Gaan we onze favoriete dalen weer wit zien voor het begin van november? Al een tijdje gaat het rond in de reacties op de site en vandaag gooide Hajo er een boude voorspelling uit! We mogen niet klagen want we hebben momenteel 2x kans op mooie sneeuwval nog in oktober. Zo rond de 24e en 28/29 zijn er kansen op sneeuw in de Alpen, hieronder het ensemble voor Oostenrijk.

Eigenlijk is nog geen eentje een zekerheid, de 24e (ook nog gewoon 9 dagen in de toekomst) lijkt wel is een mooie glijbaan situatie te gaan worden maar nog genoeg lijntjes kiezen voor een minimale afkoeling. Dat heeft alles te maken met een oceaanhoog wat zich wat opdringt vanuit het westen, een situatie die ons niet onbekend is en regelmatig roet in het eten gooit.

Zo steekt dat in elkaar, kou uit het noorden zakt af over een oceaanhoog, recht op de Alpen af, heerlijke kaarten trouwens 🙂

Hieronder is op de neerslagtotalen-kaart goed te zien waar het hoog invloed blijft hebben. Met de termijn van zo’n 10 dagen in de toekomst zou die invloed van het hoog nog makkelijk honderden kilometers westelijk of oostelijk kunnen opschuiven. Meer naar het oosten betekent aanhoudende zon boven de Alpen, meer naar het westen betekent neerslag ook richting Frankrijk en misschien zelfs evoluerend naar een zuidkantdumpje. Alle bovenstaande scenario’s zijn al voorbij gekomen dus het is nog even onzeker. De meest recente berekeningen richten het winterkanon desalniettemin recht op de Alpen!

Met, volgens het Europese model, een sneeuwgrens van tijdelijk 500 meter hoogte zou dat een 100% score zijn voor Hajo zijn boude voorspelling. GFS ziet dezelfde situatie maar brengt de neerslagtotalen niet naar de halve meter. Daarintegen heeft het GFS wel een leuke langere termijn visie, het EC stopt namelijk met rekenen op 20 dagen (240 uur) vooruit.

Zie deze berekeningen van vanochtend en vanmiddag (00 en 06 runs), ijskoude kaarten voor West-Europa met sneeuw in alle middelgebergets. Ondanks de termijn zag ik dit (net als Hajo) als een kansrijk scenario, duimen maar!

En dat duimen is nodig want vanavond poepte het GFS dit uit, ja poepte want ik spoel het graag door de WC. Alles hangt samen met of er een oceaanblokkade tot stand komt of niet. Deze bol van hoge druk westelijk van Ierland zagen we in de runs van vanochtend en vanmiddag wel.

En hoe kansrijk is die hoge druk blokkade dan? Nou daarvoor heeft Meteociel mooie kaartjes genaamd ‘Probabilités des ensembles’. Mooie weergave van de kans op, in dit geval, een luchtdruk van 1030 of meer volgens het ensemble van het GFS. Wat zien we daar op 27 oktober, een kans van maximaal 60% op een hoge druk gebied westelijk van Ierland, hoopvol! Concluderend, 2 ijzers in het vuur met 2x mooie kansen op het slagen van de eerste grote sneeuwval van de winter van 2018/2019, of moet ik nog zeggen de herfst van 2018 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

5 reacties

Gesloten voor reacties.