Antonio Cerezo, Pablo Alexandre, Jesús Merchán y David Marsán – Agrupación Astronómica Deneb CC3.0

Door diverse omstandigheden (ziek en vakantie zonder internetverbinding) is het alweer een tijdje geleden dat ik een bericht heb geschreven. Maar na alweer een week hard werken ben ik weer op oorlogssterkte om helemaal los te gaan. Yeah. En ik val eigenlijk met mn neus in de boter. Over 2 weken, op vrijdag 20 maart,  is er een mooie zonsverduistering te zien boven west Europa. En deze zonsverduistering is volledig op de Faroer Eilanden en Spitsbergen. Voor Nederland wordt de zon maximaal 81% verduisterd. Een geweldig fenomeen en er is een hele goede kans dat wij deze zonsverduistering goed te zien krijgen.

ats_0112015

Op 20 maart schuift de maan tussen de zon en de aarde door. De maximale zonsverduistering op de Faroer Eilanden is 2 minuten en 50 seconden. Dit is niet heel erg lang omdat de apsiden van de maan dit jaar niet heel gunstig is. De maan staat dit jaar namelijk verder van de aarde dan vorig jaar door zijn elliptische baan. En hoe dichter bij de aarde hoe groter de schaduw. Toch is het perigeum (het moment dat de maan dichter bij de aarde staat) gunstig.

S2015Mar20

De donkere baan op de foto hierboven is de positie waar de zonsverduistering volledig is. Het lichtgrijze gedeelte is de schaduw over de aarde. De Faroer Eilanden en Spitsbergen zitten dus in de “hoera” zone.  In Nederland is de zon op z’n hoogtepunt voor bijna 82% verduisterd. Hoe zuidelijker je zit hoe minder verduisterd. Al zal dit echter voor Nederland geen slok op een borrel zijn maar slecht tienden van procenten. Kijk maar eens rond op deze website

20mrtznsverd 937

Dit is de maximale zonsverduisteringssituatie voor Amsterdam rond een uur of half 10. Het is uitermate belangrijk dat je met deze constellatie NIET rechtstreeks in de zon kijkt. Oogschade is ook bij 82% significant. Gebruik dus absoluut een eclipsbril. Dan is de zonsverduistering op onze breedte prachtig zichtbaar.

Rtavn3363

En hoe is het weer op 20 maart? We zitten dan heel ver in de meteofictie sector. Het is tenslotte pas over 2 weken. Lees hier nog maar eens de zin en onzin over meteofictie. Toch heb ik goede hoop dat deze zonsverduistering goed te zien is door de voortdurende aanwezigheid van hoge druk. Sterker nog….GFS en EC komen met een kogelrond Scandihoog over 10 dagen. Goede kans op, ik zeg 75%, dat we een goede wolkenconstellatie hebben op 20 maart om de eclips te aanschouwen. Kijk maar eens naar het bovenstaande kaartje. Dat dit letterlijk uitkomt is natuurlijk geheel plausibel. De rode streep heb ik zelf ingetekend. Daar waar het zwart is, is geen bewolking. Need I say more?

Rtavn3361

Aflandige droge wind boven west Europa. ECMWF gaat niet zo ver in zijn berekeningen, maar nogmaals, dit is zeer gunstig voor een heldere eclips.

equinox

En de zonsverduistering valt bijna samen met de lente equinox. Het moment dat de zon recht boven de evenaar staat. Dit is niet meer dan een astronomisch toeval. Slechts 13 uur later is de equinox een feit. Geinig.

220px-Lunar_libration_with_phase2

En door de libratie van de maan staat deze op 19 maart het dichts bij de aarde deze maand. Slecht op 357.5K KM van de aarde. Toevallig gisteren stond de maan het verst weg deze maand:  406.384 KM. Maar omdat de maan dit jaar steeds verder van de aarde koerst is een zonsverduistering in het vroege voorjaar erg gunstig. Anders zou de verduistering ringvormig zijn.

85b

En op de de Faroer Eilanden kan men de schoonheid aanschouwen van een volledige zonsverduistering. Inclusief de Corona en de protuberansen. Lijkt mij onwaarschijnlijk mooi om waar te nemen. Iemand al een ticket geboekt? Hopelijk werken de weergoden mee en krijgen we deze verduistering helder te zien. Ik kijk er naar uit.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

11 reacties

Gesloten voor reacties.