atacama-flowers

De droogste plek op aarde afgezien van de ijswoestijnen op Antarctica is de Atacama woestijn in Chili. Gemiddeld valt er 15mm per jaar. Maar dat valt natuurlijk niet elk jaar. Nu staat het gebied vol in de schijnwerpers omdat het er flink geregend heeft. En in woestijnen betekent flinke regen meteen ook een weelde aan bloemen. Veel roze maar ook dit blauw. Eerst kijken we even rond op Twitter en Instgram. Onderaan dit artikel nog de meest buitenissige feitjes over de Atacama.

La naturaleza nos quiere decir algo #Atacama Een foto die is geplaatst door Alejandro Negri (@alejandronegri) op

#desiertoflorido #atacama

Een foto die is geplaatst door Monica (@moni_pht) op

#chile #atacama #vallenar #flor #flower #colours #pink

Een foto die door dawsondeep is geplaatst op

Désert d’Atacama en fleur !!! #climat #globalwarming #réchauffement #désert #atacama #fleurs #flowers #nature #climatechange

Een foto die is geplaatst door Brigitte Riglet (@brigitteriglet) op

Glimlachen jullie samen met mij om sommige van de laatste hashtags? Dat is ook wat Nobelprijswinnaar Ivar Giaever in deze video zegt: “Je hoort altijd alleen de negatieve dingen. Maar het moet ook wel ergens ook beter worden toch?” In elk geval is deze regen gekoppeld aan de El Ninjo momenteel. Maar ook langere cycli spelen een rol. In dit artikel lezen we dat het de meeste neerslag in 40 à 50 jaar is geweest. Dat zijn weer die schommelingen over meerdere decennia die we steeds tegenkomen.

Op Wikipedia barst het van de leuke feitjes over de Atacama woestijn:

Moreover, some weather stations in the Atacama have never received rain. Periods of up to four years have been registered with no rainfall in the central sector, delimited by the cities of Antofagasta, Calama and Copiapó, in Chile. Evidence suggests that the Atacama may not have had any significant rainfall from 1570 to 1971. The Atacama Desert may be the oldest desert on earth, and has experienced extreme hyperaridity for at least 3 million years, making it the oldest continuously arid region on earth. The long history of aridity raises the possibility that supergene mineralisation, under the appropriate conditions, can form in arid environments, instead of requiring humid conditions. Geological research suggests that in some sections of the Atacama Desert, such as in today’s Chile, hyperaridity has persisted for the last 200 million years (since the Triassic). This desert is so arid, many mountains higher than 6,000 m are completely free of glaciers. Only the highest peaks (such as Ojos del Salado, Monte Pissis, and Llullaillaco) have some permanent snow coverage.

Waanzinnig dat soort dingen. Je moet je toch echt in je handjes knijpen als je tijdens ons eendagsleventje op geologische tijdschaal überhaupt een forse klimaatovergang mag meemaken. In 1971 zou de Atacama zijn teruggekomen van 400 jaar droogte? WTF! Dat heb ik dus meegemaakt… zelf ben ik alleen in de Sahara geweest. Foto’s gezien van mensen in kano’s lang geleden na zo’n zeldzame regenval. Ik heb er zelf op een dromedaris twee uur regen meegemaakt. Diezelfde dag eind augustus overleden op de M’goun (4071m) vier Fransen in een sneeuwstorm. De Atacama volg ik pas sinds ik heb samengewerkt met een Spaanse glacioloog die veel in Chili kwam voor gletsjeronderzoek. Hij wees me altijd op de onzinnigheid van het Weeronline.nl weermodel omdat hun model elke dag 10% kans op neerslag gaf voor de Atacama. Dij fout lijkt intussen gefixed

O ja. Nummer twintig nog. Tja als je mooie bloemetjes plukt….

#flashbackfriday #atacama #chile #desertodoatacama Een foto die is geplaatst door Day Mesquita (@dayenne) op


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.