Komende zondag is het begin van de meteorologische herfst. Dat betekent dat de dagen korter en korter worden en dat we steeds dichter bij de ons zo geliefde winter komen. Voor het zo is hoop ik nog van een heerlijke nazomer te kunnen genieten. Vaak worden die nazomers veroorzaakt door orkanen die vanaf het Amerikaanse continent, over de Atlantische Oceaan koersen en met gunstige omstandigheden, ons nog lekker warm weer bezorgen in september. Rond 15 september is meestal het zogenaamde “orkaan piek seizoen” zodat rond 24 september (mijn verjaardag) vaak mooi hogedruk weer heerst. Dit jaar is het echter vrij rustig rondom de Atlantische oceaan qua orkanen. Met name droge lucht en een relatief lage zeewater temperatuur zijn de oorzaak daarvan. Maar nu ligt er op de Atlantische oceaan een beauty van een orkaan. Dorian is een taaie rakker en gaat richting Florida waar het 12 miljoen mensen bedreigd want dat is ongeveer de dichtheid van de bevolking aan de oostkust van Florida. Eerst een klein stukje geschiedenis en dan de forecast.
Rond 21 augustus vertrok een zogenaamde tropische golf vanaf de Afrikaanse kust. Niemand had er oog voor want het orkaanseizoen was zo rustig dat iedereen aandacht had voor TS Chantal die ergens nabij New Foundland eindelijk tot ontwikkeling kwam. Joepie, eindelijk weer een tropische verstoring. Helaas een systeem van vrij korte duur met nagenoeg zero ACE (Acumulated Cyclone Energy) Rond 23 augustus werd deze verstoring, I99 nu bekend als Dorian, toch interessant want het ontwikkelde zich tot een mooie TD ondanks dat het omgeven werd door kurkdroge lucht. Een taaie rakker zou uitgroeien tot TS Dorian
Nabij de Windward Eilanden werd deze TD opgewaardeerd tot TS Dorian. Als je ziet hoe ongustig de omstandigheden waren dan kun je je verbazen dat Dorian op dit moment toch een vreselijk sterke orkaan is geworden. Op de bovenste plaat zijn de rode en oranje kleuren de droge lucht waar Dorin tussendoor koerst. En dat is zo funest voor een tropisch systeem. Toch heeft Dorian overleefd, zoals we nu weten.
En het huidige seizoen is nog steeds vrij rustig ondanks dat Dorian nu enorm aan het groeien is. De ACE blijft onder het langjarig gemiddelde. Op zich geen prognose voor de rest van het seizoen.
Vandaag heeft Dorian eindelijk een oog ontwikkeld en zal de groei sneller accelereren dan de afgelopen dagen. De omstandigheden om door te groeien worden gunstiger. Er zijn een aantal oorzaken dat Dorian niet snel tot ontwikkeling kwam en dat dit systeem juist een bocht maakt ricting Florida terwijl de gewenste koers eigenlijk boven de oceaan zou moeten blijven. De omstandigheden zijn echter complex.
Dorian koerste vanaf de Atlatische Oceaan richting de Caraïben. In eerste instantie zou Dorian richting het eiland Hispaniola trekken. Maar door een split in de vortex van het systeem (gronddruk en middelhogedruk verschillen van positie waardoor de kern ietwat diagonaal naar links kwam te liggen – normaal liggen deze verticaal boven elkaar) werd Dorian een meer noordelijke richting ingeduwd omdat de vortex op lage hoogte de middelhoge vortex inhaalde in noordelijke richting. Hierdoor werd een directe interactie met de Dominicaanse Republiek voorkomen.
De richting die het systeem koerst wordt echter ook tegengehouden door een knots van hogedruk ten oosten van Cape Hatteras. De meeste van deze systemen volgen dan de route van de Golfstroom. Veelal langs de Amerikaanse kust en daarna richting Europa. Echter zijn er nog een aantal andere factoren die de route van dit systeem bepalen. Ten eerste een hoogtelaag ten zuidwesten van Dorian. Die zorgt voor een bepaalde schering waardoor Dorian niet snel in kracht kan accelereren en zorgt er ook voor dat Dorian een meer westelijk koers gaat varen.
De noordelijk route is geblokt door een sterk hogedrukgebied en het hoogtelaag, dat in kracht afneemt, zorgt er mede voor dat Dorian richting Florida wordt geblazen.
Uiteindelijk zal het hoogtelaag oplossen en zal de voortgangssnelheid van Dorian omlaag gaan. Daardoor zal Dorian niet op maandag maar op dinsdag bij Florida aankomen en boven het water van de Atlantische Oceaan sterker en sterker worden en meer en meer energie oppikken. Op de bovenstaande foto zie je de sturende drukgebieden van Dorian. Het hoogtelaag verdwijnt en de weg ligt open richting Florida.
Om e.e.a te verduidelijken hier nog een kaartje met de schering. Rechts van Dorian (waar ik de uitroeptekens heb gezet) is een restant van de straalstroom die zuidelijk uitzakt. Links, zo’n beetje in het midden van Cuba, ligt het hoogtelaag die voor schering zorgt aan de westkant van Dorian. Dat verdwijnt, de weg naar het noorden is geblokkeerd en dus is het pad schoongeveegd om richting Florida te koersen.
En het water van de Atl. Oceaan is echt lekker warm waardoor de motor lekker warm kan draaien.
Veel weermodellen verwachten dat Dorian als categorie 3 Florida zal bezoeken. Persoonlijk verwacht ik dat het categorie 4 zal zijn omdat de zgn “forewarded speed” er volledig uit gaat en er alleen maar extra energie getankt wordt. Windsnelheden van 240 kmh met windstoten van 270 kmh zijn dan geen uitzondering.
Met een kerndruk van 933 HPA op dinsdag…..
…… en een vandaag mooi ontwikkeld oog….
…. moeten we dinsdag maar weer eens kijken of de bovenstaande kaart werkelijkheid is geworden.
Ik vrees het ergste.
Geniet van je weekend!
101 reacties
Reacties zijn gesloten.