Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

2 x Föhn met sneeuw in het midden en bizarre cliffhanger GFS

check ook eens

21 Reacties

 1. Bart (Amsterdam) schreef:

  Mooi bericht Hajo. In Winterberg hebben ze de Pasen ook gemakkelijk gehaald, zie ik:

  https://www.skiliftkarussell.de/nl/aktuell/web-cam.html

 2. Leo schreef:

  Zo, dat is nog eens een cliffhanger inderdaad! Het spreekt voor zich dat het geen betoog hoeft maar voor de zekerheid citeer ik Hajo nog maar even: “Pure meteofiction die zeker niet gaat gebeuren maar we spieken toch even….”
  Het temperatuursverloop dat deze hoofdrun laat zien is rond die dagen vrijwel identiek met 2007.
  Met overigens wel een héél belangrijk verschil: de marathon van Rotterdam is dit jaar gelukkig een week eerder. Verstandige keuze zou je zeggen maar helaas heb ik niet het idee dat het weer hieraan ten grondslag ligt..

  Hoe dan ook; destijds werd het op 13 april 24.4 graden en 14 april voor De Bilt de vroegste zomerse dag “ooit”. In het nu geschetste scenario een nipte verbetering. Je zal zien dat nu..

 3. Leo schreef:


  Overigens ben ik er voor M-day / weekend wat minder gerust op dan Hajo.

  De spreiding is enorm; het kan werkelijk nog alle kanten op. Spannend!

 4. Joke, Riederalp schreef:


  s’nachts in de auto slapen en dan snel op skies!

 5. Leo schreef:


  Eerste paasdag toch nog altijd kansje op lichte sneeuw voor Nederland in de vroege ochtend. Afhankelijk van de timing van de buiige neerslag; oosten en noordoosten maken de grootste kans.

 6. Leo schreef:

  Enkele dagen terug in de reacties en binnen het team wat discussie en twijfel over wanneer we de (bij toen kansrijk geachte uitkomen van opnieuw) vorige witte Pasen beleefden.
  Ik ben nog maar even in de archieven gedoken. In de beleving van velen (ook mijn) was het 2013.

  Die was echter minimaal en vooral zeer lokaal.

  De perceptie zal met name komen doordat de maartmaand destijds als geheel zeer koud was met 19 vorstdagen en één ijsdag (11 maart) en de laatste decade zelfs als koudste “ooit” de boeken inging.

  Met wel een (“gebroken”) ijsvloertje op 1e paasdag!

  Een échte witte Pasen beleefden we echter op 24 maart 2008. Tweede paasdag viel op uitgebreide schaal veel sneeuw; in Zeeland in de vroege ochtend lokaal meer dan 10 centimeter.

  En later op de dag óók in de tuin van mijn schoonouders in Rotterdam.

  Dochterlief – toen 3 jaar oud.

  Even later met enige angst..

  Niet geheel zonder reden overigens 😉

  • Jaco schreef:

   Haha, inderdaad, mijn zoon is op 17 maart 2008 geboren en ik kan me nog goed herinneren dat we een sneeuwwandeling hebben gemaakt, de kraamverzorgster vond dat we te lang weg waren.

 7. fred schreef:

  Het zal zoeken worden dat geloof ik best, maar wanneer hadden wij de warmste Pasen ooit?.

 8. Michel schreef:

  Vandaag heerlijk geskied in Montafon, vannacht toch zo’ n 15 cm nieuwe sneeuw.

 9. Michel schreef:

  Na een zonnige warme dag met veel wind, föhn, toch de dal afdaling naar schruns kunnen nemen 🙂
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/87E1C5C9-0CB5-4C9A-824A-67359B8D3238.jpeg

 10. Leo schreef:

  https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/paasweer-kan-alle-kanten-op
  Hmm. Soms krijg je bijna het idee dat ze echt niet weten waar ze het over hebben en niet kunnen rekenen bij het KNMI. Gezien het opleidingsniveau (ook van deze dame) is dat echter uitgesloten. Dus nog maar eens: het suggestieve taalgebruik én de (afrondings)foutjes zijn zéér bewust!
  In deze:
  Ten eerste -en vandaar meteen mijn argwaan- twijfel ik aan de maar 8% variabiliteit door het verschil in de paasdata die benoemd (maar niet toegelicht) wordt. Het zal een manier van rekenen zijn.
  Gekker: “Over dertig jaar zullen vroege paasdagen ongeveer even warm zijn als late paasdagen nu.”
  Dit wordt gesteld omdat de temperatuur “over 30 jaar” 2 graden hoger zal liggen dan “nu”
  Auw wat fout en gewoon niet waar!!!
  – als we doorlezen wordt uitgegaan van een stijging van twee graden in 2050 t.o.v. niet nu (en dat is al 32 jaar trouwens) maar de referentieperiode: 1981-2010. Zeg maar 1995 dus. Dus: niet over 30, maar over 55 jaar!
  – verder wordt gesuggereerd dat “late Pasen” in het huidige klimaat gemiddeld 2 graden warmer zijn dan “vroege Pasen”. Dat kan geen waar zijn (als je kijkt naar de normaal voor de vroegste vs de laatste paasdata is het verschil niet 2 maar ruim 7 graden!) dus ook hier even nog een keer lezen en verder kijken. Met “vroeg” wordt kennelijk maart bedoeld en met “laat” april. Of je dan naar 10 april kijkt (wat gedaan zal zijn) of 25 april (wat correcter zou zijn) maakt die 5 graden verschil.
  – Er wordt -zoals bijna overal en altijd- gerekend met het meest extreme klimaatscenario (“Wh”) op basis van het emissie-scenario RCP8.5 (wat staat voor een stralingsforcering van 8,5 W/m2) :

  Zie namelijk de rode lijn. Dit scenario is echter zeer absurd en irreëel en kan bovendien de prullenbak in! A. omdat de actueel waargenomen concentraties van broeikasgassen (ver) achter blijven t.o.v. van berekende en veronderstelde in relatie tot de (antropogene) uitstoot – dit is erkend door het KNMI en (maar dat is meer mijn constatering) B. omdat de waargenomen temperatuurstijging achterblijft bij de scenario’s en C. omdat dit RCP 8.5 scenario wel héél bizar is. Het rekent in feite met het einde der tijden – al ver vóór de temperatuur zo ver stijgt. Er wordt namelijk o.a. uitgegaan van de meest explosief denkbare groei van de wereldbevolking, geen broeikasgas beperkende maatregelen én technologische stilstand of eigenlijk zelfs achteruitgang (zie bv. veel meer steenkolen-stook)
  – dit alles nog los van de diverse grote onzekerheden en aannames in de klimaatscenario’s op zich!

 11. Jorne schreef:

  Hoelang is het eigenlijk geleden dat we zo’n warme hoge druk toevoer hadden? Als ik even terug denk hebben we geen stabiele warme hoge druk periodes gehad in de Alpen en de LL. Moeten we dan terug naar oktober ofzo haha?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.