenstaande kaart toont wat er de afgelopen 3 dagen is gevallen. Samenavttend ook puttend uit andere bronnen: 15 tot 60cm langs de hele noordkant van de Alpen en ook goed doorzettend naar de hoofdkam.

Hieronder een serie kaarten die zicht biedt op wat er nog gaat vallen in de Alpen en in Scandinavië en enkele fraaie webcams.

Sneeuw/regenkaarten

[fbphotos id=305097032857842]

Dump in Scandinavië
Ik zal nog even speuren naar een manier om niet alle minikaartjes te hoeven tonen. Klik op de eerste en zap zo door de tijdserie van de nieuwe GFS 00u. We zien vandaag de zon doorbreken in de Alpen. Vervolgens zien we vanavond een felle depressie onder Zuid-Noorwegen en Zuid-Zweden langs trekken. Voor echt winterweer tot in het laagland moet die depressiebaan zuidelijk van je liggen. Dat vormt de scherpe grens tussen waar het regent en waar het sneeuwt. Nog lang geen winter in Nederland dus. Maar in Scandinavië gaat het dus stevig dumpen en nu eens juist niet tegen het Noorse kustgebergte maar juist in de binnenlanden.

Sneeuwgrens
Gelukkig liggen de Alpen ruim hoog genoeg om ook als het Europese laagland nog geen winter krijgt, toch gewoon veel sneeuw af te vangen. Dat gaat ook weer gebeuren vanaf vrijdagavond bij een wat hogere sneeuwgrens. Denk aan 1200 tot 1400 meter in de Franse Alpen en 600 tot 1200m (ja hier veel onzekerheid) in Oostenrijk. Noch geen hosanna-stemming dus over een doorbraak van de winter en een echte bestendiging van het sneeuwdek.

Boude voorspelling
De fase van gemiddelde tot iets bovengemiddelde temperaturen lijkt aan te houden tot 15 december. Met op 13 december nogmaals een kleinsneeuwdumpje boven een dergelijke sneeuwgrens. Daarna zou het weer de koude kant op kunnen. Nog erg onzeker. Morgen weer een vooruitblik, een nieuw videoweerbericht en misschien een nieuwe boude voorspelling. Eerst nog even genieten van onderstaande webcambeelden!

Setje webcams

[fbphotos id=305099246190954]

Mijn inschatting is dat er in Flaine het allermeeste is gevallen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.