lothar

Vijftien jaar geleden was Parijs een heuse helse stad waar orkaan Lothar zo zwaar huishield dat het “sinds mensenheugenis” nooit zo erg was. Lees bijvoorbeeld dit artikel in het AD nog eens terug. Laten we samen nog eens onderstaande schokkende korte video bekijken…

Ongelofelijk! Googelen we op Lothar zien we in dit KNMI artikel dat er binnen 36 uur een tweede storm over Zuid-Frankrijk blies: Martin! Zie hier Wikipedia over deze twin storms. Zelf heb ik in mijn tijd als reisleider voor SNP natuurreizen in Slowakije nog eens intens gezien hoe erg een storm in een slecht opgebouwd bos kan huishouden. Die storm was in november 2004. Zie dit WWF rapport waarin gelukkig met geen woord over global warming en climate change wordt gerept. Toch snap je dat mensen in die jaren met ook de grote Europese hittegolf van 2003 en de slappe winter van 2006-2007 en het erop volgende supervoorjaar echt gingen denken dat wat de klimaatwetenschappers ons voorhielden waar was. Gelukkig zijn er in die hele fase altijd ook integere klimaatonderzoekers geweest zeker ook bij ons KNMI zoals je leest in onderstaande:

De Zwitserse onderzoeker Christian Pfister heeft aangetoond dat in de afgelopen vijfhonderd jaar elke eeuw minstens een extreme storm (Jahrhundertereignis) heeft opgeleverd. Uitzonderlijk in Zwitserland waren de stormen in oktober 1562, januari 1645, januari 1739, februari 1879, februari 1967, februari 1990 en december 1999. De twintigste eeuw heeft er dus drie opgeleverd, maar op basis van deze gegevens kan niet worden geconcludeerd dat het aantal zware stormen toegenomen is. In tegendeel zelfs: een uitvoerig onderzoek van Schliesser (1997) toont aan dat het aantal dagen met grote windsnelheden in Zwitserland sinds 1864 iets afgenomen is. Het KNMI komt voor Nederland tot vergelijkbare conclusies. In de klimaatrapporten stelt het KNMI vast dat het stormklimaat in deze eeuw niet is veranderd.

Integere wetenschappers zijn er genoeg. Maar de persafdelingen van de instituten brengen die eerlijkheid niet naar buiten want tja de geldkraan hè….. die moet open blijven. Van dat geld … onze belastingcenten … gaat dan maximaal 25% naar integer onderzoek en 75% naar flutstudies en politieke foefjes. Mijn goede voornemen voor 2015: me houden aan de met mezelf en jullie gemaakte afspraak dat climategate.nl het platform blijft voor wetenschappelijk en maatschappelijk debat over die belangrijke ons allen (in de portemonnee) rakende kwestie, maar tegelijk nier toch ook de kop niet in het zand te steken en af en toe ook hier het lezerspubliek eerlijk over klimaat informeren. Deal?

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Reacties zijn gesloten.