Vandaag is de openingsdag van de WK Alpine skiën in Schladming. Het is een enorm geluk dat het evenement twee weken duurt, want de eerste week wordt op een paar zonuurtjes komende woensdag na een zwaar bewolkte week met steeds weer sneeuwval. De tweede week – de carnavalsweek – kan veel beter worden. Tenminste als het aan het Europese weermodel ligt want dat berekent nu al dagenlang consequent een terugkeer van de winter naar grote delen van Europa eindigend met stabiel hogedrukweer met een zwakke oostenwind.

Schladming Planai
Voor we naar de weerkaarten gaan kijken nog even een live blik naar de Planai boven Schladming. Natte bedoeling. De sneeuwgrens stijgt vandaag weer naat 900m. Schladming ligt op 750m. En ook boven in het skigebied is het natte sneeuw zoals je ziet. Morgen is er vergelijkbaar weer aan de noordkant maar nu met iets meer zonkansen. Woensdag dan echt even een meevaller en naar donderdag toe scherp kouder en sneeuw tot in de laagste dalen langs de hele noordkant.

accumulatie1102

Het Amerikaanse model en het Europese model gaan gelijk op tot +144u. Dan zitten we in de nacht op zondag en zou er tussen nu en dan in Europa bovenstaande sneeuwhoeveelheden moeten zijn gevallen. De 9cm voor Friesland zouden tussen dinsdagavond en woensdagavond moeten vallen. Nog de vraag of het zo veel wordt. Toch zijn zowel de ochtend spits van dinsdag en woensdag als de avondspits dinsdag in het geding. Volg de berichten. Je ziet hoe heftig het wordt voor de WK organisatoren. En ook de Pyreneeën waar momenteel recordhoeveelheden sneeuw liggen doen weer mee. 

040200Alps_2013020400_pcp_198

Als het Amerikaanse model zijn zin krijgt houdt het wisselvallige weertype ook aan na het weekeinde en komt er geen serieus winterweer naar de lage landen. Krijgt het Europese model zijn zin dan wintert het vanaf zaterdagmiddag in de lage landen en gaan de depressies weer langs de zuidkant van de Alpen. Dinsdag 12 februari zou het dan zo kunnen sneeuwen als je op bovenstaande kaart ziet. In een dergelijke situatie kunnen de skigebieden aan de noordkant ofwel zonnig zijn ofwel toch bewolkt met lichte sneeuwval. Denk dat we allemaal duimen voor het eerste.

daniel moroder lawine val gardena

Ik zie me ineens gedwongen een intermezzo over lawines in te bouwen op basis van een droevige tip van reageerder Michel. Gistermiddag is in Val Gardena boven Ortisei tijdens een beklimming van de Monte Pic de 15-jarige Zuid-Tiroler Daniel Moroder omgekomen in een grote zelfveroorzaakte lawine. Hij en een vriend waren als toerskiërs bezig met een fuoripista Italiaans voor offpiste. Op de foto van de Italiaanse bergredding staat “Aufstiegspur” aangegeven maar het is nauwelijks duidelijk wat hun route geweest is. Het lijkt dat ze naar links toe de kam zijn opgegaan en dat ze later na de top te hebben gehaald de lawinehelling zijn ingeskied misschien ergens bij die boompjes bovenaan waar misschien de wind de losse sneeuw heeft weggeblazen zodat je hun sporen daar niet ziet. Alternatief zou het kunnen dat ze van links naar rechts de helling zijn ingekied (met de stijgvellen nog aan) om daar vervolgens een traverseerspoor richting top te zetten. De grote vraag is waar dat skispoor links in beeld lang de bomen terug naar het stijgspoor vandaan komt. Je zou denken dat de vriend die het heeft overleefd daar op het moment dat de lawine losging opzij wegskiede. Maar dit nieuwsbericht zegt dat beide 500 meter werden meegesleurd en dat de overlevende uit de sneeuw werd geborgen. Wat weer erg onwaarschijnlijk lijkt omdat het doorgaans wel een uur kan duren tot de redding op zo’n afgelegen plek arriveert. Wat maken jullie ervan? Meer foto’s zie je hier

lawinegevaarzuid-tirol 

Wat kunnen wij ervan leren? En dan bedoel ik zowel toerskiërs, freeriders als mensen die wel eens een stukje offpiste gaan. Wederom dat windverblazing de grote killer is. En altijd juist als het lawinegevaar 2 of 3 is en mensen denken dat het wel meevalt. Aan de zuidkant had het juist minder gesneeuwd maar had wel de noordföhn geblazen. En dan vult zo’n kom als op de foto zich gemakkelijk met een laag “windgeperste’ sneeuw van een centimeter of 25 dik. En in de lawineberichten lees je dan steevast dat het gevaar in de “kammlagen” schuilt. Dus wat in hemelsnaam deden die jongens aan die steile (>30 graden) flank van de kam? Een kardinale fout. Anders kun je niet zeggen. En wat een drama als zo’n jongen van 15 geen leergeld kan betalen. Hier de speciale R.I.P. facebook pagina die vrienden van deze bergsport fanaat hebben ingericht. 

Aan de noordkant van de Alpen is wel erg veel sneeuwgevallen zoals deze foto van Niels van het team van Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena bewijst. Krijg je richting de 50cm vers is het de eerste dagen altijd erg lawinegevaarlijk. Dat het niveau nog maar op 3 staat komt omdat de onderlaag tijdens de dooidagen helemaal is verbonden en op donderdag voor de sneeuwval weer aanvroor en omdat de nieuwe sneeuwlaag met vrij weinig wind eerst als natte sneeuw viel maar toen pas geleidelijk droger werd. Toch kon je al gemakkelijk zien zaterdag dat op de overgang van natte naar droge sneeuw een pakketje van 10cm sneeuw gemakkelijk begon af te glijden gewoon vlak naast de piste. Deze hele week waait het wel weer hard zodat nu alsnog de sneeuwplakken gevormd gaan worden waar de komende twee weken heus nog meer ernstige lawines gaan ontstaan. Wees gewaarschuwd als je offpiste gaat buiten het beveiligde skigebied! Lawinebericht lezen, pieper, schep en sonde mee een daarmee elke ochtend oefenen is een must! En gediplomeerde berggidsen staan overal voor je klaar. Met een groepje van een man of tien is dat goed te betalen voor een dag of twee.  

040200eps_ijsgroei_06280

Tja wat moet ik verder zeggen vandaag? Het beeld is duidelijk tot het weekeinde als het zeker overal even wintert. Als het Europese model gelijk krijgt krijgen de Alpen vanaf het weekeinde week zon en gaan wij in Nederland heel misschien weer op de schaats. Rond 13 februari. Ik moet nog even inkomen dus ik maak er nog geen boude voorspelling van. Kijk snel naar het programma van het WK skiën en ga dat vanaf dinsdag (dames Super-G)  op TV volgen!

Op de website van de skivereniging wordt ik niet wijs wie er wel of niet voor Nederland start. Iemand?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.