Bovenstaande plaat uit Meiringen-Hasliberg (Berner Oberland) laat zien hoe mooi het op dit moment aan de Noordkant van de Alpen sneeuwt. Hajo meldde een half uurtje geleden al zo’n 10cm verse sneeuw en zware sneeuwval. Naar verwachting valt er de komende uren in de meeste Zwitserse en en Oostenrijkse skigebieden nog eens 20cm verse sneeuw bij. De sneeuwgrens ligt op dit moment rond 500m in Noord West Zwitserland tot 800m in Oostenrijk. De komende uren zal deze sneeuwgrens vrijwel overal tot in de lage dalen zakken. Onderstaande webcam uit Bettmeralp (Oberwallis) laat zien dat de sneeuw ook behoorlijk tot de zuidkant is doorgedrongen. Zoals we ruim een week geleden al meldde wordt het echt voor vrijwel alle gebieden scoren vandaag. Uitzondering zijn de gebieden in de Franse Zuidalpen, daar moeten ze wat dat betreft even op een houtje bijten.

Aan de Noordkant van de Alpen, en dan vooral in Oostenrijk en de Noordoostelijke gebieden van Zwitserland houdt de sneeuwval nog tot zondagmiddag aan. In de Franse Alpen stopt de neerslag al wat eerder. Daarna hebben we even een korte neerslagpauze die nog geen dag duurt voor het volgende front de Alpen op maandag bereikt. 

Nadat we de temperatuur het afgelopen etmaal spectaculair hebben zien dalen met het doorkomen van het koufront, gaat de temperatuur aanstaande maandag weer kortstondig wat omhoog. Dit heeft alles te maken met het warmtefront dat we op bovenstaande kaart nog voor de Franse kust zien liggen. Bij het arriveren van dit front zien we de vorstgrens vrij vlot naar 1500m stijgen, sneeuwgrens komt uit rond 1000 tot 1200m. Maar ook nu weer volgt niet al te veel later alweer het volgende koufront die de sneeuwgrens weer snel tot in de laagste drukt. Voor de lager gelegen gebieden wordt dat dus weer even een dagje doorbijten, dit zal ook gelden voor de Wintersportarena Sauerland. Daar zijn de condities op dit moment trouwens ook weer top bewijst onderstaand webcambeeld.

Een gezellige winterse drukte zoals we hem al veel vaker hebben gezien in Winterberg dit seizoen. Degenen die het voorrecht hebben om ergens medio volgende week een dag vrij te zijn zou ik zeker aanraden een dagje die kant op te gaan. De condities zullen vanaf woensdag echt om van te dromen zijn met verse sneeuw tot in het dal en lage temperaturen. Net zoals in de Alpen overigens, daar komt na de tijdelijke verzachting van maandag aanstaande woensdag de Nordweststau ook weer lekker op gang. 

 

Deze keer zien we dat het stromingspatroon meer noord-zuid georiënteerd is dan de stroming van vandaag. Nogsteeds geen pure Nordstau, maar het komt in de buurt. We kunnen hieruit concluderen dat het deze keer toch echt een Noordkant feestje gaat worden. De troeven zijn in handen van de Staulagen in Zwitserland, Vorarlberg en Tirol. De neerslag kan aanhouden tot vrijdag bij een sneeuwgrens die de gehele periode in de laagste dalen zal liggen. De intensiteit van de neerslag zal daarbij niet de gehele tijd extreem hoog zijn, maar door de uren en uren aanhoudende sneeuwval is er aan het eind van de neerslagperiode toch een behoorlijke accumulatie te verwachten. Reken op een totaal van 30cm tot 50cm met uitschieters daarboven. Echt mooi weer is het dus niet komende week in de Alpen, maar winter is het zeker.

Tenslotte doen we nog een snel rondje door Europa. De Noorse Fjorden doen zoals eerder genoemd komende week zeker niet onder voor de Alpen qua sneeuwval. De komende dagen dumpt het daar onafgebroken, sneeuwgrens ligt daarbij rond zeeniveau. Aan het eind van de week kan er ruim een meter bij worden geschreven in onder andere Voss. Verder zien we de winter zich ook terugvechten in het Reuzengebergte van Tsjechië met ook daar een mooie laag verse sneeuw. Reken op een 20 a 30cm aankomende week. Om het rijtje compleet te maken mogen de skigebieden in de Pyreneeën zich ook weer opmaken voor een behoorlijke laag verse sneeuw. Ook daar zeker 50cm vers tegen het eind van de week. Een samenvatting van dit ‘rondje Europa’ zien we terug in onderstaande kaart die het berekende sneeuwdek weergeeft voor volgende week zondag.

 

Bijna heel centraal Europa zou op dat  moment weer wit zijn. Nederland is daarentegen nog zo groen als gras. Het Europese weermodel is het hier niet helemaal mee eens. Deze laat de winter komende week weer geleidelijk terugkeren naar Nederland. Ondanks dat ik een echte rasoptimist ben wat betreft het weer, ben ik nog niet geheel overtuigd van een volledige terugkeer van de winter in Nederland. Dat het ook bij ons in Nederland weer kouder wordt is zeker, maar of we de schaatsen ook weer echt onder kunnen gaan binden.. De kansen zijn in ieder geval verre van verkeken. We houden het in de gaten! 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

19 reacties

Gesloten voor reacties.