Harm verblijdt ons uit Dorfgastein met een lekker koud plaatje. Een beeld dat we beslist veel gaan zien de komende weeken/weken/maand. Niet omdat Harm een maand lang in Dorfgastein zit maar omdat we voorlopig nog wel even met koude heldere nachten zitten.

Met de warme gele verlichting lijkt het in Lech een stukje minder koud maar ook hier is het vanochtend frisjes als je richting de bakker gaat voor verse broodjes.

Onder invloed van het hoog was het in heel Europa vrij koel. De echte winter is ver ver verweg terug geblazen tot Moskou. Opvallend ook hoe warm Scandinavië is, zij zitten in de volle zuidwester.

In Obertauern piept de zon over de kammen en worden de perfect geprepareerde pistes belicht, perfect zicht natuurlijk in deze omstandigheden! Vraag Jannes er maar eens naar hoe vervelend slecht zicht is. Als je met hem op vakantie gaat is in ieder geval de helft van je dagen sneeuwval 😉

In de hoek waar het minder heeft gesneeuwd, zo’n beetje vanaf de Franse Zuidalpen tot aan Zermatt (we hebben eigenlijk geen 1 retour d’est situatie gezien), ziet het er nog goed uit. Hier in Isola 2000 is alles nog helemaal wit. Natuurlijk wel enigzins op hoogte dus…

…Kijken we ook iets lager in freeridegeheimtip Prali. Hier is het toch vrij karig gesteld met het sneeuwdek en moeten we nog maar zien of de warme zonnige periode overleefd wordt. Het was dit seizoen weinig freeriden in deze geheimtip.

Ik wilde eigenlijk een bericht in mineur schrijven, ik zag de kaarten van de verschillende modellen en had m’n visie bepaald. Alleen het Europese model was nog niet binnen maar in de rest zag het er niet best uit. Ik heb 3 toonaangevende modellen maar eens naast elkaar gezet voor de termijn van 7 en een halve dag vooruit. Redelijk eentonig vind je niet? En het ziet er ook best wel warm uit. Alleen de Para had nog een iets kouder scenario in gedachte maarja als we onze hoop op de para moeten vestigen is het wel ver heen met de winter.

Hier komt het GFS mee voor volgende week zaterdag. Stel je rijdt dus zaterdagmiddag weg van huis richting de Alpen, dan vertrek je bij de aangename temperatuur van 15 graden. Moet onwerkelijk zijn. Maar ook als je thuis komt na een week in de sneeuw en dan dit. Naja in de Alpen ben je dan wel gewend geraakt aan de zon hoor want met een beetje geluk kom je ook nog poepie bruin terug.

Nu is het GFS voor de zowel de Alpen (hierboven) als de Lage Landen een warme uitbijter. Maar de hoge druk met hoge temperaturen aan het regime. Pas vanaf de 25e lijken zich serieuze neerslag kansjes voor te doen bij een iets lagere temperatuur. In ieder geval verandering.

Hoe steekt dat in elkaar? Het volgende hoog uit het zuidwesten is niet snel genoeg met vervangen en zo krijgen de depressies meer invloed. Het hoog moet daarna wel weer ergens gaan opbollen anders wordt het westcirculatie en dat zien we helemaal niet graag.

Maar toen kwam ineens het Europese model om de hoek kijken met opnieuw winterkaarten (voor de Alpen dan). Ik wil niet zeggen dat ik de handdoek al in de ring had gegooid maar dit kwam toch wel als een kleine verrassing. Er zal niet al te veel neerslag op zitten of zelfs helemaal niks want de luchtdruk blijft vrij koud.

Met deze klap van de Russische beer tot gevolg, ook gewoon op die termijn van 7 dagen waar de andere modellen in het begin van het bericht nog vrij stellig over waren. Maar oke, het gemiddelde van alle EC berekeningen spreekt al dagen de hoofdrun tegen, dus is de hoofdrun gewoon op hol geslagen? De hoofdrun zit wel al 2 dagen op hetzelfde spoor, ziet de hoofdrun iets wat de rest (behalve para dan) niet ziet? Ik durf me er niet aan te wagen.

Ik heb het EC voor de grap even ingetekend in het GFS ensemble voor Innsbruck. Zo’n uitbijter zouden we toch normaal in zo’n geval niet serieus nemen? En toch neem ik het EC wel serieus… Misschien wishful thinking, we zullen het zien. Ik dacht trouwens nog aan het volgende; stel we zouden met kerst deze situatie hebben en pas in februari de enorme bakken sneeuw? In vergelijking met die situatie hebben we nu toch echt een topwinter ondanks de naderende warme temperaturen? Ja geniet met die gedachte maar even wat extra van de zon en de dikke laag sneeuw op de pistes. We beleven qua timing een topwinter!

Als toegift een neerslagkaartje van het EC, minimale kansjes voor koude sneeuw uit het oosten. Juist de regio waar ik zonet over sprak, de binnenboog van de Alpen wat kansjes. Maar vestug er niet al te veel hoop op. Ik ga snel de piste op voor de laatste “rustige” dag hier!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

107 reacties

Gesloten voor reacties.